Queen Margrethe II opening Stevns Klint Experience

Deense koningin Margrethe II opent nieuw bezoekerscentrum in UNESCO werelderfgoed Stevns Klint

14.10.2022
Author: Tatjana Marck
Foto: Destination SydkystDanmark

De nieuwe ‘Stevns Klint Experience’ aan de oostkust van Denemarken werd afgelopen woensdag 12 oktober officieel geopend door de Deense koningin Margrethe II.

Het bezoekerscentrum is vanaf 14 oktober voor publiek toegankelijk en vormt de toegangspoort naar UNESCO werelderfgoed Stevns Klint, uniek vanwege de deels blootgelegde aslaag die de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden heeft weggevaagd. 

Stevns Klint, gelegen aan de oostkust van Seeland net ten zuiden van Kopenhagen, met een hoogte van bijna 40 meter boven zeeniveau en 17 kilometer lang is van alle plekken op onze planeet de beste locatie om de sporen te zien van de astroïde die 66 miljoen jaar geleden een massale uitsterving veroorzaakte. Meer dan de helft van alle diersoorten op aarde werden uitgeroeid, inclusief de dinosauriërs.  

In het nieuwe bezoekerscentrum ‘Stevns Klint Experience’ komt de bezoeker oog in oog te staan met deze dramatische gebeurtenis via interactieve tentoonstellingen, opgezet door het Nederlandse ontwerpbureau Tinker Imagineers. In de Stevns Klint-zaal is een film geprojecteerd op een gigantisch kalksteenblok, uitgehouwen uit de klif met daarin de Viskleilaag. Er zijn fossielen, dinosaurusskeletten en meteorieten opgesteld. Een van de centrale elementen van de tentoonstelling is Lucky, het zoogdier dat de grote massa extinctie overleefde en als voorouder wordt gezien van alle levende zoogdieren. Een ondergronds pad leidt bezoekers vervolgens naar de klif die gebouwd is aan de rand van de nabijgelegen kalksteengroeve Boesdal. Andere hoogtepunten zijn onder andere de kerk Højerup Gamle Kirke, waarvan een deel al in zee is gestort en Stevns Fyrcenter.   

‘Stevns Klint Experience’ openingstijden 

• Week 42: dagelijks 09:00 - 18:00 
• In de winter: dinsdag t/m zondag 10:00 -17:00 uur, maandag gesloten 
• Gedeeltelijk gewijzigde openingstijden tijdens schoolvakanties en feestdagen 
• In de zomer: dagelijks 09:00 - 18:00 

Download beeldmateriaal
Koningin Margrethe II opent bezoekerscentrum (credit: Destination SydkystDanmark)
Stevns Klint Experience (credit: Steen Gyldendal)
Stevns Klint (credit: Tage Klee, Destination SydkystDanmark)