10 bezienswaardigheden op Seeland

Foto: Frame & Work

Bewonder de meest bezochte krijtrotskliffen van Denemarken, stap een kasteel binnen, duik in het verleden van de Vikingen of beklim de Skovtårnet. Op Seeland, het grootste eiland van Denemarken, is van alles te doen en ontdekken. Deze 10 bezienswaardigheden op Seeland wil je niet missen.

Lijst
Kaart
The white cliffs of Møn are located south of Copenhagen
Foto: Sascha Bendix
01

Møns Klint

Geniet van het prachtige uitzicht vanaf de top van de hoogste krijtrotsen van Denemarken, Møns Klint. Tijdens een wandeling door de mooie omgeving kun je bijzondere planten bewonderen en onderaan de klif kun je bij eb zoeken naar fossielen op het strand. TIP In het nabije GeoCenter Møns Klint zijn er verschillende activiteiten voor heel de famillie. Aanrader voor actievelingen: de 'Cliff-to-Cliff' route van Møns Klint naar Stevns Klint neemt je mee naar beide adembenemende kliffen.

Lees meer
Wandelaars benaderen Stevns Klint in Denemarken
Foto: Frame & Work
02

Stevns Klint

Twaalf kilometer doorsnede en een gewicht van 2500 miljard ton had de asteroïde die zich 66 miljoen jaar geleden ver van Denemarken in zee boorde. De gigantische inslag maakte een einde aan het dinosaurustijdperk. Nog altijd kun je in de vijftien kilometer lange Stevns Klint krijtrotsen de sporen van die inslag zien. Uitzonderlijke fossielen zijn hier gevonden die de ontwikkeling en het herstel tonen van de (micro)fauna sindsdien. Onderaan de kliffen kun je naar fossielen zoeken.

Gelukkige vinder? Laat je bovenaan Stevns Klint, in de Stevns Klint Experience, vertellen over je vondst. Bijzonder zijn de beeldende verhalen die je hier kunt zien, geprojecteerd op een gigantisch kalksteenblok, gehouwen uit de klif. Ook in de tentoonstelling: dinoskeletten, meteorieten en fossielen.

Roskilde Domkirke in Roskilde
Foto: Mik Dahl Storyflight
03

Roskilde Kathedraal

De Roskilde Kathedraal (Roskilde Domkirke) is bekroond tot UNESCO Werelderfgoed. De unieke domkerk staat in het centrum van Roskilde, in een mooie omgeving vlakbij het Roskilde Fjord. In de kerk zijn 40 koningen en koninginnen van Denemarken begraven wat de kerk heel bijzonder maakt - ook voor de Denen zelf. Kinderen kunnen een treasure hunt doen in de kerk.

Lees meer
Der Waldturm bei Camp Adventure in Südseeland an der Dänischen Ostsee
Foto: Frame & Work - SydkystDanmark
04

Skovtårnet hoogtepunt

De 45 meter hoge Forest Tower (Skovtårnet) in Seeland staat op Time Magazine's World's 100 Greatest Places of 2019 lijst met 100 plaatsen in de wereld die het het meest waard zijn om te bezoeken, of op zichzelf al een reis waard zijn. Genieten maar dus, van het uitzicht van de top  - die je letterlijk boven de boomtoppen uittilt. Ontdek ook de glamping, de street food markt en het Klatrepark in het bijbehorende en hier gelegen Camp Adventure.

Find your inner Viking sailing a viking ship in Roskilde Fjord
Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center
05

Vikingschip Museum

Even terug weer naar Roskilde. Ontwaak je inner-Viking in het bijzondere Vikingschip Museum (Vikingeskibsmuseet op z'n Deens) in Roskilde. Dit museum geeft inzicht in de wereld van de Vikingen en het Vikingtijdperk. Nergens anders in de wereld kun je een origineel, 1.000 jaar oud Vikingenschip bewonderen - en hier vind je er zelfs vijf! Ook leuk: in Café Knarr, het museumrestaurant, eet je New Nordic Viking gerechten, gemaakt met ingrediënten die de Vikingen kenden.

Foto: Simeon Baker - Copenhagen Media Center
06

Trelleborg Vikingvesting

Treed in de voetsporen van de Vikingen... Trelleborg is een van de vijf goed bewaard gebleven Vikingvestingen, ookwel Vikingringfort genoemd. Door Vikingeborgen Trelleborg te bezoeken, krijg je een goed idee hoe het was in de vesting te leven, meer dan duizend jaar geleden. Archeologische vondsten - bewonder het Vikingschild - en reconstructies geven een beeld van de geschiedenis, functie en bewoners van Trelleborg.

Een kijkje in het leven van de Vikingen krijg je in 'Slagløse', het bijbehorende gereconstrueerde Vikingdorp. Probeer de ambachten en dagelijkse klusjes van de Vikingen uit en ervaar de authentieke sfeer rond het kookvuur. TIP tijdens schoolvakanties (Pasen, het zomerseizoen en de herfstvakantie) zijn er extra activiteiten, tentoonstellingen en evenementen.

Lees meer
07

Paleis Fredensborg

De koninklijke familie van Denemarken gebruikt dit prachtig gelegen paleis voor evenementen, zoals bruiloften en verjaardagen, en het ontvangst van belangrijke wereldleiders. Wandel door de paleistuin: het is één van de grootste historische tuinen van Denemarken en heel het jaar rond gratis te bezoeken. Bijzonder: overnacht naast het paleis in de mooie Fredensborg Store Kro. Sommige kamers kijken zelfs uit op het paleis. Misschien zie je tijdens je verblijf de royals wel! Dagelijks om 12:00 uur wisselt de wacht - op donderdagen begeleid door het muziekkorps.

Lees meer
Person looking at stone sculptures Dodekalitten during sunset on Lolland-Falster, Denmark
Foto: © Thomas Kadziola. Photo: Sophia Bergholm
08

Dodekalitten

Bezoek het 'Paaseiland' van Denemarken, Dodekalitten. Oke, misschien is de historie heel anders en zijn deze imposante beelden veel recenter gemaakt, indrukwekkend blijven deze ca. 9 meter hoge reuzen evengoed! Terwijl je tussen de beelden door kunt lopen kun je opgaan in de muziek die speciaal voor deze installatiekunst is gecomponeerd. Ook het uitzicht op zee vanaf hier maakt het geheel een plaatje! 

People hanging out in front of Kronborg Castle in Helsingør
Foto: Daniel Overbeck - VisitNordsjælland
09

Kronborg Slot

Het kasteel Kronborg, Kronborg Slot op z'n Deens, is wereldwijd bekend als hét kasteel van Shakespeare's Hamlet en bekroond tot UNESCO Werelderfgoed. Volgens de kenners is het één van de mooiste kastelen van Noord-Europa, in de indrukwekkende Renaissance-stijl. Kronborg Slot ligt ten noorden van Kopenhagen, in het aan zee liggende Helsingør, waar je gelijk nog meer kunt doen. Klinkt je bekend in de oren, die plaats? De Deense serie - te zien bij jou thuis op de buis - Sommerdahl Murders speelt zich in en rond Helsingør af.

Lees meer
10

Frederiksborg Slot

Kasteel Frederiksborg is gelegen in Hillerød, ten noorden van Kopenhagen. Het kasteel is gebouwd in de Nederlandse renaissancestijl in het begin van de 17e eeuw door koning Christiaan IV. Wandel door de schitterende tuin die bij het kasteel, ontdek het prachtige kasteel van binnen en laat je verrassen door de activiteiten in en rondom Frederiksborg Slot.

Lees meer

Ontdek de regio's op Seeland:

Zuid-Seeland: bijzonder Lolland en Falster
Het beste strand van Denemarken? Deze regio heeft het!
Zuid-Seeland: Møn en omgeving
Vakantie Denemarken? Ontdek Møns Klint en deze andere natuurparels
West-Seeland: de highlights
Actieve Denemarken vakantie? Dit kun je doen in West-Seeland →
Seeland must visit - De hoofdstad van Denemarken: Kopenhagen
Nyhavn designguide
Fjordland: het land van Vikingen legenden
Find your inner Viking sailing a viking ship in Roskilde Fjord
Noord-Seeland: de Deense Rivièra
Tisvilde Beach in North Zealand