19 natuurparels in de Deense natuur om te ontdekken

Foto: @sarahinthegreen

De meeste Denemarken reizigers zijn er geweest: Møns Klint en Bulbjerg. Ze behoren tot de mooiste Denemarken plekken voor natuur liefhebbers. Laat je door onderstaande natuurparels inspireren en ontdek ze zelf.

Mooie plekken in Denemarken

Vakantie Denemarken? Ontdek Møns Klint en deze andere natuurparels
Sascha Bendix

1. Møns Klint krijtrotsen

Ontdek zelf waarom deze krijtrotsen in Denemarken tot de meest bezochte plaatsen behoren. Geniet tijdens je tocht ook van de prachtige omgeving rondom Møns Klint. Tijdens een wandeling kun je zeldzame planten tegenkomen en onder de krijtrotsen kun je op het strand tijdens eb zoeken naar oeroude fossielen (die je mee naar huis mag nemen). Je bereikt het strand via de trappen bij GeoCenter Møns Klint of via Gråryg Fald. TIP: ben je hier in het najaar of de winter? Beleef dan ook een onvergetelijke Dark Sky Park safari op Møn. (Zuid-Seeland)

Opalsøen på Bornholm
Stefan Asp

2. Bornholm

Bornholm en de Ertholmene eilanden zijn de enige plaatsen in Denemarken waar je kunt rotsklimmen over prachtige granietformaties. De Hamer, in het noorden van Bornholm, is een steile granieten rots die omhoog reist uit de Oostzee. In het noorden van het eiland kun je ook heel mooie wandelingen maken die je door valleien en langs meren voeren. Je vindt hier ook het 'opaal meer' (Opalsøen). Dit meer, waarin je kunt zwemmen, is omgeven door steile kliffen. Durf jij van de 7 meter hoge klifrand in het water te springen? Brrrrr.... (Bornholm

Knude Cliff, Fur, Limfjorden
Niels Thye

3. Eiland Fur

Dit kleine eiland staat bol van de geologische formaties en heeft een heel mooi divers landschap. Wandel langs prachtige rotsformaties - zoals 'Knudeklinterne' en 'Steilklippe'- en ga op zoek naar oeroude fossielen. Reserveer voor een lekkere lunch met lokaal gebrouwen bier bij Fur Bryghus (Limfjord). Je bereikt Fur binnen een paar minuten met de veerboot (Google maps: Branden Havn Færge / Fur Færge), die overdag elke 15 minuten vaart. Tickets kun je kopen op de veerboot zelf. Het eiland en de omgeving ontdekken met een meerdaagse georganiseerde wandeling, kan met de mooie Limfjord Caminoen route.

Woman in Rold Forest in autumn, Himmerland, North Jutland
Dennis Lundby

4. Rold Skov

Rold Skov is het tweede grootste bos van Denemarken (80 km2) en is een onderdeel van het mooie Rebild Bakker Nationaal Park, in Noord-Jutland. Hier kun je wandelen langs prachtige eeuwenoude pijnbomen en beukenbomen of juist wandelen door het meer griezelige Troldeskoven (trollenbos) gedeelte, met (fotogenieke!) knoestige en kromme bomen. (Rebild

Denemarken vakantie? Reis naar Lille Vildmose voor wildlife en natuur
Frans Ritter / Lille Vildmosecentret

5. Wildlife in Lille Vildmose

Lille Vildmose is het grootste beschermde natuurgebied in Denemarken en het enige hoogveengebied in West-Europa. Het is een prachtige plek om te wandelen. Zowel wilde paarden, zwijnen, als een van de grootste edelherten populaties van Denemarken kun je tijdens je tocht door het natuurgebied tegenkomen, evenals grote arenden zoals de Golden Eagle en zeearend en zelfs de 'moose', of eland! Ga zelf op 'safari' of kies een begeleide tocht. (Himmerland)

Himmebjerget i Silkeborg
Michael Maagaard

6. Søhøjlandet (Merengebied)

In Oost-Jutland vind je de grootste bossen van Denemarken, talloze meren en de hoogste 'berg' toppen. De langste rivier van het land, de Gudenå, verbindt veel meren in het gebied met elkaar en geeft je een uitgebreide kustlijn die je per (gehuurde) kajak of kano kunt verkennen en bosrijke fiets- en wandelroutes, zoals de Himmelbjergruten. Daarmee loop je op en rond een van de hoogste natuurlijke punten van Denemarken, Himmelbjerget - volgens de Noordse mythologie de hoogste berg in de Godenwereld. (Aarhus regio)

Stjernehimmel over Kalø Slotsruin i Mols Bjerg Nationalpark.
Ruslan Merzlyakov

7. Djursland en Mols Bjerge

Het zuidelijke deel van Djursland in de Aarhus regio is een van de meest gevarieerde landschappen van Denemarken. Wandel in het uitgestrekte Mols Bjerge Nationaal Park of treed in de voetsporen van The Lord of the Rings. Huh? In Denemarken? Jazeker! Volgens de historicus Casper Clemmensen, die er zelfs een boek over schreef (Tolkien and the Mythical Jutland), heeft J.R.R. Tolkien lokale mythen en plaatsnamen in Denemarken, en Djursland in het bijzonder, vereeuwigd in zijn beroemde literaire werken. Deze 8 natuurplekken die inspiratie vormden, wil je zelf ontdekken. (Aarhus regio)

Mols Bjerge in Regio Aarhus
Daniel Villadsen

8. Skovbjerg Bakkeø

De ongerepte landbouw, boomgaarden en heidevelden maken van Skovbjerg Bakkeø in Midden Jutland een prachtig wandelgebied dat zich uitstrekt tot aan de zee langs de noordwestkust. Trek er op uit en verken het typisch Deense landschap langs één van de vele gemarkeerde wandelpaden, die je ook meenemen over de robuuste duinen.

Black Sun at the Wadden Sea National Park
Torben Andersen

9. De Waddenzee

Het Nationaal Park De Waddenzee staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De flora en fauna is er uniek en het is een belangrijk gebied voor bijvoorbeeld watervogels. Je kunt hier getuige zijn van de fenomenale Zwarte Zon, waarbij tot meer dan een miljoen spreeuwen tijdens zonsondergang 'dansen' aan de hemel. Ook oestersafari's, zeehonden en unieke Waddeneilanden waar je vakantie kunt vieren staan je hier te wachten. 

The island Anholt in denmark
Destination Djursland

10. Anholt

Het landschap van het kleine eiland Anholt, gelegen in het Kattegat, wordt vaak omschreven als een woestijn. Je kunt een veerboot naar het eiland nemen vanuit Djursland en langs de uitgestrekte duinen en lange stranden wandelen. Op het eiland is ook een van de belangrijkste en grootste opvangcentra voor zeehonden in Europa gevestigd. (Aarhus regio)

Eilanden vakantie? Bezoek de Funen archipel van Denemarken
Daniel Villadsen Photography

11. De Zuid-Funense Archipel

Funen en de eilanden bestaan in totaal uit bijna 100 bewoonde en onbewoonde eilanden en eilandjes. Extra bijzonder is de Zuid-Funense archipel, heel het gebied is benoemd tot UNESCO Global Geopark The South Fyn Archipelago . Je vindt er unieke landschappen en natuur gevormd door de laatste ijstijd. Het gebied is ook erg populair bij zeilers: de vele eilanden binnen de archipel zijn divers en bieden allemaal hun eigen unieke ervaring met gezellige dorpen, schilderachtige havens en mooie natuurparels. Voor wie het Geopark graag uitgebreider verkent, is Øhavsstien dé (wandel)route. (Funen)

Svanninge Bakker
Lars Skaaning

12. Svanninge Bakker

De heuvels van Svanninge, even ten noordoosten van Faaborg, worden wel de Funense Alpen genoemd. Echte bergen vind je hier niet, wel een mooi landschap dat zich uitstekend fietsend of wandelend laat verkennen. Vanaf de heuvels heb je een prachtig uitzicht op het zuidwesten en over de Zuid-Funense Archipel - die op zichzelf ook een aanrader is. Met de schitterende Archipelagotrail wandelroute (Øhavsstien op z'n Deens) kom je langs hoogtepunten van allebei. (Funen)

Tips voor je vakantie Denemarken - ontdek de highlights
© Daniel Villadsen

13. Hindsholm

Ga je naar Noord-Funen, dan vind je daar het schiereiland Hindsholm. Het ligt bezaaid met inhammen en eilandjes, zoals Romsø, Bogø en Mejlø. Het gebied werd gevormd door de laatste ijstijd en is verbonden met het vasteland via een dunne strook land. Hoogtepunt voor velen is een wandeling naar het noordelijkste puntje van Hindsholm: Fynshoved. Geniet van het uitzicht vanaf de kliffen van Fynshoved, die de Grote Belt van het Kattegat Zee scheidt. (Funen)

Røsnæs Point
Destination Sjælland, Photo: Daniel Villadsen

14. Røsnæs

Het meest westelijke punt van Seeland is Røsnæs. Dit heuvelachtige ijstijdlandschap en het uitzicht vanaf de Røsnæs Fyr vuurtoren, op de punt van het schiereiland, geven een boost aan je natuurgevoel. Rijd niet alleen naar het puntje van Røsnæs maar strek vooral je benen op de wandelpaden onderweg die je meenemen naar de fotogenieke kustlijn en mooie uitzichtpunten. De Røsnæs Rundt route brengt je langs de mooiste plekken. TIP stap ook even binnen bij de wijngaarden op Røsnæs. Huh? Jazeker, de bijzondere grond en ligging maken dat je hier heerlijke lokale wijnen vindt! (West-Seeland)

Deer at Dyrehaven deer park
@feng_zhu_

15. Dyrehaven Kopenhagen

Dyrehaven nabij Kopenhagen is een van de meest bezochte natuurgebieden in Denemarken en deel van het UNESCO Werelderfgoed The Par Force Hunting Landscape. Verspreid door het gebied kun je al wandelend of fietsend tot wel 2.000 wilde herten zien, vaak zelfs van dichtbij. Kinderwagentip: het enige asfaltpad loopt naar de entree van het prachtig gelegen Hermitage palace, dat een plaatje wordt voor mooie vakantiefoto's! Ook vanaf dit pad kun je over de vlakten vaak groepjes herten zien. Er leven 4 soorten, waaronder het edelhert. Dyrehaven is goed te combineren met attractiepark Bakken. (Noord-Seeland)

UNESCO Global Geopark Odsherred, Denmark
VisitOdsherred

16. West-Seeland

In West-Seeland vind je prachtige landschappen zoals Røsnæs, maar ook het UNESCO Global GeoPark Odsherred met zijn ijstijdlandschappen en het afgedamde Lammefjord vind je hier. Ook bijzonder: Esterhøj is een oude grafheuvel uit de Bronstijd (89 meter boven zeeniveau) en geeft fantastisch uitzicht over de omgeving en brengt je gelijk naar de Reunion Stone. Voor wie nog meer van de omgeving en natuur van West-Seeland wil zien, is ook de 390 km lange IJstijdroute fietsroute (Istidsruten) een aanrader! Hiermee kom je gelijk langs en door het Geopark. (West-Seeland)

Person looking at stone sculptures Dodekalitten during sunset on Lolland-Falster, Denmark
© Thomas Kadziola. Photo: Sophia Bergholm

17. Smålandsfarvandet

Deze regio is bezaaid met diverse eilanden, zoals Fejø, Lolland en Falster. Sommige hiervan kun je gewoon per auto bereiken. Geniet van de kindvriendelijke stranden en zoek bijvoorbeeld naar eeuwenoude fossielen op het strand onderaan de kliffen van Stevns Klint, kajak door het Maribo Sø merengebied of bezoek het 'Paaseiland van Denemarken': Dodekalitten. (Zuid-Seeland)

Drone photo of Grenen in Skagen, North Jutland
Dennis Lundby

18. Skagen

Bij Grenen, in het noordelijkste puntje van Denemarken, kun je op de landtong lopen waar het water van het Kattegat en het Skagerrak samenkomt. Doordat de zeeën niet met elkaar mengen geeft dit een fantastisch gezicht. Het hele gebied rondom Grenen en Skagen, de noordelijkste Deense woonplaats, wordt beïnvloed door zandmigratie. De bijna door zand verzwolgen Den Tilsandede Kirk kerk is er het directe bewijs van - alleen de kerktoren siert nog de vele vakantiekiekjes die hier worden gemaakt. Gelijk even stoppen onderweg er naartoe bij de migrerende duin Råbjerg Mile, een van de grootste bewegende zandduinen van Europa, van wel 40 meter hoog. (Noord-Jutland)

Bulbjerg, natuur Denemarken, vakantie in Jutland
Nicolas Jægergaard

19. Jammerbugten (Bulbjerg)

Geniet van een prachtig uitzicht langs Jammerbugten op de top van Bulbjerg en Ruberg Knude. Op deze bijzondere plek in Denemarken nestelen vogels zich in de rotswand van de enige klif in Jutland - liefkozend daarom ook wel ‘de schouder van Jutland’ genoemd. Beklim het hoogste punt dat even hoog is als de hier gelegen fotogenieke vuurtoren en geniet van de omliggende natuur. (Noord-Jutland)

Denemarken vakantie tips voor natuurliefhebbers

De mooiste outdoor bestemmingen in Denemarken
Ontdek het merenhoogland en de Infitiny Bridge in de Aarhus regio
Bezoek deze natuurparels alvast via Google Street View
Rubjerg Knude Lighthouse and sand dunes, North Jutland
5 Nationale Parken om te verkennen
Stjernehimlen ved Stenbjerg i Thy Nationalpark.
Ontdek de ongerepte natuur langs de Oostzeeroute
A road leading to Helnæs in Fyn
Ontdek de Waddenzee met deze tips van de locals
Denemarken vakantie tips
Ontdek de Deense Noordzeekust
Thy National Park, Denmark