Verder naar inhoud
Christiania huis

Christiania: Een unieke plek in de hoofdstad

Foto: Copenhagen Media Center

Christiania is een unieke plek om te bezoeken, altijd kleurrijk en controversieel. Het is meer dan een stadsdeel alleen, er wordt hier een compleet nieuwe manier van leven geleid.

De kleurrijke vrijstad van Kopenhagen

In 1971 werd het verlaten militaire gebied in de wijk Christianshavn in Kopenhagen overgenomen door krakers. Ze beweerden dat het gebied een vrije stad moest zijn, waar geen BTW zou worden geheven en waar de eigen wetten zouden gelden. Nieuwe kolonisten gingen in dit alternatieve deel van Kopenhagen wonen en het sociale experiment van een aantal vrije denkers is inmiddels uitgegroeid tot een vast onderdeel van de stad. 

Christiania beeldhouwwerk

Foto:Peter Holliday - Copenhagen Media Center

Christiania bezienswaardigheden

Een bezoek aan Christinia is een echte belevenis. De wijk bestaat uit een mix van diverse hutjes en huizen, kleurrijke muurschilderingen (street art) en opvallende beeldhouwwerken. En maak kennis met 'Green George' - een van de reusachtige 'Forgotten Trolls' van de Deense kunstenaar Thomas Dambo, gemaakt van afval en gerecyclede materialen. Je bent als bezoeker altijd welkom om een wandeling te maken door de wijk en te genieten van lekker eten en drinken in de bruisende cafés en restaurants. 's Avonds kun je een dansje wagen in een van de discotheken of genieten van live muziek of soms een dj. Bezoek je Christiania in de zomer? Woon dan een van de talloze evenementen in de openlucht bij of maak een ontspannen wandeling langs het meer waar Christiania aan grenst. Volg gedurende de zomermaanden een georganiseerde rondleiding door een van de locals en kom alles te weten over dit unieke deel van Kopenhagen.

Christiania Huis

Foto:Copenhagen Media Center

Let op:

Christiania is altijd al een controversieel deel van Kopenhagen geweest en er zijn dan ook nog steeds discussies gaande, niet in het minst vanwege de problemen met drugshandel (hasj). De politie heeft onlangs verklaard dat ze geen vrije en open toegang tot Christiania hebben, wat kan leiden tot problemen voor bezoekers. Sommige bezoekers kunnen met name het gebied rond Pusher Street nogal ruw vinden.

Wanneer je Christiania binnenkomt is het belangrijk dat je de borden met Do’s en Don’ts opvolgt die bij de ingangen staan. Hier vind je bijvoorbeeld advies over hardlopen of mobiel telefoneren in Christiania. Bovendien is het in Christiania niet toegestaan om foto’s te maken of te filmen.

Een groepje toeristen is recent aangevallen in Christiania, alleen omdat zij een camera bij zich hadden, terwijl ze niet eens probeerden om foto's te maken. Voor je eigen veiligheid raden wij je daarom aan om geen enkele camera mee te nemen naar Christiania, ook geen mobiele telefoon met camerafunctie.

Share your wonders: