Knudshoved

Denemarken deelt geheim voor geluk

18.3.2021
Author: Tatjana Marck
Foto: © Daniel Villadsen

Met International Day of Happiness op zaterdag 20 maart in aantocht, alsook de publicatie van de nieuwste editie van het World Happiness Report, deelt Denemarken - een van de experts op het gebied van geluk - haar tips. 

Duik in de wereld van friluftsliv, hygge en samfundssind en ontdek een paar bijzondere plekken waar je dit gevoel kunt ervaren.   
 

Wat is het dat Denemarken zo gelukkig maakt? We vroegen het de expert, Meik Wiking is CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen en internationaal expert op het gebied van onderzoek naar geluk. 

“Denemarken scoort om verschillende redenen vaak hoog op de ranglijsten van geluk. Een ervan is dat Denemarken in staat is om welzijn los te koppelen van rijkdom. Gelukkig zijn hoeft namelijk geen prijs te hebben. Of je nu rijk of arm bent, je kunt nog steeds een relatief hoge kwaliteit van leven ervaren.”  

“Ik ken dit zelf ook. Een van mijn favoriete dingen die je in Kopenhagen kunt doen, is bijvoorbeeld een duik nemen in de binnenhaven van de stad. Het water is zo helder en schoon dat je er prima in kunt zwemmen. Ik geniet ervan om na het werk met een aantal vrienden het water in te gaan en samen met hen een biertje te drinken. Of ik nu arm of rijk ben, dit is iets waar ik altijd van kan genieten en mij gelukkig maakt.”   

“We zien daarnaast dat vertrouwen zorgt voor nationale verschillen op het gebied van geluk. Denemarken staat bekend om een hoge mate van vertrouwen - iets wat door toeristen opgemerkt wordt wanneer zij zien dat ouders tijdens het drinken van een kop koffie in een café, kinderwagens buiten voor het raam plaatsen, zodat de kinderen in de frisse buitenlucht kunnen doorslapen. Ik denk dat het tijdens de pandemie nog duidelijker geworden is hoe belangrijk vertrouwen en welzijn met elkaar verbonden zijn.”   

  
3 tips om wat Deens geluk aan je leven toe te voegen  

  1. Zoek de frisse buitenlucht op. Het Scandinavische concept ‘friluftsliv’ - leven in de buitenlucht - is makkelijk toe te passen, waar je ook bent en los van je inkomsten. Wees je ervan bewust dat het weer geen obstakel hoeft te zijn om naar buiten te gaan en geniet van een frisse duik in het water, zoals Meik Wiking, of van wandelingen en fietstochten in de natuur. Zoals het gezegde luidt: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding!  
      

  1. Maak het gezellig. Het Deense concept ‘hygge’ gaat over het jezelf aangenaam maken. Maak wat tijd vrij om na te gaan waar je blij van wordt. Een biertje met vrienden, een plakje cake of een paar uur in een goed boek duiken, maak er een prioriteit van! Een klein beetje ‘hygge’ aanbrengen in je dag is de sleutel naar een gelukkig leven.    
      

  1. Zoek het dichtbij huis. Kijk of er manieren zijn om het gevoel van vertrouwen en verbinding in je omgeving te brengen. Denen hebben een hoge mate van verbinding met elkaar en genieten ervan om zich bezig te houden met vrijwilligerswerk of onderdeel uit te maken van een groep. Een voorbeeld van vertrouwen zijn de verschillende groente- en fruitkraampjes langs de weg, waarbij erop vertrouwd wordt dat je betaalt voor de producten die je meeneemt, zonder dat er iemand over je schouder meekijkt. Het draagt bij aan het gevoel van ‘samfundssind’ -gemeenschapszin - wat op zijn beurt weer fungeert als broedplaats voor vertrouwen. Dus doe mee, ga op zoek naar een online breiclub, bied je hulp aan in de buurt en ga op zoek naar een netwerk wat je kan helpen om je meer verbonden te voelen bij de gemeenschap en je helpt je geluksgevoel te verhogen.   

  
Waar vind je een geluksboost in Denemarken?  

Het is niet alleen de Deense levensstijl die de Denen gelukkiger maakt. Bij stadsplanning en design staat geluk ook aan de basis van het ontwerp. Neem een (virtueel) kijkje bij de volgende ‘happy places’:    

Konditaget Lüders   

Met de knalrode speelgrond is dit een bijzonder buitensportpark op het dak van een van de gebouwen in het nieuwe Nordhavn district in Kopenhagen -met uitzicht op zee en trampolines ter vermaak.    

Trollen pad 

Wanneer je de bossen ingaat kun je verrast worden door meer dan 10 grote, houten trollen. Het idee van ontwerper Thomas Dambo is om mensen met zijn trollen ook naar minder voor de hand liggende natuurgebieden in Denemarken te lokken.    

The Infinite Bridge 

De ronde, oneindige brug vlakbij Aarhus brengt je eigenlijk naar nergens. De enige reden om deze te bezoeken, is om te genieten van de wandeling, de uitzichten over zee en te genieten van de frisse lucht. Maar als je als doel hebt je geluksniveau een beetje te verhogen, is de wandeling naar nergens zeker niet zinloos.  

Your Rainbow Panorama  

In Aarhus kun je op nog een andere plek van een bijzonder uitzicht genieten, namelijk bovenop ARoS: museum voor moderne kunst. Bovenop het museum vind je Olafur Eliasson’s Your Rainbow Panorama.  Vanuit de kleurrijke glazen hal heb je een prachtig gekleurd uitzicht over de hele stad.  

The Wave in Vejle  

In Vejle vind je het bijzonder appartementencomplex ‘The Wave’. Gelegen aan het fjord is het gebouw met de golvende constructie een voorbeeld van speelse Deens architectuur waar je blij van wordt.    

 

Meer informatie

 
Sinds de lancering van het World Happiness Report in 2012 staat Denemarken hoog op de ranglijst. In 2012, 2013 en 2019 op de eerste plaats; in 2020 een gelukkige tweede plaats waarbij zowel de grote steden Aarhus als Kopenhagen in de top 5 stonden van de gelukkigste steden ter wereld. Op zaterdag 20 maart wordt de nieuwe ranglijst bekendgemaakt. Dit jaar is het extra speciaal, om deze negende editie samenvalt met International Day of Happiness. 

Voor wie nieuwsgierig is naar de geschiedenis van geluk, de anatomie van de glimlach en de vraag waarom Scandinavische landen zo hoog scoren op het gebied van geluk, is een bezoek aan The Happiness Museum in Kopenhagen een aanrader. Het museum is in 2020 opgericht door The Happiness Research Institute. Het is interactief en bezoekers kunnen kleine experimenten uitvoeren met chocolade- en lichttherapie of gedachte-experimenten uitproberen via de 'experience machine'. 

Beeldmateriaal: