Family walking in Old Town Odense

10 gezellige stadjes op Funen (deze wil je bezoeken)

Foto: VisitOdense

Van pittoreske havenstadjes langs de kust tot de historische stad Odense. Maak een mooie tocht over Funen en bezoek de leukste stadjes op dit afwisselende eiland.

Lijst
Kaart
01

Odense: Geboorteplaats van 's werelds nr.1 sprookjesverteller

Odense is de belangrijkste stad van Funen en de op twee na grootste stad van Denemarken. Bezoek het geboortehuis en museum over sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Naast de mooie ligging aan een fjord heeft Odense meer troeven, zoals cultuurerfgoed, bijzondere architectuur, musea, hippe restaurants en unieke belevenissen die je alleen hier kunt doen.

Lees meer
Kerteminde North Beach on island Funen, Denmark
Foto: VisitKerteminde
02

Kerteminde

Het charmante kuststadje Kerteminde, aan de noordkant van Funen, is een geliefd vakantieparadijs van de Denen. Deze 'stad van de Vikingen' is rijk aan mooie natuur en cultuur. Ga voor interessante geschiedenis naar Vikingmuseum Ladby of het Johannes Larsen kunstmuseum. Meer geïnteresseerd in het oceaanleven? Breng een bezoekje aan het Fjord & Bælt centre. Verder is het heerlijk vertoeven aan en op het strand, en breng zeker een bezoekje aan natuurgebied Fyns Hoved - met een mooie wandelroute kun je rond dit 'hoofd van Funen' lopen.

 

 

 

Lees meer
Nyborg castle
Foto: Kim Wyon
03

Nyborg

Het gezellige oude veerstadje Nyborg ligt aan de oostkust van Funen, aan de voet van de Grote Belt Brug. Maak het je eerste stop als je vanaf Seeland komt. Niet te missen: het koninklijke kasteel in het historische centrum. Download vooral ook de app met podwalks - daarmee ontdek je wandelend alle geheime verhalen van Nyborg. Een bezoekje waard zijn zeker ook de Nyborg Destilleri brouwerij en voor een fotomomentje: het historische pand Borgmestergården.

Lees meer
Luftaufnahme der Stadt Svenborg im Süden von Fünen, Dänemark
Foto: Michael Fiukowski & Sarah Moritz
04

Svendborg

Svendborg is de hoofdstad van de Zuid-Funense archipel. Breng een bezoekje aan natuurhistorisch museum Naturama en het Broholm Slot kasteel, of klim als een aap in het Gorilla Park. Liefhebber van muziek? In Svendborg zijn 700 (!) concerten per jaar. Svendborg is bovendien ideaal voor actievelingen: verschillende mooie wandelroutes starten hier, zoals The Archipelago trail. De activiteiten in en rond Svendborg op een rij:

 

Lees meer
Faaborg Harbour Bath
Foto: Michael Fiukowski & Sarah Moritz
05

Faaborg

Faaborg (Fåborg op zijn Deens) is net als Svendborg prachtig gelegen aan zee - met de Svanninge heuvels in de voortuin en de Zuid-Funense archipel in de achtertuin. Maak een wandeling door het mooie oude centrum en bezoek het Faaborg Museum, waar je een grote collectie van de Fynboerne schilders kunt bewonderen, en het Øhavs Museum. De accommodaties en activiteiten in Faaborg op een rij:

Lees meer
Bogense Harbour & Marina on Fyn
Foto: Mitch Wiesinger
06

Bogense

Een idyllisch havenstadje aan de westkust van Funen. Neem een verfrissende duik in het zeewater bij het strandbad en ga langs de markt voor verse erwten, zoals de Denen dat doen. De jachthaven van Bogense levert mooie plaatjes op, met tal van indrukwekkende schepen en de oude haven met zijn gezellige sfeer, oude vissershutten, leuke cafés en interessante winkels. Oh en wist je dat je in Bogense een Manneke Pis kunt vinden? Activiteiten in en om Bogense op een rij:

 

 

Lees meer
A street in Ærøskøbing, Ærø
Foto: Kim Wyon
07

Marstal & Ærøskøbing

Ontdek een parel van de Funense archipel: Ærø. In dit geliefde vakantieparadijs van de Denen zelf proef je de maritieme sfeer in de oude havendorpjes Marstal en Ærøskøbing. Ærøskøbing wordt beschouwd als dé place to go onder de eilandstadjes, met oude geplaveide straatjes en pittorekse huisjes met kleurrijk beschilderde deuren.

Lees meer
Bridgewalking op Funen, Denemarken
Foto: Steffen Stamp - stampreklamefoto
08

Middelfart

Er zijn maar twee plekken ter wereld waar je kunt Bridgewalken en Middelfart is daar één van. Maar ook walvissafari's, CLAY - het grootste museum in Scandinavië gericht op keramiek - en prachtige natuur vind je in en om Middelfart. Vanuit het charmante stadje zelf heb je mooi uitzicht over de brug die Funen met Jutland verbindt: den Gamle Lillebæltsbro. Plan je reis met deze leuke activiteiten in en rondom Middelfart:

Lees meer
The lively market town of Rudkøbing on Langeland
Foto: Andreas Bastiansen - Destination Fyn
09

Rudkøbing

Rudkøbing is een verborgen parel op het - eveneens een aanrader! - Funense eiland Langeland en is nog niet ontdekt door de massa. Je geniet hier van een authentieke bestemming met zijn eigen unieke charme en karakter. Verken het eiland en de mooie natuur en maak van Rudkøbing je start- of eindpunt voor een fietstocht of wandeling langs de prachtige kustlijn. De Langeland activiteiten en tips op een rij:

Lees meer
Street in Assens, Fyn
Foto: 24Copenhagen
10

Assens

Een sfeervol stadje met een rijk historisch en cultureel erfgoed. Zo was er ooit een stadsmuur rondom Assens en is het stadje door de eeuwen heen in de handen van Denen, Duitsers en Zweden geweest. Het centrum van het oude marktstadje is opvallend goed bewaard gebleven. Ontdek de geplaveide straatjes en kleurrijke vakwerkhuizen in het echt, of bekijk de miniatuurversie - een soort Madurodam, maar dan op zijn Deens.

Lees meer