Nationaal Park Mols Bjerge

In Nationaal Park Mols Bjerge in Oost-Jutland vind je een van de meeste ruige en gevarieerde landschappen van Denemarken. Vele zeldzame planten- en diersoorten groeien hier op een oppervlakte van 180 km2. 

Mols Bjerge

Spectaculaire uitzichten

Nationaal Park Mols Bjerge is een schitterend natuur gebied ontstaan in de ijstijd. Vanaf het hoogste punt Agri Bavnehøj (137 m) heb je een adembenemend uitzicht over het hele landschap. Leuk weetje is dat deze plek gebruikt is als middelpunt van Denemarken om de precieze coördinaten van het Deense kaartensysteem te bepalen. De steen die hiervoor gebruikt is, staat nog steeds op de top. 

Trehøje

Flora en fauna

Het centrale deel van het park bestaat uit hoge heidevelden, bossen en grote open weilanden. Langs de kust zijn er vele mooie stranden om te ontdekken. In de meren Stubeb en Lange ten noorden van het park kun je otters volop aan het werk zien. Meer in het westen zijn de Kaløs moerassen en bossen, met een rijke flora en fauna. Hier leven talloze zeldzame insecten in de bomen van het park. Tijdens een wandeltocht kom je plotseling oog in oog met een diepe krater te staan, een zogenaamde 'dode ijsblok gat'. Deze is ontstaan door een groot blok ijs die hier tot stilstand kwam en gedurende vele duizenden jaren langzaam aan smolt. Op deze bergtop heb je een uitzicht van 360 graden.

Share this page