Round church on Bornholm

5 leuke stadjes op Bornholm (bezoek ze allemaal)

Foto: © Niclas Jessen

De stadjes op Bornholm liggen op korte afstand van elkaar, hierdoor kun je gemakkelijk meerdere stadjes op 1 dag bezoeken. Fiets of rijd tussen de schilderachtige dorpjes en langs de prachtige kust en stop onderweg voor een heerlijk lekkernij langs de weg! 

Lijst
Kaart
Rønne on Bornholm
Foto: Laila Modin Sommer
01

Rønne: De hoofdstad van het eiland

In de hoofdstad Rønne ligt ook de haven van Bornholm, die het eiland met het vaste land van Denemarken (Køge, ten zuiden van Kopenhagen), Zweden, Duitsland en Polen verbindt. Rønne werd samen met Nexø zwaar gebombardeerd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ondanks deze bombardementen vind je hier vandaag de dag nog talloze oude gebouwen met veel karakter. De Zweedse staat schonk 175 rode, houten huizen als hulp bij de wederopbouw van Rønne. Deze zijn er nog steeds.

Lees meer
02

Hasle: Bezoek één van de oude haringrokerijen

Hasle staat bekend om zijn schilderachtige oude haringrokerijen die nog steeds in gebruik zijn en tevens dienst doen als museum. De nabijgelegen dorpen Sandvig en Allinge zijn populaire vakantiebestemmingen, mede door de prachtige rots- en zandstranden waar je heerlijk op kunt genieten. Ten noorden van Hasle ligt het pittoreske stadje Gudhjem, met zijn steile straatjes en steegjes die naar de goed beschermde haven leiden. Gudhjem heeft slechts 1000 inwoners, maar gedurende de zomermaanden stijgt dit aantal flink door alle toeristen die het stadje bezoeken. Vanaf de heuvel Bokul heb je een prachtig uitzicht over de stad en de zee.

Lees meer
03

Svaneke: Best bewaarde oude stadje van Bornholm

Svaneke staat bekend als het best bewaarde oude stadje van Bornholm, met prachtige huizen en vakwerkboerderijen langs kronkelende straatjes, die naar de vissershaven leiden. Op de rotsachtige kust ten noorden van Svaneke,liggen de authentieke vissersdorpjes Bølshavn en Listed. Nabij Årsdale, ten zuiden van Svaneke, is een van de bekendste haringrokerijen gevestigd.

Lees meer
04

Nexø: Grootste vissershaven op Bornholm

In Nexø vind je de grootste vissershaven van het eiland. Het centrum van Nexø werd herbouwd nadat Russische bombardementen in 1945 ervoor zorgden dat het gebied rondom het marktplein zwaar werd beschadigd. Je kunt nog steeds de populaire rode houten huizen zien, een geschenk van de Zweden om te helpen bij de wederopbouw van Nexø. Deze huizen staan verspreid door de stad, samen met een aantal goed bewaard gebleven vakwerkhuizen.

Lees meer
05

Aakirkeby: Bezoek het ontdekkingscentrum

Precies in het midden van het eiland ligt Aakirkeby (Årkirkeby). In deze stad ligt de enige wijngaard van het eiland en ontdekkingscentrum NaturBornholm.

Lees meer