Palmenstrand in Frederikshavn, Dänemark

Palmbomen mogen Deense strand weer op

11.5.2021
Foto: Mette Johnsen

Frederikshaven in Noord-Jutland biedt ieder jaar haar strandgasten een exotische beleving door palmbomen op het strand te plaatsen. Vandaag is het zover, ongeveer 125 palmbomen worden uit hun winterstalling gehaald en naar het strand verplaatst voor het nieuwe zomerseizoen. 

Je zou het misschien niet zo snel bij Denemarken verwachten, maar aan de noordoostkust bij Frederikshavn hebben ongeveer 125 palmbomen een thuis gevonden op het witte zandstrand, op zo’n 1,5 kilometer van het centrum van de havenstad. Van mei tot september worden strandgasten getrakteerd op palmbomen die gedurende het zomerseizoen het ‘Palmestranden’ een tropisch sfeertje geven.    

Het idee ontstond in 2004 bij twee medewerkers van de Groendienst in de gemeente Frederikshavn. De gemeente had al ervaring met het beheren van exotische planten, maar wilde de opgedane kennis uitbreiden door ook het strand van exotische varianten te voorzien. In het begin werd dit idee niet echt enthousiast ontvangen, maar mettertijd zag men in hoe dit bijdroeg aan het lokale toerisme en de bekendheid van de regio als strandbestemming. ‘Palmestranden’ is tegenwoordig een populaire toeristische trekpleister, geschikt voor iedereen. Het strand is ondiep en loopt geleidelijk uit in zee, waardoor het met name voor kinderen ideaal is om in te spelen. 

In totaal zijn er ongeveer 300-400 palmbomen verspreid over de gemeente Frederikshavn. Op het strand zelf zijn dit er tussen de 110 en 135 palmbomen. In de wintermaanden krijgen de palmbomen een eigen plekje in de speciaal hiervoor ontworpen kas. 

Beeldmateriaal:

Palmenstranden