Hillerød Camping in North Sealand

Kamperen in Denemarken hot: Hillerød Camping aan het woord

25.11.2022
Author: Tatjana Marck
Foto: Nikolaj Danielsen, VisitNordsjælland

Hillerød Camping ten noorden van Kopenhagen sleepte begin 2022 de Deense titel ‘Camping van het Jaar 2022’ binnen in de categorie ‘klassiek’.

Nu het toeristisch seizoen bijna ten einde is en inmiddels al een half miljoen Nederlandse campingovernachtingen in Denemarken zijn geregistreerd (een niveau dat 25 jaar geleden voor het laatst is behaald) is Hillerød Camping met de Deense en Nederlandse eigenaren Annette Quist en Taco Folkertsma dé camping om de balans op te maken.

Annette is al 17 jaar campingeigenaar van Hillerød Camping. Tien jaar geleden kwam Taco erbij. Het stel heeft hard gewerkt om er een goedlopende camping van te maken in de regio Noord-Seeland, welke is uitgegroeid tot een groene oase in de stad Hillerød met volop bloemen en planten, gezellige terrasjes en vintage vondsten.

Wat heeft het winnen van de titel jullie gebracht?  
"Het winnen van de titel was voor ons vooral een bevestiging dat onze gastvrijheid is opgevallen en wordt gewaardeerd. Dat vinden wij het belangrijkste", legt Taco uit. "De titel binnenhalen was daarnaast belangrijk voor onze Deense campinggasten, die nu toch echt zijn gaan boeken. 2022 was al met al dus een overweldigend jaar met veel buitenlandse gasten, die hun weg naar onze camping (weer) hebben gevonden. Onze Nederlandse campingovernachtingen stegen zelfs met 225% ten opzichte van 2021."

Wat onderscheidt jullie van andere Deense campings? 
Annette: "Je ziet en hoort tegenwoordig veel over bijvoorbeeld glampings en unieke overnachtingsplekken tussen de bomen. Dat hebben wij niet. Wij focussen ons op de basis campingbehoeften en zorgen dat wij ons hiermee onderscheiden. Onze toiletgebouwen zijn zo schoon, dat wij vragen om hier je schoenen uit te trekken. Wij hebben liever ook geen zeiltjes in de voortenten, zodat het gras groener blijft en je met je blote voetjes door het gras kunt lopen. Maar niet alleen wij, ook onze gasten zorgen goed voor de omgeving en natuur." Taco voegt hier nog aan toe: "En natuurlijk ons persoonlijke tintje wanneer gasten hier verblijven. Wij horen van velen dat de sfeer op z’n Deens gezegd ‘hyggelig’ is en dat de campinggasten onderling ook veel contact hebben. Het is hier gemoedelijk, alsof je thuiskomt op onze camping. Volgens de jury is onze gastvrijheid "koninklijk".

Zien jullie een verschil met de Nederlandse campinggasten en de andere gasten?  
Taco en Annette: "Onze Nederlandse gasten zijn vooral verbaasd over wat er allemaal te beleven valt in deze regio. Hoewel de meeste kampeerders op doorreis zijn, verlengen ze hun verblijf omdat hier zoveel te doen is. Attracties zijn binnen handbereik, denk aan Frederiksborg Slot - net om de hoek bij ons - wat ik persoonlijk het mooiste kasteel van Denemarken vind. Verder zijn ze heel ondernemend en gaan er actief op uit. De auto laten ze staan. Eigen fietsen worden meegenomen om stukjes te fietsen in bijvoorbeeld het koninklijke nationale park. Het openbaar vervoer biedt bovendien een mooie uitkomst voor dagjes uit. Kopenhagen is zo gepland."

Koninklijk Noord-Seeland 
Cultuurparels, stranden, fiets- en wandelpaden en koninklijke attracties liggen allemaal in de regio Noord-Seeland, op een steenworpafstand van de hoofdstad Kopenhagen. Vanuit Hillerød zijn de highlights gemakkelijk te bereiken, waaronder Frederiksborg Slot (één van Europa’s mooiste Renaissance kastelen), Esrum Kloster & Møllegård en Paleis Fredensborg (een geliefd verblijf van Koningin Margrethe II). De kustplaatsjes Gilleleje en Tisvilde liggen aan de noordkant van het eiland in een gebied dat ook wel de Deense Rivièra wordt genoemd. Via de fietsroutes ‘Parforce cycle route 105 & 110’ valt het National Park of Royal North Sealand te ontdekken. De regio is bovendien een leverancier van lokale producten aan sterrenrestaurants in Kopenhagen. Hier zijn veel authentieke producenten te vinden, van huisgemaakte wijnen tot aan microbrouwerijen.

'Camping van het Jaar 2022'
De Deense Camping Award is opgezet door de Deense Campingbranche. Op vrijdag 25 februari 2022 vond de vijfde editie plaats in Herning tijdens de Deense variant van de Vakantiebeurs 'Ferie for Alle' in het MCH Messecenter in Herning. Hillerød Camping viel in de prijs als beste binnenlandse camping in de categorie 'klassiek', naast 'resort' en 'outdoor'.

Download beeldmateriaal:
Hillerød Camping 
(credits: Credits Nikolaj Danielsen, VisitNordsjælland)

Hillerød Camping:
hillerodcamping.dk

Koninklijk Noord-Seeland:
www.visitnorthsealand.com