Verder naar inhoud
Das Weltnaturerbe Wattenmeer an der Süddänischen Nordsee

Waddeneilanden Denemarken

Foto: Thomas Høyrup Christensen

Ontdek de Deense Waddeneilanden (van meest zuidelijk gelegen naar noordelijker): Rømø, Mandø, Fanø. Zo kun je hierheen reizen en dit zijn de leukste activiteiten:

Vakantie op de Waddeneilanden

De Deense Waddeneilanden mogen zeker niet in je vakantieplannen ontbreken. Gelegen middenin Nationaal Park De Waddenzee geniet je hier van rust, unieke sferen en authentieke Deense tradities die nergens anders in Denemarken voorkomen. Zo siert de klederdracht je vakantiekiekjes en zijn lokale festivals zoals het Rømø vliegerfestival 'Dragefestival' een onvergetelijke ervaring. Tel hier de ongerepte natuur, ruimte, sommige van de meest gewaardeerde accommodaties van het land en onverstoorde rust bij op en de vraag wordt eerder: hoe lang wil jij hier naartoe? In plaats van: wil je hier ook naartoe?

Upptäck Rømøs fantastiska stränder när du besöker Sydjylland.
Denemarken vakantie? Ontdek de mooie stranden van Fanø

De Waddeneilanden

Foto:Kim Wyon&Gitte Lindeborg, Flying October
Rømø
Lijst
Kaart
The never-ending beach on Rømø
Foto: claireonline

1. Veelzijdig Rømø

Wie reist naar Rømø begint zijn Waddeneilanden vakantie met fantastisch uitzicht over de eindeloze strekkende Waddenzee, die je niet kunt missen terwijl je vanaf het vasteland van Jutland over de 9 km lange dam naar het eiland rijdt. Bij aankomst op het eiland ontdek je al snel dat de natuur totaal anders is dan wat je onderweg hebt gezien. De bomen zijn kleiner, de landschappen anders uit en het voelt direct als een vakantieparadijs. Lees verder voor alle activiteiten en accommodaties voor jouw Rømø reis.

 

Lees meer
Ribe Mandø
Wadden Sea island Mandø during sunset

De Waddeneilanden

Foto:Food Out West &Lars Roed
Mandø
Lijst
Kaart
Denemarken vakantie? Ontdek de Deense Waddeneilanden Fanø, Rømø en Mandø
Foto: © Vadehavskysten

2. Mandø: heel speciaal

Mandø is het kleinste eiland van de drie en voelt al bijzonder omdat je het met slechts 30 permanente bewoners deelt. Laat je verwelkomen door de Mandø molen en geniet van een echte vakantie op misschien wel Denemarkens meest vreedzame eiland. Je kunt alleen naar Mandø reizen bij laag water (eb) met de Mandø 'tractorbus', die over het wad rijdt, of bel met Berit (van Restaurant Vadehavet) en laat je informeren over het tij en de andere reisopties, bijvoorbeeld hoe je met je eigen auto hier naartoe kunt reizen. Omdat niet iedereen de voorafgaande planning in dit ware eilandritme omarmt, deel je het eiland soms alleen met de eilandbewoners. Een prachtige bestemming van de gebaande paden!

Lees meer
Couple cycling in Sønderho on island Fanø
Fanø

De Waddeneilanden

Foto:Niclas Jessen&Flying October
Fanø
Lijst
Kaart

3. Fanø, het avontuur loert overal

Het maritieme verleden van Fanø brengt sfeer waar je ook komt. Bewonder de door zeelieden gebouwde huizen, geïnspireerd door hun reizen, in de pittoreske dorpen Nordby en Sønderho. Lopend door de kleurrijke straatjes waan je je in een andere tijd. Kijk terwijl je over het eiland reist, niet alleen om je heen: let ook op de grond, en zelfs op de lucht... De stranden van Fanø zijn een bekende vindplaats voor het Deense Goud – amber! Tip voor het zoeken: let op de meeuwen. Waar grote zwermen verzamelen, is mogelijk barnsteen aangespoeld.

Lees meer

Reizen naar de Waddeneilanden:

De Waddeneilanden van Denemarken zijn vanuit Nederland goed te bereiken met een autovakantie. Vanaf de Duitse grens rijd je zo Sønderjylland (Zuid-Jutland) binnen, vanwaar je al naar je eerste Waddeneiland kunt: 

  • Rømø: via het plaatsje Skærbæk rijd je op je eigen gewenste moment over een 9,2 km lange dam, zonder boottocht dus!
  • De bewoners van Mandø leven met het getij mee, wat betekent dat je ook alleen tijdens eb naar (en van) dit waddeneiland kunt reizen. We raden daarom aan om een dag tevoren te informeren naar de getij-tijden (zie Mandø stukje).
  • Fanø, het meest noordelijk gelegen Waddeneiland, bereik je via het lokale veerpontje Fanølinjen - daarmee vaar je vanaf de leuke stad Esbjerg in slechts 12 minuten naar het eiland toe.

Ontdek de vakantiebestemmingen in de regio:

Ontdek Nationaal Park De Waddenzee
Natur phenomenon Black Sun in South Jutland, Denmark
Ontdek Zuid-Jutland, dichtbij Nederland en het Waddengebied
Gram Slot i Haderslev
Ontdek de Waddenzee met de tips van deze marinebioloog
Seal safari at the Wadden Sea, Denmark
De poort naar het Waddenzeegbied: Marsktårnet
Bjarke Ingels BIG architectuur, Deense architect, Marsktårnet Denemarken

Share your wonders: