Verder naar inhoud

19 natuurparels in de Deense natuur om te ontdekken

Foto: @sarahinthegreen

De meeste Denemarken reizigers zijn er geweest: Møns Klint en Bulbjerg. Ze behoren tot de mooiste Denemarken plekken voor natuur liefhebbers. Laat je door onderstaande natuurparels inspireren en ontdek ze zelf. 

Mooie plekken in Denemarken

Vakantie Denemarken? Ontdek Møns Klint en deze andere natuurparels
Sascha Bendix

1. Møns Klint krijtrotsen

Ontdek zelf waarom deze krijtrotsen in Denemarken tot de meest bezochte plaatsen behoren. Geniet tijdens je tocht ook van de prachtige omgeving rondom Møns Klint. Tijdens een wandeling kun je veel zeldzame planten tegenkomen en onder de krijtrotsen kun je op het strand tijdens eb zoeken naar oeroude fossielen (die je mee naar huis mag nemen). (Zuid-Seeland) TIP: ben je hierin het najaar of de winter? Beleef dan ook een onvergetelijke Dark Sky Park safari op Møn.

Opalsøen på Bornholm
Stefan Asp

2. Bornholm

Bornholm en de Ertholmene eilanden zijn de enige plaatsen in Denemarken waar je kunt rotsklimmen over prachtige granietformaties. De Hamer, in het noorden van Bornholm, is een steile granieten rots die omhoog reist uit de Oostzee. In het noorden van het eiland kun je ook heel mooie wandelingen maken die je door valleien en langs meren voeren. Je vindt hier ook het 'opaal meer' (Opalsøen). Dit meer, waarin je kunt zwemmen, is omgeven door steile kliffen. Durf jij van de 7 meter hoge klifrand in het water te springen? Brrrrr.... (Bornholm

Knude Cliff, Fur, Limfjorden
Niels Thye

3. Eiland Fur

Dit kleine eiland staat bol van de geologische formaties en heeft een heel mooi divers landschap. Wandel langs prachtige rotsformaties - zoals 'Knudeklinterne' en 'Steilklippe'- en ga op zoek naar oeroude fossielen. Reserveer voor een lekkere lunch met lokaal gebrouwen bier bij Fur Bryghus (Limfjord). Je bereikt Fur binnen een paar minuten met de veerboot (Google maps: Branden Havn Færge / Fur Færge), die overdag elke 15 minuten vaart. Tickets kun je kopen op de veerboot zelf.

Woman in Rold Forest in autumn, Himmerland, North Jutland
Dennis Lundby

4. Rold Skov

Rold Skov is het tweede grootste bos van Denemarken (80 km2) en is een onderdeel van het mooie Rebild Bakker Nationaal Park, in Noord-Jutland. Hier kun je wandelen langs prachtige eeuwenoude pijnbomen en beukenbomen of juist wandelen door het meer griezelige Troldeskoven (trollenbos) gedeelte, met (fotogenieke!) knoestige en kromme bomen. (Rebild

Denemarken vakantie? Reis naar Lille Vildmose voor wildlife en natuur
Frans Ritter / Lille Vildmosecentret

5. Wildlife in Lille Vildmose

Lille Vildmose is het grootste beschermde natuurgebied in Denemarken en het enige hoogveengebied in West-Europa. Het is een prachtige plek om te wandelen en van de unieke flora en fauna te genieten. Zowel wilde paarden, zwijnen, als een van de grootste edelhertenpopulaties van Denemarken kun je tijdens je tocht door het natuurgebied tegenkomen, evenals grote arends zoals de Golden Eagle en zeearend en zelfs de 'moose', of eland! Ga zelf op 'safari' of kies een begeleide tocht. (Himmerland)

Almind Lake in Silkeborg
Mads Gregersen

6. Søhøjlandet (Merengebied)

In Oost-Jutland vind je de grootste bossen van Denemarken, talloze meren en moerassen. De langste rivier van het land, Gudenåen, verbindt veel meren in het gebied met elkaar en geeft je een uitgebreide kustlijn en bosrijke wandel-en fietsroutes. (Århus regio)

Stjernehimmel over Kalø Slotsruin i Mols Bjerg Nationalpark.
Ruslan Merzlyakov

7. Djursland en Mols Bjerge

Het zuidelijke deel van Djursland in de Aarhus regio is een van de meest gevarieerde landschappen van Denemarken. Wandel in het uitgestrekte Mols Bjerge Nationaal Park of treed in de voetsporen van The Lord of the Rings. Huh? In Denemarken? Jazeker! Volgens de historicus Casper Clemmensen, die er zelfs een boek over schreef (Tolkien and the Mythical Jutland), heeft J.R.R. Tolkien lokale mythen en plaatsnamen in Denemarken, en Djursland in het bijzonder, vereeuwigd in zijn beroemde literaire werken. Deze 8 natuurplekken die inspiratie vormden, wil je zelf ontdekken. (Djursland)

Mols Bjerge in Regio Aarhus
Daniel Villadsen

8. Skovbjerg Bakkeø

De ongerepte landbouw, boomgaarden en heidevelden maken van Skovbjerg Bakkeø in Midden Jutland een prachtig wandelgebied dat zich uitstrekt tot aan de zee langs de noordwestkust. Trek er op uit en verken het typisch Deense landschap langs één van de vele gemarkeerde wandelpaden, die je ook meenemen over de robuuste duinen.

Black Sun at the Wadden Sea National Park
Torben Andersen

9. De Waddenzee

Het Nationaal Park Waddenzee bestaat uit meer dan 30 eilanden en is een belangrijk gebied voor watervogels. Je kunt hier getuige zijn van de fenomenale Zwarte Zon, als tienduizenden spreeuwen tijdens zonsondergang zorgen voor een prachtig patroon aan de hemel.

The island Anholt in denmark
Destination Djursland

10. Anholt

Het landschap van het kleine eiland Anholt, gelegen in het Kattegat, wordt vaak omschreven als een woestijn. Je kunt een veerboot naar het eiland nemen vanuit Djursland en langs de uitgestrekte duinen en lange stranden wandelen. Op het eiland is ook een van de belangrijkste en grootste opvangcentra voor zeehonden in Europa gevestigd. (Oost-Jutland)

Eilanden vakantie? Bezoek de Funen archipel van Denemarken
Daniel Villadsen Photography

11. De Zuid-Funense Archipel

Dit gebied is erg populair bij zeilers, doordat de vele eilanden binnen de archipel divers zijn en allemaal hun eigen unieke ervaring bieden. Wandel door de gezellige dorpen en schilderachtige havens. Je kunt de eilanden vanaf Jutland en Funen (Fyn) met een veerboot bereiken. (Funen)

Svanninge Bakker
Lars Skaaning

12. Svanninge Bakker

De heuvels van Svanninge, even ten noordoosten van Faaborg, worden omgeven door bochtige wegen, heggen en charmante vakwerkhuizen. Vanaf de heuvels heb je een prachtig uitzicht op het zuidwesten en over de Zuid-Funense Archipel. (Funen)

Tips voor je vakantie Denemarken - ontdek de highlights
© Daniel Villadsen

13. Hindsholm

Het schiereiland Hindsholm ligt bezaaid met inhammen en eilanden, zoals Romsø. Het gebied werd gevormd door de laatste ijstijd en is verbonden met het vasteland via een dunne strook land. Geniet van het uitzicht vanaf Fynshoved, die de Grote Belt van het Kattegat Zee scheidt. (Funen)

Fyrtårn på Røsnæs i Vestsjælland i solnedgang, Danmark
Destination Sjælland, Photo: Daniel Villadsen

14. Røsnæs

Het meest westelijke punt van Seeland is Røsnæs. Dit is een open, heuvelachtige landschap met een prachtig uitzicht over zee. Op verschillende plekken langs de kliffen, zie je door de wind gevormde struiken zoals de sleedoorn en rozenstruiken. Deze wilde struiken zijn bijzonder mooi rond Vindekilde-Grimsdal. (West-Seeland)

Deer at Dyrehaven deer park
@feng_zhu_

15. Dyrehaven Kopenhagen

Dyrehaven nabij Kopenhagen is een van de meest bezochte natuurgebieden in Denemarken en deel van het UNESCO Werelderfgoed The Par Force Hunting Landscape. Verspreid door het gebied kun je al wandelend of fietsend tot wel 2.000 wilde herten zien, vaak zelfs van dichtbij. Kinderwagentip: het enige asfaltpad loopt naar de entree van het prachtig gelegen Hermitage palace, dat een plaatje wordt voor mooie vakantiefoto's! Ook vanaf dit pad kun je over de vlakten vaak groepjes herten zien. Er leven 4 soorten, waaronder het edelhert. Dyrehaven is goed te combineren met attractiepark Bakken. (Noord-Seeland)

Flowerfields next to a raod in in  Jystrup, West Zealand
© Christoffer Anias Sandager

16. West-Seeland

Het landschap rond de meren van Tystrup-Bavelse is heuvelachtig en vol uitgestrekte bossen waar je heerlijk kunt wandelen. Twee grote gletsjers ontmoetten elkaar hier 15.000 jaar geleden en creëerden een rivier van smeltwater. Dit is nu een schilderachtige vallei waardoor de Suså rivier loopt. Voor wandelaars en fietsers is ook de IJstijdroute (Istidsrute) door West-Seeland, die je ziet op de foto, een aanrader! (West-Seeland)

Person looking at stone sculptures Dodekalitten during sunset on Lolland-Falster, Denmark
© Thomas Kadziola. Photo: Sophia Bergholm

17. Smålandsfarvandet

Deze regio is bezaaid met diverse eilanden, zoals Fejø, Lolland en Falster. Sommige hiervan kun je gewoon per auto bereiken. Geniet van de kindvriendelijke stranden en zoek bijvoorbeeld naar eeuwenoude fossielen op het strand onderaan de kliffen van Stevns Klint, maak een wandeling door de glooiende duinen of bezoek het 'Paaseiland van Denemarken': Dodekalitten. (Zuid-Seeland)

Drone photo of Grenen in Skagen, North Jutland
Dennis Lundby

18. Skagen

In Skagen, het noordelijkste puntje van Denemarken kun je op de landtong lopen waar het water van het Kattegat en het Skagerrak samenkomen. Doordat de zeeën niet met elkaar mengen geeft dit een fantastisch gezicht. In de omgeving van Skagen vind je Råbjerg Mile, een van de grootste bewegende zandduinen van Europa, van wel 40 meter hoog. (Noord-Jutland)

Bulbjerg, natuur Denemarken, vakantie in Jutland
Nicolas Jægergaard

19. Jammerbugten (Bulbjerg)

Geniet van een prachtig uitzicht langs Jammerbugten op de top van Bulbjerg en Ruberg Knude. Op deze bijzondere plek in Denemarken nestelen vogels zich in de rotswand van de enige klif in Jutland - liefkozend daarom ook wel ‘de schouder van Jutland’ genoemd. Beklim het hoogste punt dat even hoog is als de hier gelegen fotogenieke vuurtoren en geniet van de omliggende natuur. (Noord-Jutland)

Denemarken vakantie tips voor natuurliefhebbers

De mooiste outdoor bestemmingen in Denemarken
Ontdek het merenhoogland en de Infitiny Bridge in de Aarhus regio
Bezoek deze natuurparels alvast via Google Street View
Rubjerg Knude Lighthouse and sand dunes, North Jutland
5 Nationale Parken om te verkennen
Stjernehimlen ved Stenbjerg i Thy Nationalpark.
Ontdek de ongerepte natuur langs de Oostzeeroute
A road leading to Helnæs in Fyn
Ontdek de Waddenzee met deze tips van de locals
Denemarken vakantie tips
Ontdek de Deense Noordzeekust
Thy National Park, Denmark

Share your wonders: