Verder naar inhoud
An girl eats a fresh oyster at the Wadden Sea National Park in Denmark

7 redenen waarom je oesters in Denemarken wilt eten (en plukken!)

Foto: © Red Star - Nationalpark Vadehavet

Niet iedereen is dol op oesters, maar als je ze érgens wilt proberen, dan wil je bij ons zijn. Wij weten (bijna) alles over oesters en zijn trots op onze oestercultuur. Ga zelf oesters plukken, kom naar het Oesterfestival of eet de allerlekkerste oesters bereid in een traditionele 'kro'.

1. We slurpen al duizenden jaren oesters

Oesters worden vaak geassocieerd met chique restaurants en dure champagne, maar wij hadden al sinds het stenen tijdperk oesters op het menu staan. De voedzame en smakelijke delicatesse was duidelijk een grote hit onder de mensen uit het stenen tijdperk: archeologen hebben oesterschelpen gevonden in een aantal  nederzettingen die dateren uit ongeveer 4000 voor Christus. Hier begon onze oesterscultuur...

Hunting for oysters in the Wadden Sea National Park, Denmark
Foto: Mads Tolstrup
Austern aus dem Wattenmeer an der Süddänischen Nordsee
Foto: Thomas Høyrup Christensen

2. Oestersafari(!) - zelf oesters plukken

Een Oester-wat?! Ja, je leest het goed, een oestersafari. Oestersafari's worden begeleid door deskundige natuurgidsen die alle trucs en tips kennen voor een succesvolle tour. Waar je die heerlijke oesters kunt plukken? Er zijn bijvoorbeeld oestersafari's vanaf de Waddeneilanden Fanø en Rømø. Oesters plukken in de Waddenzee, kan ook. Bij het Vadehavscentret (Waddenzeecentrum) in Ribe, de charmante oudste stad van Denemarken, kun je georganiseerde waddenexcursies en oestersafari's boeken. Tot slot kun je zelf oesters plukken in de Limfjord of hier met een oestersafari meegaan van het Dansk Skaldyrcenter of… overal in bovengenoemde plaatsen naar hartenlust de allerlekkerste oesters eten in een van de vele lokale restaurants natuurlijk. 

3. Denemarken heeft een oesterkoning

Naast onze geliefde koninklijke familie, hebben we ook een echte oesterkoning! De voormalige personeelsconsulent Jesper "Oyster King" Voss veranderde een paar jaar geleden zijn pak voor rubberen laarzen en een leren schort. Hij weet alles over de delicatesse en deelt zijn kennis graag op talloze oestersafari's en workshops. 

 

4. Wij hebben een oesterfestival

Een gerecht zo lekker als oesters verdient een festival. De westkust van Jutland, tussen de Deense Waddenzee, rond Rømø en de Limfjorden wordt beschouwd als de oesterkust van Denemarken en trekt fijnproevers en liefhebbers van zeevruchten van over de hele wereld. Sinds 2019 heeft de oesterkust ook zijn eigen festival: het Oyster Festival van Denemarken combineert regionale culinaire en natuurevenementen, zoals oestersafari's, kruidentochten, kookwedstrijden en natuurlijk smaaktesten.

Austernsafari im Wattenmeer an der Süddänischen Nordsee

Foto:Thomas Høyrup Christensen

5. Het mekka voor liefhebbers van schelpdieren is in de Limfjorden

De Limfjord is niet alleen de oorsprong van de beste oesters ter wereld, maar ook andere schelpdieren zoals mosselen en andere vissoorten die daar vandaan komen staan ​​bekend om hun kwaliteit. Het is dus geen wonder dat Nykøbing, op het eiland Mors, is uitgegroeid tot de schelpdierhoofdstad van Denemarken (of moeten we zeggen "oysted" ...)! Je kunt het zelf zien tijdens de jaarlijkse oester- en mosselpremière, op oestersafari's en 'last but not least' op het schelpdierfestival met het beroemde buffet.

6. Als je deze oesters eet, help je ook het milieu

De Japanse oester, die overal in de Deense binnenwateren voorkomt, wordt beschouwd als een invasieve soort. De soort verandert het natuurlijke marine milieu en bedreigt de unieke Europese oestersoort, vooral in de Limfjorden. Dus trek je rubberen laarzen aan en geniet van het oesters plukken tijdens een heerlijk moment in de buitenlucht! Goed om te weten: de Japanse oester is te herkennen aan zijn langwerpige vorm en dikke schelp, de Europese is ronder en vleziger.

 

Herfstvakantie vakantietip Denemarken, oestersafari

Foto:Thomas Høyrup Christensen

7. Nog meer schelpdieren festivals

Liefhebbers van schelpdieren zijn niet alleen voor oesters op de juiste plaats in Denemarken. Mossels zoeken kun je bij uitstek in de regio Himmerland in Løgstør, waar in de zomer zelfs jaarlijks het mosselen festival wordt gehouden. Een superleuke happening met muziek en feestvierende locals, waardoor het ook voor niet-mosselen eters een prachtig event is om bij te zijn. Vier je iets eerder vakantie in Denemarken? In het voorjaar, in juni, kun je het schaaldier festival (Skaldyrsfestival) op Mors bijwonen. 

 

Ben je nog niet uitgeproefd?

Michelin restaurant Alouette in Copenhagen
De beste restaurants van Denemarken
Little yellow house in Dragør
15 pittoreske plaatsjes in Denemarken
Himmerland nature
Limfjord & Himmerland
Beer
Eten en Drinken in Denemarken

Share your wonders: