Amusement park Bakken near Copenhagen

Dyrehaven en Bakken

Foto: Bakken

Twee in één. Ontdek 's werelds oudste pretpark Bakken en UNESCO Werelderfgoed Dyrehaven. Het seizoensgebonden themapark ligt ín het Dyrehaven natuurgebied waar je bovendien grote kans maakt herten te zien - er leven er zo'n 2.000! Je bent er al in 20 minuutjes van Kopenhagen.

Twee bezienswaardigheden op 20 minuutjes van Kopenhagen

Bakken is een (seizoens)pretpark - 's werelds oudste zelfs! Veel sfeer, een bijzondere locatie in een prachtig UNESCO Werelderfgoed natuurgebied én gratis toegang maken het een geliefde plek, ook voor de Denen zelf. De 33 attracties, met onder meer verschillende achtbanen, een waterbaan, spookhuis, draaimolens en botsauto's, liggen hier fraai verscholen in het bos. Daarnaast zijn er nog eens 50 spellen waarmee je altijd iets leuks voor heel de familie vindt, of misschien zelfs onderling een speelse competitie start met je partner? Omdat het park gratis is, kun je er ook gewoon rondlopen, deelnemen aan gratis evenementen en concerten en de sfeer proeven. Of iets anders lekkers. Met 26 restaurants en eetplekken, van sushi tot grill en picknick tot klassiek Deens smørrebrød kun je altijd terecht voor een lunch of diner. Ook als je bijvoorbeeld je benen hebt gestrekt in Dyrehaven. 

Visit the world's oldest amusement park, Bakken, located just north of Copenhagen

Foto:Bakken

Bakken ligt net ten noorden van Kopenhagen in het uitgestrekte natuurgebied en UNESCO Werelderfgoed: Dyrehaven. Er leven zo'n tweeduizend herten (vier verschillende soorten, zoals het grote edelhert), de kans is daardoor groot dat er één op je pad komt - en met een beetje geluk zie je zelfs hele groepen. Nergens in de wereld kun je dichter bij de wilde herten komen als hier. 

Herten in Dyrehaven, Klampenborg

Foto:Kim Wyon

Handige Bakken en Dyrehaven tips

Praktisch 
Je bereikt Dyrehaven en Bakken met de directe treinverbindingen van Kopenhagen naar Station Klampenborg. Van bijvoorbeeld Station Nørreport in hartje Kopenhagen reis je met de S-trein (fietsen mogen hierin gratis mee) in 20-30 minuten naar Station Klampenborg, waar vandaan de entree tot Dyrehaven nog geen vijf minuten lopen is en het een kwartiertje lopen is naar Bakken. De meeste mensen volgen de Peter Lieps Vej die helemaal doorloopt door het bos van Dyrehaven en leidt naar onder meer het charmante, gelijknamige Peter Liep's Hus - waar je heerlijk kunt lunchen of dineren (reserveren aanbevolen). Zodra je dit restaurant ziet, zie je links al Bakken liggen. Liever de omgeving in je opnemen vanuit een paardenkoets? Kan ook! Of zelfs een tocht per pony! Koetsen rijden af en aan van en naar Bakken. Op de parkeerplaats voor de Dyrehaven toegangspoort staan er ook meestal koetsen klaar. Hier vind je de evenementenkalender van Bakken.

Wil je het Dyrehaven natuurgebied verder verkennen? Loop - of fiets - vanaf Bakken in nog eens 30 minuten naar één van de bezienswaardigheden in Dyrehaven: het Hermitage Slot (Eremitageslottet, op z'n Deens). Rondom het fotogenieke slot heb je gelijk mooi uitzicht over de natuur en een goede spotkans voor herten. Tot slot een overnachtingstip voor wie de omgeving graag uitgebreider verkent.

Foto:Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Overnachtingstip
Station Klampenborg is het meest bekende entreepunt voor Bakken en Dyrehaven, beide bezienswaardigheden liggen namelijk op korte loopafstand. Andere toegangspoorten zijn voor wie eigen vervoer heeft, of bijvoorbeeld met een (huur)fiets reist, ook interessant. Zo ligt er pal naast één van de ingangen tot Dyrehaven het eenvoudige, maar charmante Hotel Fortunen - recht tegenover een manege en met gratis parkeerplekken. Behalve overnachten direct naast de natuur, kun je hier volledig onthaasten van je Kopenhagen citytrip. Het hotel is namelijk maar zo'n twintig minuten rijden van hartje Kopenhagen. Met het OV (spaar je gelijk een hoop parkeerkosten uit) bereik je in zo'n half uurtje Hovedbanegården, het Centraal Station van Kopenhagen. 

De reis vergemakkelijken door je auto neer te zetten bij Station Klampenborg, kan ook (let op: er zijn ook betaald parkeren zones!). Hier vandaan reis je in max. 21 minuutjes naar enkele van de belangrijkste stations van Kopenhagen Centrum: Station Vesterport (6 minuten lopen van het Rådhusplads), Station Nørreport (om de hoek bij de bezienswaardigheden Rosenborg Slot en de Rundetårn) of het Centraal Station van Kopenhagen, waar vandaan vele bezienswaardigheden binnen handbereik zijn. Lees ook de Klassieke Kopenhagen bezienswaardigheden met tips voor hoe je kunt lopen door Kopenhagen. Bakken is een half uur lopen vanaf het hotel - heb je fietsen mee? Dan gaat de tocht nog sneller. 

Handig tot slot om te weten: fietsen mag je gratis meenemen in de S-trein tussen Kopenhagen en Klampenborg (trein 'C'). Je dient ze te plaatsen in de aangewezen fietscoupés. Het gaat om de 'gewone' tweewielers die mee mogen - stadsfietsen en mountainbikes. Heb je een bakfiets of gemotoriseerde tweewieler? Lees dan even vooraf de regels.  

Dyrehaven en Bakken liggen op Seeland, het eiland waarop ook Kopenhagen ligt. Meer weten wat je op Seeland kunt verkennen? Lees meer over Kopenhagen en laat je inspireren door wat je nog meer op Seeland kunt ontdekken.