festival gastronomici in Danimarca

3 makkelijke Deense recepten

Foto: Foto Potemkin

Doe je Deense koksmuts op en breng een stukje culinair Denemarken bij jouw thuis. Deze 3 traditionele Deense recepten zijn makkelijk klaar te maken, maar óóóóóh zo lekker.

1. Deense gehaktballetjes

Gehaktballen zijn een klassiek Deens gerecht dat je vaak op een lunchkaart ziet staan. Met dit recept kun je ze zelf thuis maken.

Ingrediënten:

500 g Half om half gehakt 
2 eetlepels Bloem
  Zout en peper
1 Ui, gesnipperd
3 Eieren
  Melk of room

Recept van daenischessen.com

Bereiden

Kneed het vlees met de bloem, zout en peper, ui en eieren. Voeg de melk of room toe wanneer het nodig is om de mix te laten plakken, maar niet teveel! Maak kleine balletjes met behulp van een lepel. Doe de gehaktballen in een pan en braad in boter tot ze goudbruin zijn.

Serveer met aardappelen, groente of een salade.

2. Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop ("Hyldeblomstsirup") is een zoete, verfrissende en traditionele drank in Denemarken voor warme dagen (ja, die hebben we hier ook!). Het is gemakkelijk te maken, probeer het zelf!

Ingrediënten:

500 ml Water
500 g Suiker
125 g Vlierbloesem

Recept van Aarstiderne

Bereiden

Gebruik een gesteriliseerde fles met beugelsluiting voor de siroop. Breng het water in de pan aan de kook en haal van het vuur. Voeg de suiker toe en roer tot het opgelost is. Doe de vlierbloesem in de pan en doe de deksel op de pan. Laat dit 20-30 minuten staan. Giet het sap door een zeef zodat de bloemen eruit gaan. Giet de siroop in de fles, laat het afkoelen en bewaar de fles in de koelkast.

3. Deense appeltaart

"Æblekage" is een klassiek Deens dessert. Het is geen traditionele gebakken appeltaart maar lijkt meer op een appelkruimel taart of Amerikaanse ‘cobbler’ met een Deens tintje. Geserveerd met verse (slag)room  bijzonder lekker!

Apple picking in Denmark

Foto:© Richard Clark

Ingrediënten:

750 g Appels
etwas Water
75 g Suiker
150 g Broodkruimels
75 g Margarine
250 ml Slagroom

Bereiden

Kook de appels in zo min mogelijk water. Bestrooien met suiker en zet apart. Smelt de margarine in een steelpan en voeg de broodkruimels en suiker toe. Roeren tot de mix lichtbruin is. (Alternatief: mix de broodkruimels en appelsaus in een glazen schaal). Decoreer met slagroom.