traditional danish dish stjerneskud smørrebrød

Iconisch Deens gerecht ‘Stjerneskud’ viert 60-jarig jubileum

2.9.2022
Author: Tatjana Marck
Foto: Richard Clark

Op 5 september wordt in Denemarken het 60-jarig jubileum van de open sandwich ‘Stjerneskud’ gevierd. Het populaire gerecht, dat letterlijk ‘De Vallende Ster’ betekent, werd in 1962 bedacht als eerbetoon aan de eerste mens in de ruimte.

Ida Davidsen, de Deense pionier op het gebied van het traditionele Deense lunchgerecht smørrebrød creëerde 'Stjerneskud' als eerbetoon aan Juri Gagarin, de eerste mens in de ruimte. Toen de astronaut op 5 september 1962 Kopenhagen bezocht, kreeg Gagarin Davidsen’s creatie voorgeschoteld in de vorm van een ruimteraket om zijn prestatie te eren. Naar verluidt vond Gagarin zijn 'ruimte-smørrebrød' zo lekker dat Davidsen besloot dit gerecht als vast onderdeel van het menu van het restaurant aan te bieden. Inmiddels kun je dit gerecht in heel Denemarken bestellen en is het 60 jaar later uitgegroeid tot een geliefd lunchgerecht onder de Denen. 

Smørrebrød met een twist 
De Deense traditie van smørrebrød dateert uit de jaren 1880, toen restaurants in Kopenhagen begonnen met het serveren van belegde stukjes brood. Deze open sandwiches - of 'smørrebrød' zoals het in het Deens wordt genoemd, afgeleid van de woorden 'smør' (boter) en 'brød' (brood) - zijn een klassiek gerecht gebaseerd op roggebrood met toppings variërend van haring tot rauw rundvlees, zeevruchten, aardappelen en eieren. 'Stjerneskud' is hier een afgeleide van en bestaat uit gebakken visfilets gecombineerd met zalm, garnalen en asperges op wit brood, gegarneerd met kaviaar en een schijfje citroen. Het gerecht is uniek, omdat het in tegenstelling tot het bekende Deense smørrebrød niet op roggebrood wordt geserveerd. Om het 60-jarig jubileum te vieren, serveren verschillende restaurants in Kopenhagen hun eigen versie van 'Stjerneskud'.  

Smørrebrød en Kopenhagen: 

  • 'Stjerneskud' werd voor het eerst op 5 september 1962 in Kopenhagen geserveerd. 
  • In de jaren 1880 werden stukken roggebrood met daarop talrijke toppings op verschillende locaties in Kopenhagen aangeboden. Smørrebrød werd voornamelijk als lunchgerecht gegeten en vaak begeleid met een glaasje schnaps. 
  • Het oudst bekende smørrebrød menu dateert uit 1883 en was te vinden in Tivoli Gardens: 's werelds op één na oudste themapark in het centrum van de stad in wat tegenwoordig deel uitmaakt van de Nimb-restaurants. 
  • Bib Gourmand restaurants die zich richten op smørrebrød in Kopenhagen zijn: Selma, Norrlyst, Bjørnekælderen en Restaurant Møntergade.
  • Het Davidsen smørrebrød-imperium gaat vele generaties terug en serveert al smørrebrød sinds 1888. Oskar Davidsen creëerde 's werelds meest uitgebreide smørrebrød-menu van meer dan 140 cm lang met 178 variaties om uit te kiezen. Wijnhandelaar en bareigenaar Oscar Davidsen Siesbye nam als nieuwste telg het smørrebrød-imperium in Kopenhagen over. In het beroemde Restaurant Ida Davidsen zet hij als 5e generatie Davidsen de reputatie van het Davidsens smørrebrød voort, waarvoor hij momenteel een nieuwe locatie zoekt. 

Selectie van restaurants in Kopenhagen die het jubileum vieren:
www.wonderfulcopenhagen.com/wonderful-copenhagen/international-press/copenhagen-restaurants-celebrate-60-year-jubilee-shooting-star

Download beeldmateriaal:
https://platform.crowdriff.com/m/s-jcsL7Y3siYmRTQdM

Nog meer smørrebrød...

... en ander lekker eten in Denemarken.

Restaurants in Denemarken waar je smørrebrød ('open sandwhiches') kunt eten
Traditional Danish food smørrebrød at aamans deli in copenhagen, Denmark
Proef de lekkerste zuurdesem broodjes in Kopenhagen
Dänisches Roggenbrot ("Rudbrød")
Restaurants waar je traditionele Deense gerechten kunt eten
Dansk Pølse
Eten en drinken in Denemarken
Pair your smørrebrød with craft beer and snaps at Øl & Brød in Copenhagen
De beste restaurants van Denemarken - mét Michelinsterren
Michelin restaurant Kokkeriet in Copenhagen
Beste restaurant ter wereld wederom in Denemarken
Geranium is the only three-starred Michelin restaurant in Denmark