Vingegaard_Magnus Andersen_Grand Depart_Copenhagen_Denmark 2022.

Deens fietssprookje compleet met huldiging Jonas Vingegaard in Kopenhagen

27.7.2022
Author: Tatjana Marck
Foto: Magnus Andersen Grand Depart Copenhagen Denmark 2022

De Tour de France overwinning van de Deen Jonas Vingegaard afgelopen zondag 24 juli in Parijs heeft Denemarken weer op z’n kop gezet. Niet alleen ging de prestigieuze wielerwedstrijd van start in Kopenhagen, ook de huldiging zal woensdag 27 juli in de Deense hoofdstad plaatsvinden.

Duizenden fans maken zich op om woensdag 27 juli in Tivoli Gardens de 25-jarige Jonas Vingegaard toe te juichen op het podium waar hij en zijn Nederlandse teamgenoten nog geen maand ervoor door wielerploeg Team Jumbo-Visma aan het wielerpubliek werden gepresenteerd.  

Na aankomst op het vliegveld van Kopenhagen zal Vingegaard rond 11:00 met een open auto richting het stadhuis rijden waarop om 13:00 de officiële ceremonie volgt. Aansluitend om 16:00 zal de tourheld in Tivoli Gardens door duizenden fans worden toegejuicht. Het wordt de eerste keer sinds 1996 dat een Deen de ereplaats van de wielerwedstrijd weet te behalen.  

Grand Départ Tour de France in Denemarken 
Het Deens fietssprookje begon op 1 juli 2022 met de eerste etappe van de Tour de France in Kopenhagen, de meest noordelijke start ooit voor de Tour de France. Miljoenen wielerfans van over de hele wereld kregen de mooiste stukjes voorgeschoteld toen het peloton zich op 2 juli verplaatste van Roskilde naar Nyborg en op 3 juli van Vejle naar Sønderborg. Met name de fanatieke Deense fans langs de berm maakten veel indruk. 

Impuls voor Deens fietstoerisme 
Naast de overwinning van Vingegaard, markeert 2022 nog een speciaal jaar voor het Deense fietstoerisme. De Deense Ministerie van Infrastructuur heeft dit jaar uitgeroepen tot ‘Het Jaar van de Fiets’ en opgevolgd met een investering van in totaal 450 miljoen Euro ten behoeve van een nieuwe fietsinfrastructuur door heel Denemarken, waaronder een uitbreiding van het aantal fietspaden. 

Noordwestkust van Jutland 
Vingegaard komt uit het plaatsje Hillerslev in Thy. Dit gebied ligt aan de Noordwestkust van Jutland en staat bekend om de ongerepte natuur en de vele outdoor belevenissen in Nationaal Park Thy. Verschillende fietspaden doorkruisen bossen en open weides of lopen langs de kust met brede witte zandstranden en authentieke haven- en vissersstadjes. 

Meer informatie:  

Download foto’s huldiging in Kopenhagen: letourcph.photoshelter.com/archive

Download foto’s Deense fans langs de berm: TDF- Selection fun photos 

Download foto’s podium in Parijs: mediacontent.aso.fr/mediacontent/identification?lang=EN 

Grand Départ in Denemarken: www.visitdenmark.com/press/press-room/tour-de-france

Deense Noordwestkust: www.visitdenmark.nl/denemarken/noord-jutland/deense-noordwestkust