Geranium Interior, Photo Credit: Claes Bech-Poulsen

Beste restaurant ter wereld wederom in Denemarken

19.7.2022
Author: Tatjana Marck
Foto: Claes Bech-Poulsen

Op maandag 18 juli 2022 vond in Londen voor de twintigste keer de World’s 50 Best Restaurants 2022 prijsuitreiking plaats. Het werd voor de Deense gastronomie opnieuw een succesvolle editie.

Geranium sleepte de titel World’s Best Restaurant 2022 in de wacht en twee Deense nieuwkomers werden aan de Top 50 toegevoegd.

Geranium stond vorig jaar nog op nummer 2, maar heeft inmiddels de wereldtitel te pakken. Aan de leiding staat chef-kok en mede-eigenaar Rasmus Kofoed die als enige chef ooit een gouden, een zilveren en een bronzen medaille heeft weten te bemachtigen tijdens de gerenommeerde kookwedstrijd Bocuse d’Or. Naast hem op het podium stond Søren Ledet, eveneens mede-eigenaar van Geranium. 

“Mijn vastberadenheid en nieuwsgierigheid om steeds weer nieuwe dingen te leren gaven mij het vertrouwen dat ik nodig had om te belanden waar ik nu ben”, vertelde Kofoed, die tijdens zijn ontvangstspeech sprak over zijn weg van onzeker kind naar zijn succes vandaag de dag. “Geranium werd onze visie, een holistische plek die de cirkel des levens omarmt. Eten verbindt mensen van over de hele wereld door het delen van tradities, culturen en creativiteit. Ik voel mij dan ook zo ontzettend dankbaar om hier deel van uit te mogen maken.” 

Geranium’s weg naar de top  
Geranium was het eerste Deense restaurant dat drie Michelinsterren heeft weten te bemachtigen in 2016. Sinds de opening in 2007, heeft het restaurant zich geleidelijk omhooggewerkt in de lijst van World’s 50 Best Restaurants van #49 in 2012 naar #2 in 2021.  

Voor het 2022 seizoen heeft Geranium vlees van het menu verwijderd en zich volledig gefocust op groenten en zeevruchten. Over deze aanpassing zei Kofoed het volgende: “Het menu is een reflectie van wie ik ben en hoe ik mij als chef en als mens ontwikkel. Ik eet al vijf jaar geen vlees meer, waardoor het voor mij een logische stap was om dit ook in Geranium door te zetten.” 

Het huidige menu, ‘The Summer Universe’, kost 3.200 DKK (430 Euro) per persoon en duurt minimaal drie uur. Gasten kunnen aanvullend kiezen voor een wijnarrangement, alsook een non-alcoholische variant.   

Alchemist treedt toe tot de Top 50 
Op plek 18 staat restaurant Alchemist, omhooggeklommen van plaats 58 vorig jaar. Het restaurant opende haar deuren in 2019 en in het daaropvolgende jaar wist chef-Kok Rasmus Munk meteen twee Michelinsterren binnen te slepen. Het concept van Alchemist is holistisch dineren. Het menu beslaat 50 gangen of “impressies”, waarbij licht, theater, kunst en geluid onderdeel uitmaken van de totaalbeleving.  

“Rasmus Munk en zijn team hebben het concept van holistisch dineren opnieuw vormgegeven met innovaties op elk vlak. De presentatie is afgestemd op een keuken die haar wortels heeft in het gebruik van klassieke technieken, een frisse blik op onderzoek en het gebruik van de beste ingrediënten,” stelde host van de avond Stanley Tucci.  

De beleving bij Alchemist duurt tussen de 4 en 6 uur en kost 4.400 DKK (590 Euro) per persoon. Het restaurant bevindt zich in een voormalig industrieel pand in Refshaleøen, dezelfde buurt als waar noma is gevestigd.

Jordnær nieuwste Deense aanwist 
Jordnær kwam de lijst binnen als nummer 38. Het restaurant ten noorden van Kopenhagen opende in 2017 en heeft inmiddels twee Michelinsterren. De naam betekent “met beide benen op de grond”. Het wordt gerund door chef Vildgaard die in restaurants heeft gewerkt zoals noma en Søllerød Kro. Hij is de broer van een andere noma alumni chef Torsten Vildgaard.  

“Ga hier naartoe voor de enorme langoustines, tarbot en koningskrabben, genereuze volumes kaviaar en meer, alles zo vers uit zee”, zei host Tucci die aanvullend nog een grapje maakte over de twee eigenaren Eric Kragh Vildgaard en Tina Kragh Vildgaard die samen zes kinderen hebben en hier eigenlijk ook een award voor verdienen.  

In 2021 stond noma op nummer 1. Na een aanpassing van de regels in 2019, is noma verplaatst naar de lijst The Best of the Best.  

World’s 50 Best 
De World’s 50 Best Restaurants 2022 is een jaarlijkse prijsuitreiking aan de beste restaurants en bars ter wereld. Het wordt samengesteld uit stemmen van 1.080 anonieme industrie experts verspreid over 27 gebieden van over de hele wereld. 

Meer informatie:

World's 50 Best:
www.theworlds50best.com

Download beeldmateriaal:
WeTransfer