Verder naar inhoud

Kastelen en cultuur langs de Oostzeeroute

Foto: © Michael Fiukowski & Sarah Moritz

Het maakt eigenlijk niet uit waar je bent in Denemarken, je bent altijd dichtbij een kasteel of gezellig cultureel centrum. Ontdek deze bezienswaardigheden langs de Oostzee fietsroute.

Één van de beste dingen van de Oostzeeroute is, dat je de route kunt gebruiken om de de rijke geschiedenis en cultuur van Denemarken te ontdekken. Van moderne kunst musea, kerken tot kathedralen die uit de Middeleeuwen stammen. Deze route is meer dan gewoon een fietsroute, het is een route die het culturele leven in Denemarken met elkaar verbindt.

 

Zuid-Seeland en Møn

Lijst
Kaart
Gavnø castle, culture on the N8 route
Foto: Gavnø Castle

Gavnø Castle

Kasteel Gavnø is een mooi liggend kasteel en speelt een belangrijke rol in de Deense geschiedenis met verhalen van oorlog, romantiek en ridders. Hier vind je ook een grote privé collectie van rond de 1000 schilderijen uit de 17e, 18e, en 19e eeuw. In de brouwerij en het café kun je lekker iets eten en drinken.

Lees meer
Visitors look at exhibitions at Denmark's Castle Centre
Foto: Danmarks Borgcenter

Danish Castle Centre

Ga terug naar de tijd van de tijd van kastelen en Vikingen. Het Danish Castle Centre is een nationaal onderzoeks- en bezoekerscentrum over kastelen, koningen en de middeleeuwen. 

Lees meer

Lolland-Falster

Lijst
Kaart
Fuglsang Herregaard
Foto: Emil Spangenberg

Fuglsand Herregård

Dit fantastische historische landhuis is door de jaren heen een plek geweest voor artiesten en componisten. Het is omringd door een gracht en heeft een mooie romantische tuin die in de 18e eeuw is aangelegd.

Lees meer
Fuglsang Kunstmuseum
Foto: Tage Jensen

Fuglsang Kunstmuseum

Het Fuglsang Kunstmuseum is één van de oudste kunstmusea in Denemarken en concetreert zich met name op Deense kunst gemaakt tussen 1780-1980. Het museum is gelegen midden op het platteland, vlakbij een mooi landhuis.  

 

Lees meer

Funen

Lijst
Kaart

Egeskov Kasteel

Egeskov Kasteel is zeker een highlight op Funen die je zou moeten bezoeken. Je moet misschien 16km wegfietsen van de Oostzeeroute, het is de moeite waard. Het kasteel is het grootste en best bewaarde kasteel met een grachtengordel in Europa. Het heeft tevens een mooi park met bloemen, doolhoven en oude bomen, waar je heerlijk kunt picknicken. De familie die in het kasteel woont, heeft ook een collectie aan vlietuigen, auto's, motoren en mooie poppenhuizen om te bekijken.

Lees meer
Snorkelling at the Archipelago Museum, on the N8 cycle route
Foto: Øhavsmuseet

Archipelago Museum

Het Archipelago Museum in Faaborg heeft een schat aan tentoonstellingen en activiteiten De gevangenis laat je voelen hoe het is om achter de tralies te zitten en de binnenplaats van de oude koopman hebben een betoverende historische sfeer om te ontdekken.

 

Lees meer

Lillebælt

Lijst
Kaart
Koldinghus Castle in Kolding, East Jutland
Foto: Niclas Jessen

Koldinghus

Het Koldinghus in Jutland is het laatste koninklijke kasteel en een omgeving van historisch belang voor de Deense koninklijke familie. Het kasteel uit de 13e eeuw heeft tegenwoordig permanente en tijdelijke tentoonstellingen. 

Lees meer
Trapholt Museum for Moderne Kunst in Trapholt, Denemarken
Foto: Bente Aude & Boje Lundgaard. Fotograf: Bang Clemme Film & Openhouse

Trapholt

Het Trapholt Modern Kunstmuseum heeft kunst, ontwerp en meubeldesign tentoongesteld. De tentoonstellingen veranderen voortdurend en promoot kunstenaars uit Denemarken, maar ook uit andere landen. Hier kun je ook het unieke zomerhuis van de Deense architect Arne Jacobsen vinden.

Lees meer

Zuid-Jutland

Lijst
Kaart
Dybbøl Banke history centre
Foto: VisitSønderborg

Historisch Centrum Dybbøl Banke

Herbeleef een stukje geschiedenis en de oorlog op Dybbøk Banke tussen de Denen en Pruisen in 1864.

Lees meer
Haderslev Cathedral
Foto: Kaare Lytsen / VisitHaderslev

Haderslev Kathedraal

Haderslev Kathedraal stamt uit de 12e eeuw en kijkt uit over het hele dorp. Het heeft verschillende branden overleefd en door de restauraties en aanpassingen ziet de kathedraal er iets anders uit vandaag de dag.

Lees meer

West-Seeland

Lijst
Kaart
The outside of the Kongegaarden cultural centre
Foto: Kongegaarden

Kongegaarden

Kongegaarden een regionaal centrum voor kunst en muziek. Verdeeld over drie verdiepingen vind je hier een mooie concertzaal en regelmatig kunsttentoonstellingen. Het huis zelf dateert uit 1761 en was een verblijf voor de koninklijke familie, voordat zij de Grote Belt brug overgingen.

Lees meer
Holsteinborg Castle
Foto: Destination Sjælland

Holsteinborg Kasteel

Het Holsteinborg Kasteel is al voor meer dan twaalf generaties in handen van de familie Holstein en Hans Christian Andersen beschouwde dit kasteel als zijn tweede thuis. Het park is open voor het publiek en je kunt ook rondleidingen krijgen door het huis op woensdag en zondag. 

Lees meer
Cycle the scenic Baltic Sea Route in Denmark

Kaart van de route

Foto: VisitDenmark

Blijf fietsen...

Fietsroutes voor een fantastische fietsvakantie
De Oostzeeroute fietsroute
Kirche in idyllischer Natur in Südjütland, Dänemark
Natuurparels langs de Oostzeeroute
Luftaufnahme der Stadt Svenborg im Süden von Fünen, Dänemark
Pittoreske stadjes langs de Oostzeeroute
Mann mit gepacktem Fahrrad vor einem Haus auf dem Dänischen Ostseeradweg in Südjütland
Praktische informatie over de Oostzeeroute

Share your wonders: