Skarø, Destination Fyn, Erhvervshus Fyn

Nieuw Deens museum over eilandleven in Zuid-Funense archipel

24.6.2021
Author: Tatjana Marck
Foto: Skarø, Destination Fyn, Erhvervshus Fyn

Het water ten zuiden van het Deense eiland Funen is bezaaid met vele kleine eilandjes. Sinds 18 juni jl. kunnen bezoekers meer te weten komen over deze eilandengroep en het bijzondere landschap en leven ervan in het nieuwe "Øhavsmuseet" in Faaborg.

In het nieuwe archipelmuseum “Øhavsmuseet” maken bezoekers kennis met de schoonheid en eigenaardigheden van de meer dan 60 grote en kleine eilanden en steenbergen van de archipel. De relatie tussen mens en natuur staat centraal in de eerste tentoonstelling “Mærk dig selv” (Ontdek jezelf).  

Natuur heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van de mens. In de loop der tijd hebben industrialisering en verstedelijking de mens echter van de natuur vervreemd. In het museum krijgen bezoekers de kans om zich weer te herenigen met hun ‘roots’ via zintuigelijke ervaringen. Geleid door licht, geluid, de sfeer, verrassende verhalen en vijf era’s ervaren bezoekers de invloed van de natuur op de mens en het besef dat wij als mens onderdeel zijn van een groter geheel. 

In de toekomst zullen bezoekers ook rondleidingen kunnen boeken om actief kennis te maken met het eilandleven. Zo zullen er snorkelsafari worden georganiseerd en kan men paardrijden in het Geopark Det SydFynske Øhav, een landschap gevormd door de laatste ijstijd 11.700 jaar geleden. Voor kinderen is er een speciale geheime route in het museum uitgezet en in het café kunnen bezoekers naast een kopje koffie zich ook bezinnen op de opgedane kennis. 

“Øhavsmuseet” is in het seizoen 2021 geopend van 18 juni tot 24 oktober. Toegang voor volwassenen is 75 DKK (ca. 10 Euro). Kinderen tot 18 jaar krijgen gratis toegang. Tickets zijn momenteel alleen online te boeken. 


Beeldmateriaal:

Zeilen Funen
© Skarø, Destination Fyn, Erhvervshus Fyn

Meer foto's van Funen in onze beeldbank