Bornholm: eiland met culinaire hoogstandjes

Foto: pony x nordlandet

Iedereen heeft het over Bornholm, tot nu toe één van de best bewaarde geheimen! Het zonnetje heeft altijd Denen getrokken, maar nu het geheim voorbij is, proeven steeds meer mensen de unieke eilandcultuur van Bornholm. Lees verder om kennis te maken met de lokale pioniers. 

Waarom zou je het eilandleven op Bornholm willen proeven?


Bornholm is altijd een speciale bestemming geweest en geliefd bij de Denen. Maar het charmante eiland genesteld in de Oostzee is getransformeerd van een geheime plek met vissersdorpjes en rookhokjes naar een culinaire bestemming die mensen van over de hele wereld verleidt tot een bezoek.

On a dot of Danish land in the Baltic Sea, chefs have elevated local ingredients and sparked an island-wide culinary awakening. (Travel + Leisure)

De levendige transformatie van het 'gewone' eiland naar een gevarieerde gastronomische hotspot is grotendeels te danken aan de lokale bevolking die terug is gegaan naar hun roots en economische kracht heeft getrokken uit de prachtige en vruchtbare natuurlijke landschappen van Bornholm. Dus het is niet alleen een smakelijke plek om te bezoeken, maar je zult geen betere plek vinden om dicht bij lokale ambachtslieden en voedingsproducenten in hun natuurlijke omgeving te komen.

De strandtent met een Michelinster die Bornholm heeft doen veranderen


In 2007 opende een lokale eilandbewoner Nicolai Nørregaard een restaurant in een hut in de duinen op het idyllische strand van Dueodde. Kadeau zou de voedingsrevolutie van Bornholm op zijn kop zetten, met een menu met lokaal geproduceerde seizoensproducten met de beste ingrediënten van het eiland. Als je hier de kans krijgt om een maaltijd te proberen, kun je niet alleen genieten van lokaal eten en drinken, maar ook eten van lokaal servies.

De lokale dropjesheld in Svaneke


De plaatselijke dropjesheld is geen mythisch wezen. Het is Johan Bülow! Misschien heb je zijn heerlijke drop, Lakrids, geprobeerd die je overal ter wereld kunt kopen. Maar wist je dat het allemaal hier op Bornholm begon? In 2007 opende Johan Bülow zijn eerste Lakrids-winkel in het voorheen van de visserij afhankelijke dorp Svaneke, nu is het de ultieme plek om je dropjeshonger te stillen.

De rokerijhelden van Bornholm


Bornholm was ooit afhankelijk van zijn kenmerkende wit gerangschikte rokerijhokjes. Je kunt er vandaag de dag nog steeds 10 bezoeken die nog werken. Vis wordt gerookt over de geurige sintels van elzenhouten vuren en je kunt ze zelf kopen en proeven in de cafés en winkels bij de rokerijen.

Hasle Smokehouse on Bornholm

Foto:Niclas Jessen

 

 

Hoe kom je op Bornholm

Je kunt bijvoorbeeld vanaf Kopenhagen naar Bornholm vliegen (half uurtje) en vanaf andere vliegvelden is dit vaak ook mogelijk. Je kunt ook over de brug naar Zweden rijden en dan een veerboot vanaf Ystad naar Rønne nemen. Als je eenmaal op het eiland bent, is het een goed idee om het eiland te verkennen op de fiets. Auto's huren op het eiland zelf, is ook mogelijk.
Vanaf eind 2022 maakt de bereikbaarheid naar Bornholm nog een sprint: vanaf dan kun je met de grootste hogesnelheidsveerboot ter wereld, de Express 5, reizen.

Kaart

Group
Group
In Google Maps openen
Adres

Coördinaten

Lengte: 14.8669

Breedte: 55.1604

Gerelateerde artikelen

Eilanden vakantie, ontdek de 444 idyllische eilanden van Denemarken
11 mooie bezienswaardigheden die je wil zien op Bornholm
Bornholm
Bornholm
Denemarken vakantie? Ontdek Æbelø en eilandenparadijs Funen
Bestemmingen
Michelin restaurant Alouette in Copenhagen
De beste restaurants van Denemarken