Verder naar inhoud
Broholm Slot on Fyn

Deense Kastelenroute genomineerd voor ‘Fietsroute van het Jaar 2023’

7.12.2022
Author: Tatjana Marck
Foto: Knud Mortensen

Herregårdsruten, oftewel de Deense Kastelenroute, is door de jury van de Fiets en Wandelbeurs genomineerd voor de verkiezing van ‘Fietsroute van het Jaar 2023’.

Via 660 kilometer aan fietspaden maken fietsliefhebbers kennis met de eilanden Funen, Langeland en Ærø en passeren zij onderweg 50 van de 123 historische kastelen en landgoederen die de bestemming rijk is.

In juni van dit jaar werd de nieuwe Kastelenroute (Herregårdsruten in het Deens) officieel geopend. Het project werd opgezet door Destination Fyn met als doel het historisch erfgoed en de diversiteit aan landschappen via een fietsroute te presenteren. Fietsliefhebbers komen naast kastelen en landgoederen onderweg ook pittoreske dorpjes en vissersplaatsjes tegen met uitzichten over zee, strand en havens, gecombineerd met cultuur, kunst en het typische Deense eilandleven vol met creatieve gemeenschappen die hun kunstwerken via galeries en authentieke winkeltjes tentoonstellen.

De unieke rijkdom aan historische kastelen en landgoederen is het resultaat van de vruchtbare grond van het gebied die ook bekend staat als de "Tuin van Denemarken". De regio is altijd aantrekkelijk geweest voor graven, baronnen en andere landheren. Sommige families van de oorspronkelijke eigenaren wonen en beheren de landgoederen van hun voorouders nog steeds en een deel ervan stellen de huizen en kasteelparken graag open voor publiek. De Kastelenroute is een eerbetoon aan het historische belang van het gebied in het hart van Denemarken.

De bewegwijzerde route, aangegeven met een kasteel op de bordjes langs de weg, is geschikt voor de meeste soorten fietsen. Naast asfaltpaden komen af en toe een aantal gravelpaden voor. Ook deze zijn goed begaanbaar met een toerfiets. De route is verdeeld over 14 etappes, elk tussen de 40 en 50 kilometer lang. Bij pech onderweg kunnen fietsers gebruikmaken van de meer dan 30 servicestations verspreid over Funen en de kleine eilandjes, de zogenaamde Bike Stations of lokaal hulp inschakelen van Bike Friends, een netwerk aan vrijwilligers die klaar staan om een handje te helpen.

Eiland Funen
Funen ligt in het midden van Denemarken en is omgeven door meer dan 90 kleinere eilandjes, ook wel bekend als het Zuid-Funense Archipel. Naast dat het de "Tuin van Denemarken" wordt genoemd, is het eiland ook de thuisbasis van de bekende Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Kastelen, landgoederen, authentieke vakwerkhuisjes, winkeltjes, galeries en musea zijn volop te vinden in en nabij de oude straatjes van Odense, Nyborg en Svendborg. Voor natuurliefhebbers zijn er de afgelegen strandjes en het glooiend heuvellandschap. Onderweg is de smaak van Funen - onder andere de typische Funense gerookte kaas rygeost - te proeven bij boerderijwinkeltjes en lokale producenten.

Feiten Funen en Archipel

 • Aantal inwoners: ca. 500.000

 • Grootste stad: Odense 

 • Gebied: 3.489 km2 

 • Aantal eilanden: 90 (waarvan 25 bewoond) 

 • 1.100 km kustlijn 

 • 117 visplekken  

 • 1.800 km aan bewegwijzerde fietsroutes  

 • 1.200 km aan bewegwijzerde wandelpaden 

 • Havens: 37 

 • Kastelen en landgoederen: 123 

 • Afstand tot Kopenhagen met de auto: 132 km 

Nominatie 'Fietsroute van het Jaar'
De verkiezing 'Fietsroute van het Jaar' is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs en wordt sinds 2016 georganiseerd. Verschillende internationale fietsroutes worden door een jury beoordeeld op criteria, zoals bezienswaardigheden op en langs de route, kwaliteit van het wegdek, bewegwijzering en (fiets)faciliteiten. Voor de 2023 editie zijn eveneens twee andere routes genomineerd, de Vänerleden in Zweden en de EuroVelo 5 in België.  

De winnaar van deze eretitel wordt op vrijdag 24 februari 2023 tijdens de Fiets en Wandelbeurs in de Jaarbeurs Utrecht door de jury bekend gemaakt. De jury bestaat uit de journalisten en fietsliefhebbers Bert Sitters, Jessica de Korte en Mirre Oost.

Download beeldmateriaal:
Broholm Slot op Funen
(credits: Knud Mortensen)

The Castle Route on Fyn:
https://herregaardsruten.dk

Fietsroute van het Jaar 2023:
www.fietsenwandelbeurs.nl/fietsroute-van-het-jaar  

Share your wonders: