A rendering of the gardens and exterior of the Hans Christian Andersen museum in Odense, Denmark

Nieuw museum voor Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen

5.2.2021
Foto: Hans Christian Andersen Museum

In de zomer van 2021 opent in Odense op het eiland Funen het nieuwe Hans Christian Andersen museum.

Het ontwerp is een poëtische ode aan het leven en werk van de Deense sprookjesschrijver en spreekt door de vorm en inhoud tot de verbeelding. Kengo Kuma, een Japanse toparchitect en zijn team bedachten het unieke speelse ontwerp - een groene oase van hout en glas gelegen in het hart van de stad, de geboorteplaats van Andersen.  

Hans Christian Andersen is niet alleen een van de meest bekende sprookjesschrijvers ter wereld, zijn verhalen vormen vanaf komende zomer de basis voor een nieuw type museum, waarbij het niet enkel en alleen gaat om het vertellen over Andersen, maar juist zoals Andersen: 

“Wij moeten ons in de eerste plaats onderdompelen in zijn sprookjeswereld, omdat dit is waar iedereen hem van kent. Dan is het onze taak om de bezoeker aan te sporen meer van zijn werk te willen ontdekken,” legt Torben Grøngaard Jeppesen uit, hoofd van het Odense City Museum.  

Door een omgeving te creëren waarbij architectuur, licht, geluid, en beelden de bezoeker constant aanzetten tot het beleven van nieuwe ervaringen, moet de literaire wereld van Andersen tot leven worden gewekt. 

“Het artistieke universum van Hans Christian Andersen is geweldig. Zijn sprookjes pretenderen geen algemene waarheid, maar wijzen eerder richting een openheid - de eigenaardigheid en complexiteit van deze wereld,” stelt Henrik Lübker, Creative Director van het Hans Christian Andersen museum. 

Het nieuwe museum biedt daarom voor zowel Deense als internationale bezoekers van alle leeftijden een plek om zich te laten verbazen en de eigen fantasie de vrije loop te laten. Het is een voedingsbodem voor nieuwe perspectieven op onszelf, de natuur en onze samenleving. 

Speelse architectuur 


De Japanse toparchitect Kengo Kuma en zijn team, ook wel bekend van het nieuwe Olympische stadion in Tokyo, hebben een nieuw ontwerp gemaakt voor het Hans Christian Andersen museum, de tuin en het Tinderbox culturele centrum in het hart van Odense. Deze plek staat symbool door de samensmelting van twee werelden. Aan de ene kant van het museum bevinden zich de eeuwenoude vakwerkhuisjes, terwijl aan de andere kant de stad zich ontwikkelt in een nieuw stedelijk gebied. Het is deze dualiteit van contrasten die de architect in het ontwerp naar voren wil laten komen: de realiteit versus het denkbeeldige, het natuurlijke versus door de mens gemaakt en licht tegenover het donker.  

Kuma heeft zich laten inspireren door het sprookje ‘De tondeldoos’. Hierin onthult een magische boom een ondergrondse wereld. “Het idee achter het ontwerp evenaart Andersens methode waarbij een kleine wereld zich opeens ontplooit tot een groter universum.”  

De totale oppervlakte van het museum is 5.600 m2. Cirkelvormige gebouwen zijn aan elkaar geschakeld als een ketting en de kromgevormde groene muur bovengronds definieert zowel de tuin als de ondergrondse tentoonstellingsruimten. Het ene moment wanen bezoekers zich binnen en het andere moment buiten. De tuin voelt aan als een doolhof met meerdere verzonken gaten die als ‘poort’ dienen tussen de werkelijke en de denkbeeldige wereld. Daarbovenop zijn de nieuwste technologieën en designconcepten gebruikt om alles met elkaar te verbinden en Andersens sprookjeswereld tot leven te wekken. 

Het nieuwe museum is een van Denemarkens grootste en meest ambitieuze museum projecten van afgelopen jaren. Het project werd mogelijk gemaakt door een substantiële schenking van The A.P. Møller Foundation, alsook van Nordea-fonden, The Augustinus Foundation, Knud Højgaards Fond en de City of Odense. 

Deens eiland Funen 


Funen en het Zuid-Funense archipel met meer dan 90 grote en kleine naburige eilandjes behoort tot een van Denemarkens natuurlijke pareltjes. Het is het geboorte-eiland van de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en overal op het eiland vind je sporen van zijn bestaan. Funen is rijk aan historie, te zien aan de vele landhuizen en kastelen. Het eiland kent vele fiets- en wandelpaden, een rijke natuur en vooral heel veel water. In Odense, de derde stad van Denemarken, reis je terug in de tijd. Treed in Andersens voetsporen en bezoek de plekken waar deze wereldberoemde schrijver opgroeide. 

Feitjes over Hans Christian Andersen 

  • De Deense sprookjesschrijver werd op 2 april 1805 in Odense geboren. Hij stief in 1875 en ligt begraven op het Assistens Kerkhof in Kopenhagen. 
     

  • Gedurende zijn leven maakte Andersen veelvuldige reizen in Denemarken en Europa. Hij heeft zijn liefde voor reizen beschreven als “Reizen is leven”, afkomstig uit zijn autobiografie ‘Het sprookje van mijn leven’ uit 1855.   
     

  • Zijn meest bekende werken zijn De sneeuwkoninging, Het lelijke eendje, De nieuwe kleren van de keizer, De standvastige tinnen soldaat, De Chinese nachtegaal, De prinses op de erwt, De kleine zeemeermin, Duimelijntje en Het meisje met de zwavelstokjes. 
     

  • De Disney-films ‘The Little Mermaid’, ‘The Emperor’s New Groove’ en ‘Frozen’ 1 en 2 zouden allemaal geïnspireerd zijn op Hans Christian Andersens sprookjes. 
     

  • Tivoli Gardens in Kopenhagen is waar Hans Christian Andersen zijn inspiratie haalde voor het sprookje De Chinese nachtegaal. Deze begint met een gedetailleerde beschrijving van de Japanse tuin en de Chinese tempel. 
     

  • Hans Christian Andersen was niet alleen een getalenteerde schrijver, hij had ook talent voor papierknipkunst. Het oudste gevlochten kersthart, een Deense traditie, wordt aan hem toegeschreven. 

 

Beeldmateriaal:

Hoofdfoto