Nieuw certificeringssysteem voor winterzwemmen in Denemarken

19.11.2021
Author: Tatjana Marck
Foto: Mette Johnsen

Winterzwemmen in Denemarken is een populaire buitenactiviteit. Gedurende het najaar zie je steeds meer Denen de moed bij elkaar rapen om het ijskoude water te trotseren.

Om te garanderen dat de steigers en havenbaden geschikt zijn en blijven voor zo’n verkwikkende duik, heeft de Danish Outdoor Council een nieuw certificeringssysteem aan het al bestaande Badepunkt keuringssysteem toegevoegd, het Vinterbadepunkt.

Het Badepunkt keuringssysteem werd door de Danish Outdoor Council al in 2018 in het leven geroepen. Het borduurt voort op het Blauwe Vlag systeem, waarbij de kwaliteit en veiligheid van het zwemwater op regelmatige basis wordt getest. Badepunt voegt hier nog een extra element aan toe; gegarandeerd unieke natuurbelevenissen in of nabij de zwemlocaties.

Met de komst van het Vinterbadepunkt, een aanvulling op Badepunkt, wordt de kwaliteit en veiligheid van het zwemwater getest specifiek gericht op de condities in het najaar, de winter en voorjaar (van september tot mei), met een interval van maximaal 30 dagen. Ook de bijbehorende faciliteiten, zoals sauna’s en verschoningsruimtes, worden in dit onderzoek meegenomen. Lohals Strand, Rudkøbing Badeanstalt en Bagenkop Havnebassin, alledrie op het eiland Langeland, worden de eerste testlocaties voor het nieuwe certificeringssysteem voor winterzwemmen in Denemarken.


Beeldmateriaal:

Winterzwemmers in Noord-Jutland

Relevante websites:

Persbericht Danish Outdoor Council:
friluftsraadet.dk/nyheder/ny-maerkningsordning-friluftsraadet-lancerer-vinterbadepunkt