Strandhotel Rosnæs

Denen kiezen Strandhotel Røsnæs als beste badhotel 2021

2.3.2021
Foto: Finn Byrum

De stemmen zijn geteld en Strandhotel Røsnæs in Kalundborg in het westen van Seeland is gekozen tot beste badhotel van Denemarken. 

Ruim 10.000 Denen hebben tijdens de vierde editie van 'Danmarks Bedste Badehoteller 2021' een stem uitgebracht op hun favoriete plekje verspreid over heel Denemarken.

Denen kiezen Strandhotel Røsnæs als beste badhotel 2021

Sinds 2018 organiseert Opdag Danmark de verkiezing 'Danmarks Bedste Badehoteller 2021'. Het was de populaire tv serie "Danmarks dejligste badehoteller" (uit 2014 die nog steeds loopt), te zien op de Deense televisiezender TV2, die heeft gezorgd voor een heuse revival van Deense badhotels. In de afgelopen jaren is hun populariteit enorm toegenomen en inmiddels weten ook buitenlandse toeristen de badhotels te waarden.  

Tussen 15 februari en 2 maart 12:00 kon er worden gestemd op een van de 43 genomineerde badhotels. Het verschil tussen de nummer één Strandhotel Røsnæs en nummer twee Knudhule Badehotel (winnaar 2019) was heel klein, slechts 202 stemmen. Naast het beste badhotel van heel Denemarken, zijn ook de beste badhotels van Jutland, Funen en Seeland in de top 12 meegenomen. 

De top 12:

1. Strandhotel Røsnæs, Kalundborg - winnaar Denemarken en Seeland 

2. Knudhule Badehotel, Ry - winnaar Jutland 

3. Rødvig Kro og Badehotel 

4. Villa Vest Badehotel, Lønstrup 

5. Hvidbjerg Strandhotel, Blåvand 

6. Strandhotellet, Blokhus 

7. Lunds Hotel, Bogense - winnaar Funen 

8. Kallehavegaard Badehotel, Løkken 

9. Sandkaas Badehotel, Allinge 

10. Liselængen, Liseleje 

11. Årøsund Badehotel 

12. Marienlyst Strandhotel, Helsingør 
 

Nostalgie uit vervlogen tijden  
De eerste badhotels in Denemarken gaan terug tot eind 19e eeuw. In de beginjaren waren deze pensions en hotels, gelegen aan of in de buurt van het strand, alleen weggelegd voor de rijken die het zich konden permitteren om vakantie te vieren. Door de Industriële Revolutie werd dit echter ook voor burgers mogelijk. In 1891 werd een wet aangenomen die het verbood om op zondag te werken, waardoor het voor werkenden ineens mogelijk werd om een dagje vrij te nemen. Toen ook nog eens wetenschappers de frisse buitenlucht en de zee begonnen aan te raden als medicijn voor een gezonder leven en als middel om ziektes te bestrijden, werd vakantie vieren aan de kust een populaire activiteit.

In diezelfde periode opende op het eiland Fanø in de Deense Waddenzee het eerste spa pension. Fanø Vesterhavsbad kende roerige jaren met veel verschillende eigenaren, totdat het uiteindelijk haar deuren sloot in 1989. Tegelijkertijd openden in 1898 in het noorden van Denemarken het Skagen Badehotel. Het was een van de mooiste plekken van het land en werd door leden van de koninklijke familie en welgestelden vanuit binnen- en buitenland gretig bezocht. De idyllische locatie in Grenen werd in 1938 helaas getroffen door de bliksem en uiteindelijk volledig uitgebrand. 

Tegenwoordig kent Denemarken om en nabij 40 badhotels die doen denken aan lang vervlogen tijden. De meeste zijn gelegen direct aan de kust, waardoor hotelgasten als een echte Deen iedere ochtend een frisse duik in zee kunnen nemen om zich op te laden voor een nieuwe dag.

Opdag Danmark:
www.opdagdanmark.dk/en/best-seaside-hotels-denmark/

Download beeldmateriaal:

Strandhotel Røsnæs (hoofdbeeld)