sand castle blokhus by poul nymark

Hoogste zandkasteel ter wereld staat in Denemarken

5.7.2021
Author: Tatjana Marck
Foto: Poul Nymark

Het hoogste zandkasteel ter wereld is af en staat in het Deense Blokhus in Noord-Jutland. Het bouwwerk is precies 21,16 meter hoog en overtreft het vorige Duitse record uit 2019 van 17,66 meter. Het wachten is enkel nog op de officiële benoeming door Guinness World Records.

Het zandkasteel werd in slechts één maand gebouwd door een internationaal team van zeventien zandsculptuurbouwers, waarvan acht afkomstig uit Nederland. Het bouwwerk is een ode aan het vissersstadje Blokhus en de omgeving, tegenwoordig een populaire plek voor toeristen die graag aan de Deense Noordzeekust willen vertoeven.

Verschillende decoratieve elementen verwijzen naar bekende locaties uit de regio, zoals de iconische vissersbootjes op Thorup strand en de vuurtoren Rubjerg Knude. Voor de gelegenheid is ook een verwijzing gemaakt naar de strijd tegen het coronavirus.

Het zandkasteel staat op de parkeerplaats van Skulpturparken Blokhus en is gratis toegankelijk. Wie meer zandsculpturen wil bekijken kan hiervoor terecht in het naastgelegen Skulpturparken Blokhus. Hier wordt voor de negende keer het Zandsculpturenfestival georganiseerd met als thema Noah’s Ark.

Op vrijdag 2 juli 2021 om 12:00 werd het hoogste zandkasteel ter wereld officieel onthuld in het bijzijn van partners en bezoekers. Het bouwwerk kan nog tot december 2021 worden bezocht. Het project is een samenwerking tussen Skulpturparken Blokhus, de gemeenten Jammerbugt en VisitNordvestkysten en verschillende kleine regionale partners.

Feiten zandkasteel:

  • 21,16 meter hoog
  • Meer dan 4.860 ton zand gebruikt
  • Bodemplaat van 32 meter in diameter
  • Zandkasteel is nog 6 maanden te bewonderen - ongeacht het weer
  • Team bestaat uit 30 technici en zandsculptuurbouwers
  • Investering 3 miljoen Deense kronen (ongeveer 400.000 Euro)


Beeldmateriaal:

's Werelds hoogste zandkasteel:
platform.crowdriff.com/m/s-2KYq_RbrXu5JD8pR
© World’s Biggest Sandcastle Blokhus. Fotograaf: Poul Nymark

Noordwestkust van Denemarken:
www.skyfish.com/p/nordvestkysten

Relevante websites:

Skulpturparken Blokhus:
kulturhusetblokhus.dk