10 dingen om naar uit te kijken in 2022

Foto: Mia Dernoff - Roskilde Festival

Wat worden jouw hoogtepunten tijdens je vakantie in Denemarken? Dit zijn de nieuwste attracties en bezienswaardigheden die je hier kunt bezoeken vanaf 2022 ? ?

01

De Tour de France Grand Départ in Denemarken

De Tour de France gaat op 1 juli van start in Kopenhagen. Maar liefst 3 etappes zullen er gereden worden door Denemarken tijdens 's werelds meest geprezen wielerwedstrijd. De 2e etappe start wederom in Kopenhagen en gaat naar Roskilde en Nyborg en de 3e etappe gaat van het heuvelige Vejle naar Sønderborg. Volg de wedstrijd op tv en laat je inspireren, of boek je eigen fietsvakantie naar Denemarken.

02

Dinosaurussen bij Stevns Klint

De kliffen van Stevns Klint zijn bekroond tot UNESCO Werelderfgoed. Naast unieke historie - dit is de beste plek ter wereld om de sporen van de inslag van de meteoriet die 66 miljoen jaar geleden het einde van o.a. de dinosaurussen betekende - en het kunnen zoeken naar fossielen op het strand onderaan de rotsen, kun je vanaf 2022 nu ook terecht in een bezoekerscentrum voor een interactieve tentoonstelling over het gebied.

Fårup Sommerland in Denmark
Foto: Torben Hansen - Fårup Sommerland
03

Snelste, hoogste én langste achtbaan

In april opent Fårup Sommerland in Noord-Jutland het pretparkenseizoen met een nieuwe achtbaan: Fønix. Deze hoogste, langste én snelste achtbaan van Denemarken heeft naast ‘s werelds eerste “stall loop” element, waardoor je 2,5 seconden gewichtloosheid ervaart, ook de meeste “air time” van alle achtbanen in Scandinavië. De attractie is door het Nederlandse bedrijf Vekoma ontworpen, net als de in het park aanwezige attracties “Saven”, “Mineekspressen” en “Orkanen”.

Designmuseum Danmark exhibition on design of chairs
Foto: Christian Høyer
04

DesignMuseum

Ons meest prestigieuze designmuseum was twee jaar (snik!) gesloten voor een grootschalige renovatie van het gebouw en voor een vernieuwing van de museumervaring. Vanaf juni 2022 is het DesignMuseum weer geopend en kun je hier alles ontdekken over Deens design dat je je maar kunt voorstellen - in nieuwe tentoonstellingen en publieksruimtes in een volledig getransformeerd iconisch gebouw.

Queen's birthday portrait 2020 with her son and grandson
Foto: Per Morten Abrahamsen
05

50 jaar op de troon

Vanaf januari viert koningin Margrethe van Denemarken haar 50-jarig jubileum op de troon. De rode loper wordt figuurlijk door de stad uitgerold met tentoonstellingen als 'A Queen's Jewellery Box' in Paleis Amalienborg. Een activiteit gerelateerd aan dit jubileum is het 90-jarig bestaan van het koninklijke jacht "Dannebrog", de drijvende residentie van de koninklijke familie. Wanneer het jacht niet in gebruik is, is deze te bewonderen in de haven van Kopenhagen.

Unieke festivals in Denemarken - het Cake Festival
Foto: © Kam & Co
06

Cake Festival

De Zuid-Jutse Koffietafel (Sønderjysk Kaffebord) is een waar hoogtepunt in Zuid-Jutland. De traditie is voortgekomen uit de Duitse bezetting van 1864 en uitgegroeid tot cultureel erfgoed en vanaf 2022 zelfs vereeuwigd met het Cake Festival in Tønder. Op 30 april geniet je van een overvloed aan lekkernijen - koekjes, taarten en gebak - tijdens de 1e editie. Houd je niet van taart, kom dan voor de sfeer. Livemuziek klinkt door de straten van Tønder terwijl er wedstrijden en workshops worden gehouden.

07

Bornholm komt dichterbij

Heb je altijd al naar Bornholm gewild? Dit meer exotische stukje Denemarken met ruige kliffen en prachtige stranden is vanaf eind 2022 dankzij de grootste hogesnelheidsveerboot ter wereld, de Express 5, beter bereikbaar. Tijdens je vakantie kun je gelijk verblijven in de nieuwe CO2-neutrale vleugel van Green Solution House, een van de vele duurzame en vooruitstrevende oplossingen van het eiland.

Bulbjerg, natuur Denemarken, vakantie in Jutland
Foto: Nicolas Jægergaard
08

Nieuwe fietsroute langs de kust

Geniet van ongerepte natuur en soms zelfs een hert op je pad tijdens de nieuwe, 157 km lange wandel- en fietsroute ‘Kystsporet’ (Kustspoor). De route voert je langs de Deense Noordzeekust in Noord-Jutland. Langs het pad liggen charmante kustplaatsjes, een ruig duinlandschap en weelderige weide. Enkele hoogtepunten op de route zijn Nationaal Park Thy, Klitmøller, Bulbjerg (foto), Svinkløv Klitplantage en de vuurtoren Rubjerg Knude. Bekijk de video voor een impressie.

Foto: © CopenhagenWilderness
09

Slaap tussen de tijgers

Voor de ware safari-droom ga je naar Knuthenborg Safaripark. In dit grootste dierenpark van Scandinavië geniet je van safaritochten (in eigen auto of safaribus) en unieke wildlife encounters. Zo kon je al overnachten in safaritenten direct aan de savannevlakte en vanaf voorjaar 2022 kan dit ook in Camp Zov Tigra: Europa's grootste tijgerbos. Met slechts een raam tussen jullie en je bed direct voor het plafondhoge glas, krijg je een uniek uitzicht op de Koning der Dieren. Handig, want 's nachts is de tijger het meest actief. Wakker worden met gepensioneerde circusolifanten, wolven of apen kan ook...

Arcade Fire during NorthSide Festival in Aarhus, Denmark
Foto: Thorsten Iversen
10

Feestelijke festivals

2022 wordt naar verwachting hét jaar waarin veel van de grote festivals, zoals het wereldwijd bekende Roskilde Festival - met alweer zijn 50e editie! - eindelijk terugkeren. We hebben ze gemist! Kijk ook uit naar het nieuwe O/Day Festival in Kopenhagen in augustus, een 3-daagse viering van elektronische muziek met eten, drinken en unieke kunst om van te genieten.