Cycling in Fjordlandet

100 dagen tot start Tour de France in Denemarken

23.2.2022
Author: Tatjana Marck
Foto: VisitFjordlandet

Met nog precies honderd dagen te gaan tot de start van de eerste drie etappes van ‘s werelds meest iconische wielerwedstrijd in Denemarken, werd vandaag in de vijf tour-steden het aftellen ingeluid met verschillende evenementen.

Van 1 tot 3 juli vormt Denemarken het decor van 's werelds grootste wielerevenement. In de vijf start- en finish steden - Kopenhagen, Roskilde, Nyborg, Vejle en Sønderborg - werd deze mijlpaal afgetrapt met festiviteiten in het bijzijn van de vijf burgemeesters. Op de Grote Beltbrug, een uniek stuk op de route, brachten de Algemeen Directeur van de Tour de France Christian Prudhomme en de Deense Minister van Industrie, Handel en Financiën Simon Kollerup een bezoek aan deze bijzondere locatie. Op hetzelfde moment werd in Sønderborg de Christian X brug in gele kleuren verlicht. In Roskilde werd een nieuwe fietssnelweg naar Kopenhagen ingewijd en begon de officiële Tissot aftelkok op het stadhuisplein van Kopenhagen te lopen.

"Vandaag vieren wij de 100 dagen tot de Deense Grand Départ en de drie spectaculaire etappes die Denemarken doorkruisen. Het wordt geweldig en ik kan niet wachten om wielerfans van over de hele wereld de unieke Deense passie voor fietsen te tonen. De Grand Départ Copenhague/Danemark 2022 is werkelijk een perfecte match met de Tour de France: Eén van de beste fietsnaties ter wereld verwelkomt de grootste wielerwedstrijd ter wereld," zegt Algemeen Directeur van de Tour de France Christian Prudhomme.

Highlights route
In totaal zal het peloton een afstand van 394 kilometer afleggen. Hoewel de wielrenners waarschijnlijk zelf weinig meekrijgen van het landschap en de culturele highlights onderweg, maken de toeschouwers van de Tour de France kennis met Denemarken als fietsland via de drie etappes.

Etappe 1: Kopenhagen
In de eerste etappe van 13 kilometer staat de Deense hoofdstad centraal, verkozen tot 's werelds meest fietsvriendelijke stad. De route voert langs bekende attracties en historische gebouwen die de stad rijk is, zoals Paleis Amalienborg, Dronning Louises Brug, de Kleine Zeemeermin en het kleurrijke havenfront.

Etappe 2: Roskilde - Nyborg 
De tweede etappe is 199 kilometer en start bij de kathedraal in Roskilde. Via de oude Vikingstad rijden de wielrenners door een ijstijdlandschap richting de drie meest uitdagende beklimmingen rondom Vig. De laatste sprint over de Grote Beltbrug belooft een spannende afsluiting van de etappe te worden, voordat de wielrenners finishen in Nyborg op het eiland Funen.

Etappe 3: Vejle - Sønderborg
De laatste etappe van 182 kilometer wordt verreden in Jutland. De koers start in het heuvelachtige Vejle en gaat richting de UNESCO Werelderfgoedlocaties bij Jelling - beroemd om de Viking runenstenen - en Christiansfeld - een van de best bewaarde Moravische nederzettingen ter wereld. De sprint naar de finish eindigt in Sønderborg.

Meer informatie
Tour de France Grand Départ: letourcph.dk/en 
VisitDenmark Fietsen: www.visitdenmark.nl/denemarken/activiteiten/fietsen

Beeldmateriaal
Tour de France 100 dagen tot de start: letourcph.photoshelter.com/archive
VisitDenmark foto's: platform.crowdriff.com/m/s-CTDzeJSKCj3zbiVae
VisitDenmark video TV spot: www.youtube.com/watch?v=MNopzhzsRo4