Little yellow house in Dragør

Dragør Museum viert komst van eerste Nederlandse boeren 500 jaar geleden

11.3.2021
Foto: Astrid Maria Rasmussen - Copenhagen Media Center

Het is dit jaar 500 jaar geleden dat 24 Nederlandse boerenfamilies door de Deense koning Christian II uitgenodigd werden om zich te vestigen op het eiland Amager, ten zuiden van Kopenhagen

Ter gelegenheid van dit jubileum is Dragør museum - op steenworp afstand van Kopenhagen Airport - de afgelopen maanden volledig vernieuwd. Met de komst van de Nederlandse boeren werd de basis gelegd voor rijke landbouw in de regio. Drie keer raden hoe de koning aan verse groente kwam.  

  

Groentetuin van Kopenhagen  

Het 500-jarig jubileum is aangegrepen om Dragør museum volledig te restaureren en te vernieuwen. Dragør Museum is onderdeel van Museum Amager en het gebouw waarin het gelegen is, stamt uit 1753. Als bezoeker kun je even teruggaan in de tijd en proeven aan het leven van de 16e eeuw. De geschiedenis over de komst van de Nederlandse boeren naar Denemarken en de invloed op de landbouw is nu ook in een digitaal jasje gestoken, zodat de verhalen van vroeger ook interactief te beleven zijn.   

In de late middeleeuwen was Dragør een drukbezochte handelsplaats voor de haringvangst. Op uitnodiging van koning Christian II werden in de 16e eeuw Hollandse boeren uitgenodigd om de vruchtbare grond te bewerken en de lokale Deense bevolking meer kennis bij te brengen over de groenteteelt en het bewerken van akkerbouwgrond. Hierdoor groeide het eiland Amager uit tot dé groentetuin van Kopenhagen. In ruil voor het beschikbaar gestelde land leverden boeren groenten aan de koninklijke familie en het hof.  

De invloed van de komst van deze Hollandse boeren is nog altijd zichtbaar in de kleine vissersgemeenschap. Zo kom je er de straatnamen Deventergade en Hollændervej tegen. Ook nu wonen er nog nakomelingen van de Nederlandse immigranten en komen tijdens Fastelavn (carnaval op zijn Deens) oud-Hollandse klederdracht en tradities bij Museum Amager weer tevoorschijn. In de zomer- en herfstvakanties kunnen kinderen meehelpen bij verschillende boerderijwerkzaamheden, zoals boter karnen, dieren voeren, wassen op een wasbord en verse appels pureren tot moes. 

Nominatie UNESCO Werelderfgoed  

Dankzij het unieke karakter en het rijke verleden is het vissersplaatsje Dragør één van de genomineerden om opgenomen te worden in UNESCO’s Werelderfgoedlijst.  Er zijn op dit moment zeven UNESCO Werelderfgoedlocaties in Denemarken, waaronder het Nationaal Park Waddenzee en Kronborg Slot: het kasteel van Shakespeare's Hamlet.   

Dragør is met het openbaar vervoer bereikbaar. Wil je een bezoek aan het museum combineren met een mooie wandeling, dan kun je (een gedeelte van) de 27 kilometer lange wandelroute door Natuurpark Amager lopen. Deze route loopt van DR Byen Metro Station (M1) in Kopenhagen en eindigt in Dragør.   

Nieuw op TV: Onze boerderij in Europa  

Ook nu gaan boeren de grenzen over om inspiratie bij elkaar op te doen. Vanaf 11 maart kun je hier een mooi inkijkje van nemen in het KRO-NCRV televisieprogramma ‘Onze boerderij in Europa’. Hierin bezoekt Yvon Jaspers met oud-deelnemers van het programma ‘Boer zoekt vrouw’ collega-boeren over de grens om ervaring uit te wisselen over hun vakgebied en daarnaast op zoek te gaan naar inspiratie voor een toekomstbestendige manier van werken. Samen met de Texelse schapenboer Jan en zijn vrouw Rianne brengt Yvon een bezoek aan een Deense schapenboerderij. De eerste uitzending is donderdag 11 maart om 20:30 uur.  

Download beeldmateriaal:
© Astrid Maria Rasmussen

Dragør huisje (hoofdbeeld)

Vissershaven

Oude straatjes