VisitDenmark
Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum.
ARoS

Waarom zou jij Aarhus willen ontdekken?

Aarhus spreek je uit als ‘Oor-hoes’. Zo, dan weet je dit alvast en ben je er nu helemaal klaar voor om de tweede stad van Denemarken verder te gaan ontdekken. Wist je dat Aarhus trouwens in de Lonely Planet Top 10 van plekken die je zou moeten bezoeken staat?  

Waarom staat op het favorieten lijstje van de Lonely Planet?

Aarhus is klein, maar dit moet je eigenlijk zien als een compliment. Het is een historische stad, maar geeft je het gevoel of je in een gezellige buurt bent, waar alle attracties en dingen om te zien op loopafstand van elkaar liggen. Ook al geeft Aarhus je een lokaal gevoel, het heeft een aantal verschillende buurten die je zou kunnen bezoeken. Aarhus is dus ideaal voor een weekendtrip of om een dag te bezoeken. 

Aarhus Festuge
The Iceberg buildings in Aarhus
Aarhus

Aarhus heeft een iconische haven

Ooit, lang geleden was Aarhus een echte visserstad met een ftoe belangrijke haven. Tegenwoordig is de haven een belangrijke attractie op zich, waar je dicht bij enkele van de meest spannende attracties van de stad kunt zijn, zoals het bruisende cultureel centrum Blokk1, of iconische gebouwen zoals 'De IJSberg' in het nieuwe district Aarhus Ø. Je kunt ook zwemmen in de havenbaden (ontworpen door Bjarke Ingels), iets wat de Denen graag doen!

Beroemde bezienswaardigheden langs de kust van Aarhus

De bezienswaardigheden rondom Aarhus strekken zich uit langs de zandige kust en de bossen van Aarhus. Net ten zuiden van het stadscentrum kun je het zomerhuis van koningin Margerete van Denemarken bezoeken. Als ze thuis is, kun je het wisselen van de wacht elke dag om 12 uur bekijken. Als ze dat niet is, kun je de prachtige rozentuinen van het kasteel van Marselisborg verkennen. Ook dichtbij en leuk om te bezoeken is de fotogenieke eindeloze brug (Den Uendelig Bro). En als je gegil uit het bos hoort, zijn het waarschijnlijk gewoon gekke mensen die een van 's werelds hoogste vrije vallen ervaren in het gezellige attractiepark Tivoli Friheden.

Infinite Bridge, Aarhus

De oude stad ontmoet het levendige moderne leven in Aarhus


De twee grootste attracties in Aarhus verschillen veel van elkaar. Het ARoS Aarhus Kunstuseum is uitgegroeid tot één van de meest iconische plekken van Aarhus, met zijn oogverblindende sculptuur op het dak waar je doorheen kunt lopen, de regenboogpanorama van Olafur Eliasson. Ga voor ouderwetse charme naar het openluchtmuseum van de oude stad. Het is één van de grootste attracties van Denemarken en een plek waar je letterlijk door de tijd kunt wandelen en de gebouwen, de sfeer en de manier van leven uit de geschiedenis van Denemarken kunt ervaren.

Veel van Aarhus 'beste stukjes zijn gratis

Vlak bij de 'Oude Stad' kun je ontspannen en genieten van de uitgestrekte parken en tropische huizen van de botanische tuinen van Aarhus. Deze tuinen zijn gratis om te bezoeken en je kunt er picknicken of een hapje eten in het café.  Aarhus heeft een gratis stadsfietsschema, waarmee je een fiets kunt lenen om de stad te verkennen.

Stad voor fijnproevers

Hoe zou je het vinden om met het avondeten in een oude busgarage te zitten? Luister gewoon naar ons ... Street Food markten duiken overal op in heel Denemarken en op steeds meer bizarre locaties! Maar wil je liever in een lekker Michelin restaurant eten, kan dit natuurlijk ook.

Om foto's van te maken

Op zoek naar de perfecte Instagram foto? Aarhus heeft veel mooie plekken en bezienswaardigheden. Één van de meest gefotografeerde straten in Aarhus is de geplaveide straat, Møllestien.  Als je op zoek bent naar meer iconische gebouwen, ga dan naar het stadhuis van Aarhus met zijn beroemde klokkentoren, ontworpen door de legendarische Arne Jacobsen. Een beetje verder weg is het Moesgaard Museum, het gebouw is een lust voor het oog en zorgt voort een leuk dagje uit.

Møllestien in Aarhus
Godsbanen in Aarhus

Aarhus is een Deense design-hotspot


Als het om een Deens ontwerp gaat, is Aarhus een geweldige plek om het te ervaren Het is één van de beste steden om te winkelen in Scandinavië en een wandeling door het gezellige Latijnse Kwartier is een must. Als je een dagje gaat winkelen in de stad dan willen we je ook graag wijzen op twee uitkijkposten, waar je zeker even langs moet gaan (Instagrammen maar!).  De eerste is bovenop het Godsbanen-centrum, waar je ook lokale ambachtslieden aan het werk kunt zien. De tweede is het dak van het warenhuis Salling. Begin het weekend hier met cocktails en muziek met heel Aarhus als achtergrond.

Kaart

In Google Maps openen
Adres

Coördinaten

Lengte: 10.2039

Breedte: 56.1629