Ghosttour in Copenhagen

De meest griezelige kastelen van Denemarken

Foto: Ghosttour PR Photo

Sommige van onze kastelen zijn nog altijd bewoond en daarin leeft de geschiedenis voort… Door spoken! We komen er maar meteen voor uit - je hebt stalen zenuwen nodig als je een toer maakt door deze mysterieuze Deense (spook)kastelen:

Voergaard Slot
Foto: Brønderslev Ervherv & Turisme

De wildste geest van Denemarken bij Voergaard Slot

In het prachtige renaissance kasteel Voergaard Slot in Noord-Jutland woont een heel bijzonder spook. Ingeborg Skeel die er ooit de eigenaresse was, bleek nogal een tiran toen ze eind 16e eeuw over het kasteel regeerde. Er zijn aanwijzingen dat ze niet bepaald milder werd na haar dood. Haar geest spookt vandaag de dag, eh, nacht door het kasteel, met gemopper en gekreun; ze slaat deuren dicht en blaast kaarsen uit.

 

De geesten van geliefden bij Rosenholm Slot

Het schitterende Rosenholm Slot op Djursland kent een lange en donkere geschiedenis. Sinds de bouw in 1559 behoort Rosenholm de adellijke Deense familie Rosenkrantz toe. Er zijn aanwijzingen dat ze nog steeds door de gangen van het kasteel dwalen. Een van de rusteloze zielen is die van een edelvrouw die verliefd werd op de rentmeester. Als straf werd zij in de muur in de Torenkamer gemetseld, levend en al, en werd zijn hoofd afgehakt. Volgens geruchten zweven er rond middernacht een in het wit geklede dame en een ridder zonder hoofd over het terrein. De geesten van de twee ongelukkige geliefden.

 

 

Hamlet's castle, Kronborg, in Helsingør
Foto: Daniel Overbeck - VisitNordsjælland

In de geest van Hamlet in Kronborg Slot

Het beroemdste kasteel van Denemarken is Kronborg Slot in Noord-Seeland. Het prachtige renaissance kasteel is het decor voor Shakespeare's Hamlet, waar de gelijknamige prins een geest van zijn vader op de wallen van het kasteel ziet. Volgens de legende slaapt de machtige ridder Holger Danske in de catacomben onder het kasteel - klaar om wakker te worden wanneer Denemarken hem nodig heeft. Het kasteel heeft ook geesten die midden in de nacht kaarsen aansteken, deuren ontgrendelen, werknemers bespioneren en spullen omstoten die dan omvallen.

 

Rosenborg Castle in King's Garden, Copenhagen.
Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center

Een spookachtige kat bij Rosenborg Slot

Midden in de drukke Deense hoofdstad loert een ietwat ongewone geest rond. Loert? Rosenborg Slot in Kopenhagen herbergt meer dan fonkelende kroonjuwelen - tenminste als je de geruchten gelooft. Het oude plezierkasteel van Christian IV is tegenwoordig de thuisbasis van de Royal Life Guard… en een spookachtige kat. Er wordt gezegd dat het de kat van de bewaker was. De man kwam om bij een schietongeval. Een paar ‘dappere’ bewakers zijn ook nu nog bang bij de aanblik van de ogen van de spookkat, die in het donker… loert.

 

Egeskov op Funen
Foto: Anita Skoven Jensen/ Destination Fyn

Boe! Pas op voor de Witte Dame dame bij Slot Egeskov

Het sprookjesachtige Egeskov Slot op Funen is het mooiste renaissance gebouw van Noord-Europa én het thuis van een ongelukkige geest. Volgens de legende is de Witte Dame van het spookkasteel de dochter Rigborg van de bouwer Frantz Brockenhuus. Rigborg pleegde zelfmoord vanwege onbeantwoorde liefde. Vandaag struint ze door de gangen van het kasteel, in dezelfde witte jurk die ze droeg toen ze stierf.

 

Een rusteloze gravin in Gram Slot

Alles is niet zo vredig als het lijkt in Gram Slot in Zuid-Jutland. Zodra de duisternis valt, sluipt de geest van gravin Anne Sophie Schack rond in het majestueuze 16e-eeuwse kasteel. Volgens de legende was de gravin niet bijzonder aardig toen ze over Gram Slot regeerde - ze sloeg de bedienden en schreeuwde tegen ze. Ze duwde zelfs een meid tegen de haard, met dodelijke afloop. Tegenwoordig dwaalt de gravin rusteloos door het kasteel...

 

Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Koninklijke geesten in Frederiksberg Slot

Midden in Kopenhagen en met uitzicht op de idyllische Frederiksbergtuin, ligt Frederiksberg Slot. Het renaissance kasteel ziet er van buiten prachtig uit, maar van binnen verbergt het duistere geheimen en rusteloze zielen. Het gerucht gaat dat koning Frederik VI ronddoolt als geest - in de gedaante van een hondje. Klinkt niet eng, of toch wel? Houd er rekening mee dat hij niet de enige geest in het kasteel is...

Dit vind je misschien ook interessant

Alle kastelen in Denemarken
Rosenborg Slot
Bezienswaardigheden in Denemarken
Person looking at stone sculptures Dodekalitten during sunset on Lolland-Falster, Denmark