H.C. Andersen

In de voetstappen van Hans Christian Andersen

Beroemde sprookjes

Je zult de naam Hans Christian Andersen vast wel eens gehoord hebben en van zijn karakters kennen zoals De Kleine Zeemeermin, Het Lelijke Eendje en De Nieuwe Kleren van de Keizer. Maar de vader van deze sprookjes was zelf ook een fascinerende persoon. Hij leefde een lang leven, kwam vaak aan het hof en werd erkend voor zijn grootheid. Lees meer over de man achter een aantal van de meest geliefde sprookjes van alle tijden.

Het Lelijke Eendje

Hans Christian Andersen werd op 2 april 1805 in Odense geboren, de derde grootste stad van Denemarken. Zijn vader was schoenmaker en overleef toen Hans Christian nog maar een kind was. Graag wilde hij de theaterwereld in, maar werd helaas niet aangenomen bij de Koninklijke Theaterschool. Sommige zeggen dat Het Lelijke Eendje een autobiografisch sprookje is omdat hij op zijn laatste school ook veel gepest werd, maar toch goed terecht is gekomen.

Sprookjesboeken

Het debuut van Hans Christian was in 1827 toen hij het gedicht ‘Het Stervende Kind’ (Det døende Barn) schreef. Zijn eerste sprookjesboek ‘Sprookjes, aan kinderen verteld’ werd in 1835 uitgegeven. De sprookjes hadden vaak een dubbele bodem, ze waren voor kinderen te begrijpen maar waren voor volwassenen geschreven.

Bezoek het museum in Odense

In Odense is een museum opgericht speciaal voor de beroemde Deense schrijver. In het Hans Christian Andersen Museum kun je alles te weten komen en zien waar hij vroeger als kind woonde.

Share this page