De kunst van het Deense "Hygge"

Foto: Maria Sattrup - Copenhagen Media Center

Moeilijk uit te leggen, en nog moeilijker om uit te spreken. Het Deense woord hygge (klinkt als 'hue-ge') kun je ruwweg vertalen als gezelligheid, maar die betekenis dekt het woord niet helemaal.

De hygge betekenis - wat is hygge?

Hygge is net zo Deens als de heerlijke Deense pulsar (hotdogs) en Carlsberg bier.  De essentie van hygge is het creëren van een fijne warme sfeer, genieten van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen. De warme gloed van kaarslicht is hygge, net als vrienden en familie. En niet te vergeten lekker eten en drinken. Ga bij voorkeur urenlang tafelen en praat over de grote en kleine dingen in het leven. Misschien verklaart het Deense idee van hygge wel waarom de Denen vaak als gelukkigste mensen ter wereld benoemd worden!

Foto: Rasmus Flindt Pedersen - Copenhagen Media Center

De betekenis en oorsprong van het Deense hygge

Hygge komt oorspronkelijk niet uit de Deense taal, maar uit het Noors. In het Noors betekent hygge zoiets als 'welzijn'. Het woord kwam als eerste voor in het Deense schrift rond het einde van de 18e eeuw en de Denen hebben het sindsdien niet meer losgelaten. Het fijne van hygge is dat het overal toegepast kan worden, wat de Denen dan ook doen. En ben je benieuwd naar het verschil tussen 'hygge' en 'hyggelig'? Beide zul je misschien wel tegenkomen als je hier bent. 'Hyggelig' is vooral als je wilt aangeven dat iets gezellig is, of was. Het is zo... hyggelig! Terwijl 'hygge' meer het verzamelwoord is en de sfeer betreft, de gezelligheid als een thema. 

Copenhagen hygge at bar meet the danes

Foto:Büro Jantzen - Copenhagen Media Center

Foto:Storms Pakhus

Hygge tijdens de zomermaanden

Picknicken in het park, barbecueën met vrienden, openluchtconcerten, straatfestivals en fietstochten kunnen allemaal erg hygge zijn - vooral als het op de Deense manier wordt gedaan. De Deense manier!? De 'Hygge & Happiness Tour' kan je hierbij goed op weg helpen. Je kunt ook zoals veel Denen hygge op een GoBoat ervaren, terwijl je met je reisgezelschap de zon in zee ziet zakken. Picknick mee, zwemspullen klaar voor een verfrissende duik en genieten maar van de mooiste plekjes samen die vanaf het water alleen nog maar mooier ogen. 

copenhagen harbour goboat
Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Het hoogseizoen van hygge

Hygge vind je het hele jaar door en overal in Denemarken, maar in de kerstperiode bereikt het zijn piek. Het godsdienstige aspect heeft tegenwoordig minder betekenis. De Deense kerken zitten rondom de kerst meestal wel bomvol, maar dat heeft meer te maken met symboliek, dan met religieuze gevoelens. Geniet van de gezelligheid tijdens de vele kerstmarkten die veelal al vroeg (!) in november starten. Alles om de donkerste maanden van het jaar te verlichten met gezelligheid en samen zijn. Ook de kerstverlichting die vanaf november aanstaat, tovert de straten van Denemarken in een intieme sfeer.

Christmas market in Odense
Foto: VisitOdense

Gerelateerde artikelen

SUP at Christiansborg
The Danish Zen
Axel Towers in Copenhagen
Bezienswaardigheden en activiteiten
Tivoli
Tivoli in Kopenhagen
Family running of green hill North Zealand
11 outdoor activiteiten die leuk zijn voor de hele familie