Kids eating ice cream in Copenhagen's iconic Nyhavn

5 tips voor meer hygge in je leven

Foto: Daniel Rasmussen

Natuurlijk kun je zelf ook voor wat meer hygge zorgen thuis. Een vertrouwde sfeer, heerlijk eten en tijd met de familie: met deze 5 tips creëer je jouw persoonlijke Hygge-momenten.

1. kaarsen, kaarsen en nog eens kaarsen

Het maakt niet uit in welk seizoen: zorg ervoor dat je altijd kaarsen in huis hebt. In de winter creëer je de typische gezellige sfeer en in de zomer kun je de zwoele avonden verlichten. Hoe dan ook: zonder kaarsen geen hygge! Het zal je dus niet verbazen dat Denen Europees Kampioen in het gebruiken van kaarsen zijn (gemiddeld 4,3 kg per jaar per persoon!)

2. Nodig vrienden en familie uit (dit kan ook online!)

Dit doe je vast al.... maar dit is de beste en makkelijkste manier om meer hygge in je leven te krijgen. Want zeg nu zelf, er gaat toch niks boven een gezellige avond met vrienden en familie? Wil je hygge als een pro: Leg de mobiele telefoons aan de kant en pak een spelletje (Triviant, puzzel, kaarten.... het maakt niet uit wat!). 

Foto:Maria Sattrup - Copenhagen Media Center

3. Maak een wandeling (in de zon of regen)

Het maakt niet of het regent of de zon schijnt, Denen houden ervan om buiten te zijn en dan een heerlijke wandeling te maken. Het maakt dan eigenlijk niet uit waar naar toe: een park, een café om een kop koffie te drinken of door het bos. Het is natuurlijk gezelliger om samen met iemand te lopen, maar het kan ook goed zijn om alleen een wandeling te maken en je gedachten de vrije loop te laten gaan. 

Spaziergänger in gelber Regenjacke am Strand von Blåvand an der Dänischen Nordsee

Foto:Stefan Pasch

4. Neem de tijd


Hygge-tijd betekent de tijd nemen: een goed boek lezen, een spannende film kijken, puzzels oplossen, een sjaal breien of een foto maken .... Maak het jezelf gemakkelijk! Steek één of twee kaarsen aan (nog een keer ...), zoek een warme, lekkere deken en maak het jezelf gemakkelijk op de bank. Als je een iets lekkers te eten hebt, is het nog beter!

5. Maak je huis hygge klaar


Denen houden van slim en minimalistisch design. "Less is more" is het onofficiële motto.  Dus gooi de dingen weg die je eigenlijk niet nodig hebt, ruim het huis op en orden je papieren die overal liggen. 

Hoe hygge klaar ben jij?

What is hygge

Foto:Niclas Jessen