Sterrenkijken in Denemarken bij Bulbjerg

Dark Sky Parken Denemarken

Foto: astrorms/Ruslan Merzlyakov

Ontdek de 3 gecertificeerde Dark Sky Parken in Denemarken: Møn & Nyord, Mandø en Bulbjerg. Door minimale lichtvervuiling, zie je de sterren in deze gebieden veel beter dan elders. Op heldere dagen kun je zelfs de Melkweg zien! En fotograferen, tijdens een safari.

Dark Sky, Møns Klint

Foto:astrorms/Ruslan Merzlyakov

Sternenhimmel über dem Thy Nationalpark

Foto:Ruslan Merzlyakov

Een van de mooiste plekken voor sterren kijken

De naast elkaar gelegen eilanden Møn en Nyord in Zuid-Seeland kregen in 2017 als eerste plaatsen in Scandinavië het certificaat voor een zogeheten Dark Sky Park: een natuurgebied waarin de nachthemel op haar mooist is met geen tot minimale lichtvervuiling. Miljoenen sterren doen het landschap hierdoor oplichten waardoor het een uitgelezen plek is voor sterren kijken. Zelfs de Melkweg kun je op deze aangewezen plekken in Denemarken op veel dagen zien! 

Recent zijn er twee nieuwe Dark Sky Parken in Denemarken gecertificeerd: Dark Sky Park Mandø en Dark Sky Park Bulbjerg.  

Sterren kijken in Denemarken, Bulbjerg, astrofotografie
Foto: astrorms/Ruslan Merzlyakov
Sterrenkijken in Denemarken bij Bulbjerg
Foto: astrorms/Ruslan Merzlyakov

Dark Sky Park safari met astrofotografie

Tijdens de Dark Sky Park safari op Møn en Nyord ligt de focus volledig op de sterrenhemel en wat je kunt beleven in een omgeving die zo goed als helemaal donker is. Wil je naast sterren kijken graag foto's maken maar heb je zelf geen apparatuur bij je om bijvoorbeeld de Melkweg vast te leggen? Geen probleem! De gids neemt deze voor je mee. Zijn de weersomstandigheden gunstig, dan kun je zelfs op de foto met de sterrenhemel als achtergrond. Een unieke vakantiefoto die je nog lang aan dit onvergetelijke avontuur zal herinneren.

Ook in Dark Sky Park Mandø, waar je van geniet vanaf Waddeneiland Mandø, kun je een Dark Sky Park fotografie workshop volgen.

Sterrenkijken hoogseizoen

Vanaf september tot maart is het sterren kijken hoogseizoen en heb je de grootste kans op het spotten van de Melkweg, vallende sterren of de Andromedanevel.  

De beste reistijd voor een Dark Sky Park sterrensafari: het najaar en de winter, waarin de nachten in Scandinavië langer en donkerder zijn en je urenlang kunt sterren kijken. Overdag leent de omgeving zich aansluitend voor fantastische uitstapjes om bijvoorbeeld de prachtige kliffen van Møns Klint en de natuurrijke omgeving van Zuid-Seeland te verkennen en in ca. anderhalf uur rijden ben je vanaf hier in Kopenhagen. Ben je in Dark Sky Park Bulbjerg, dan mag je zeker niet deze 'Schouder van Denemarken', Bulbjerg, bij daglicht missen. Zowel boven als onderaan deze bijzondere klif waarin vogels nestelen heb je fantastisch uitzicht. Dark Sky Park Mandø is de perfecte plek om gelijk de Deense Waddeneilanden te verkennen.

Meer weten? Beleef een Dark Sky Park van Denemarken met de beste astrofotograaf ter wereld

Stjernehimlen ved Stenbjerg i Thy Nationalpark.

Foto:Ruslan Merzlyakov

Dit vind je misschien ook interessant

De highlights van Zuid-Seeland
Skovtårnet © EFFEKT Architects. Photo: Daniel Villadsen
Slapen in een sterren observatorium shelter
People sitting in a shelter at Brorfelde Observatory, West Zealand
Inspiratie voor een herfst vakantie in Denemarken
Een stel geniet van een herfstwandeling door het bos in Noord-Jutland in Denemarken
Inspiratie voor een winter- of kerstvakantie in Denemarken
View over Klitmøller, North Jutland
Alle bestemmingen in Denemarken
Eilanden vakantie? Denemarken heeft 444 eilanden, kies maar uit!
Accommodaties in Denemarken
Svinkløv Badehotel, North Jutland