Kastelen en landhuizen

Deense kastelen en landhuizen

Denemarken is één van de oudste koninkrijken ter wereld. Het land heeft misschien daarom zoveel mooie kastelen en kasteeltuinen, die alle in prima staat zijn gehouden.

Koninklijke paleizen

Tal van de koninklijke paleizen in Denemarken zijn nog steeds ‘in gebruik’ van de Deense koninklijke familie. Koningin Margrethe II woont gedurende de wintermaanden in Paleis Amalienborg. Dit paleis staat in het hartje van Kopenhagen. Het paleis met veel vleugels is gebouwd in de rococo-stijl. Twee van de vleugels zijn gedeeltelijk voor belangstellenden opengesteld. De koninklijke familie verblijft een groot deel van de zomer in het paleis Fredensborg, in het noorden van Sjaelland. In de maand juli is het paleis te bekijken. Andere koninklijke kastelen worden voor de meest uiteenlopende maatschappelijke doeleinden aangewend. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt door de Deense overheid of zijn ingericht als museum. Lees meer over het Deense koningshuis.

Forten en kastelen

De kastelen waren doorgaans bastions van koninklijke macht en werden daarom vaak in een strategisch belangrijk gebied gebouwd. De vijand kwam vooral uit het zuiden; het machtige fort Koldinghus staat dichtbij de oude grens met Duitsland. Kronborg Castle in Helsingør (Elsinore) was een belangrijk verdedigingswerk aan de Sont. Nu staat Kronborg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De paleizen van het parlement

De huidige Deense parlement zetelt in de gebouwen van Paleis Christianborg dat een geschiedenis kent van meer dan 800 jaar. Verschillende delen van het paleis worden nog steeds gebruikt door het Koninklijk Huis en kun je bekijken tijdens een rondleiding.

Andere beroemde kastelen

De unieke Paleis Rosenborg ligt in het midden van Kopenhagen in Kongens Have, een prachtige tuin. Je kunt hier de kroonjuwelen bewoneren en een uitgebreide kunstcollectie bekijken. Op het eiland Funen kunt je ’s werelds best bewaarde renaissance waterburcht bekijken, Kasteel Egeskov. Dit prachtige gebouw is gebouwd op palen en de legende gaat dat een heel bos werd gekapt om de palen te kunnen maken.

Artiesten op bezoek

Eeuwenlang dienden de Deense kastelen als machtige basis voor de koningshuizen. Ze waren ook vaak een toevluchtsoord voor grote artiesten die regelmatig werden uitgenodigd om binnen te komen en de adellijke families te vermaken. De schrijver Hans Christian Andersen en componist Carl Nielsen waren graag geziene gasten in de Deense kastelen en landhuizen.

Landhuizen

Net als de Koninklijke Deense paleizen, liggen ook vele kastelen en landhuizen van de adellijken in een schilderachtige omgeving. Een bezoek aan een van de kastelen en landhuizen brengt je terug naar het verleden van Denemarken en de rijke architectonische geschiedenis, met kastelen die gebouwd zijn in middeleeuwse, renaissance, barok en rococo stijl. Veel landgoederen zijn al eeuwenlang in handen van dezelfde familie en voor het publiek toegankelijk om te bekijken.

Share this page

Video: Deense kastelen