Bild von einer Ausstellung des Campingmuseums vom Schloss Egeskov

Opening eerste Europese campingmuseum in Denemarken

5.5.2021
Foto: Egeskov Outdoor Museum

De Deense Camping Unie (DCU) en kasteel Egeskov zijn een unieke samenwerking aangegaan en hebben het eerste Camping Outdoor Museum in Europa opgezet. De DCU en de graaf van kasteel Egeskov openden dit nieuwe museum op 1 mei jl.

Wat begon met een kopje koffie in de huiskamer van kasteel Egeskov, heeft uiteindelijk geleid tot de opening van Europa’s eerste Camping Outdoor Museum. Bezoekers krijgen hier de mogelijkheid om verschillende kampeermiddelen te bekijken - van retro-caravans tot ultramoderne glampingtenten – en een reis door de geschiedenis van het kampeerleven te maken. 
 
Op het eerste gezicht lijken kamperen en het kasteelleven ver van elkaar af te liggen, maar Egeskov en de DCU hebben verrassend veel gemeen. “Ik heb altijd al de wens gehad om een kampeermuseum in Egeskov op te richten, maar ik wist niet hoe ik het moest aanpakken. Door met de Deense Camping Unie samen te werken bundelen we onze kennis en wordt de creativiteit aan beide kanten versterkt”, aldus graaf Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille. 

Het idee achter het nieuwe Camping Outdoor Museum is om bezoekers te inspireren om meer de natuur in te trekken en om met elkaar nóg meer leuke ervaringen buiten te beleven. “Ik denk dat het Camping Outdoor Museum perfect past bij alle activiteiten die we voor onze bezoekers van kasteel Egeskov hebben, omdat éénderde van hen kampeerders zijn. Wij houden wij ons bezig met wat mensen in hun vrije tijd doen – dat waar jíj plezier in hebt. En plezier heb je als je in de natuur bent en kampeert. Er zal zowel voor nieuwsgierige gezinnen met kinderen, outdoorliefhebbers als voor de doorgewinterde kampeerders iets te beleven zijn. We hopen dat iedereen nieuwe kennis en inspiratie voor de volgende kampeervakantie opdoet,” zegt graaf Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille. 

“Het museum past heel goed bij de primaire taak van DCU om een kader te creëren voor kamperen. Wij hebben de expertise en het netwerk om mee te bouwen aan een fantastisch museum met focus op kamperen en het buitenleven. Met deze samenwerking willen ook wij de vakantieganger inspireren om daadwerkelijk naar de camping te gaan: om een fijne plek te vinden die een gevoel van vrijheid geeft na een stressvol dagelijks leven”, zegt Anne-Vibeke Isaksen, voorzitter van de DCU, die samen met de graaf ernaar uitkijkt om het publiek te verwelkomen. 

 

Kasteel met indrukwekkende collecties 


Kasteel Egeskov op het eiland Funen ontvangt ca. 250.000 bezoekers per jaar en met ongeveer 50.000 families die aangesloten zijn bij de DCU, zijn dit twee sterke merken binnen het Deense toerisme. Naast het kasteel zelf met onder meer de bekroonde kasteeltuin, het speelbos en jaarlijkse evenementen, herbergt Egeskov ook het Veteranenmuseum, het Falck Museum, het Koopvaardijmuseum en een aantal andere tentoonstellingen. Het nieuwe Camping Outdoor Museum zal een collectie laten zien van de vroege dagen van kamperen in kleine, tochtige katoenen tenten, idyllische retro-caravans in de jaren zestig en het buitenleven van vandaag met ultramoderne glamping voor de avontuurlijke zielen. 

 

Beeldmateriaal: 

Hoofdfoto Camping Outdoor Museum

Foto tent

Foto kampvuur

Foto picknick

Foto glamping tent