Carlsberg Byen

Highlights om niet te missen in 2024

Foto: Andreas Raun

Van 'Viping' (Viking glamping) tot duurzaam reizen en bijzonder overnachten direct aan zee tot misschien wel je lekkerste biertje tot zo ver en je hoogste hoogtepunt. Nieuwe Denemarken bezienswaardigheden en onvergetelijke ervaringen op een rij:

Lijst
Kaart
De mooiste natuur bestemmingen van Denemarken? Dit zijn ze
Foto: © Mitch Wiesinger

Carl's Camino op Funen

Carl's Camino, vernoemd naar de beroemde Deense componist Carl Nielsen, is een schilderachtige nieuwe wandelroute (110 km) van Odense naar Faaborg over het eiland Funen. Wandelaars treden in de voetsporen van Nielsen - zelf geboren op Funen - en worden via een bijbehorende app begeleid door boeiende verhalen uit zijn leven en melodieën van zijn muziek. Terwijl het pad zich voorbereidt op zijn grote zomerdebuut in 2024, kun je nu al een voorproefje van 5 km in het centrum van Odense beleven. Niet nieuw, wel mooi: de route noord van Odense, rondom Fynshoved (foto).

Jubileumjaar Nordic Food Manifesto

Het Nordic Food Manifesto viert zijn twintigste verjaardag. De baanbrekende visie van getalenteerde Scandinavische chef-koks, vastgelegd in dit manifest, bracht de basis voor de revolutionaire Nordic Cuisine eetcultuur waar we vandaag van genieten in Denemarken - én wereldwijd. Noma bijvoorbeeld, herhaaldelijk tot 's werelds beste restaurant verkozen, volgde de visie. 2024 belooft een heerlijke culinaire reis te worden. Houd het hele jaar door een oogje op de te verwachten evenementen.

The Elephant Gate at Carlsberg Byen, Copenhagen, Denmark
Foto: Ty Stange - Copenhagen Media Center

Home of Carlsberg

Een van de oudste wijken van Kopenhagen is omgetoverd tot het moderne thuis van Carlsberg. Geworteld in het prachtige erfgoed van de Carlsberg brouwerij, van - probably - 's werelds beste bier, kun je in het onlangs geopende Home of Carlsberg terecht voor bierproeverijen, een interactieve tentoonstelling en rondleidingen door de oude kelders. To give you a sip of our past, present and future - zoals ze zelf zeggen. Skål!

De sterrenhemel in Dark Sky Park Mandø op het Deense Waddeneiland Mandø
Foto: Lars Roed

Dark Sky Park Mandø

Denemarken heeft er een Dark Sky Park bij: Mandø. Het idyllische Waddeneiland Mandø is een natuurparadijs door de bijzondere ligging in Nationaal Park de Waddenzee en dankt daar ook zijn donkere nachten aan die een paradijs zijn voor sterrenkijkers. De hemel is hier 's nachts op zijn mooist door geen tot minimale lichtvervuiling. Tip: ook de bijzondere reis naar Mandø - die alleen bij laag water plaatsvindt - is onvergetelijk!

Tiny Seaside Resort huisjes aan zee in Sønderjylland, Denemarken
Foto: Tiny House Factory GmbH

Je eigen Tiny House aan zee!

Beleef een droomnacht in een tiny house aan zee. Vanaf nu kun je in Zuid-Jutland de Tiny Seaside resorts boeken (max. 4 pers.): je eigen tiny house vanaf 13 meter van de zee! Begin je dag met een verfrissende duik en ontdek daarna de gezellige stadjes van de regio met hun schuine kinderkopjes en historische, gekleurde huizen, zoals het havenstadje Aabenraa, domstad Haderslev, waar je, net als in Aabenraa, ‘s avonds met de Night Watchmen op stap kan. Ook gezellig: het historische centrum van Sønderborg of de maritieme stad Tønder. Of fiets de coast to coast fietsroute!

Het hoogste gebouw in Aarhus, The Lighthouse, aan de waterkant van Aarhus
Foto: Adam Mørk

‘s Werelds mooiste

Til je vakantie naar ongekende hoogte (of geniet gewoon van het uitzicht). Dit gloednieuwe, allerhoogste gebouw van Denemarken heeft de jury alvast voor zich gewonnen en de architectuurprijs voor 's Werelds mooiste wolkenkrabber in de wacht gesleept. Interessant voor jou is vooral, wat je ín The Lighthouse inAarhus kunt doen. Wie niet schrikt van de hoogte kan bovenin op de 44e verdieping naast het uitzicht genieten van een lunch of diner in Restaurant Bavn. Blijf je liever met je voeten op de grond? In de kelder kun je The City & Bay tentoonstelling bewonderen.

Barn løper på stranden på Samsø, Danmark
Foto: Mette Johnsen

Groen. Groener. Groenst

Misschien heb je al wel eens van Samsø gehoord? Dit toonaangevende 'groene' eiland is 100% zelfvoorzienend in energie. Vanaf 2024 kun je per elektrische veerboot van de Molslinjen rederij naar dit eiland reizen. Leuk om te weten: Samsø werd door Koning Willem-Alexander het 'Texel van Denemarken' genoemd en voelt knus en gezellig aan. Je reist er naartoe via de haven van Kalundborg (1,5 uur rijden van Kopenhagen) of vertrekt vanuit Hou, net onder Aarhus. Ontdek Samsø tijdens een lang weekend en trek erop uit. Naast 's werelds grootste doolhof, vind je hier verschillende mooie wandelroutes.

Viking Fortress Trelleborg, Denmark
Foto: Daniel Villadsen

Vikingerfgoed & 'Viping'

Ontdek het nieuwste UNESCO Werelderfgoed in Denemarken. Alleen hier zijn ze te vinden: vijf ringforten uit de Vikingtijd. En jij kunt ze bezoeken! Kies je favoriet of handigste locatie: Trelleborg (Seeland), Borgring (Seeland), Nonnebakken (Funen), Aggersborg (Jutland) en Fyrkat (Jutland). Ook bijzonder: vlakbij die laatste kun je je laten betoveren door de magie van de Vikingen op Bramslev Bakker Camping met 'Viping': een Viking kampeerervaring in een luxe tent met panoramisch uitzicht.

Bonfire at Egeskov Outdoor Museum, Fyn, Denmark
Foto: Egeskov Outdoor museum

Mmmmmm! Food on Fire

Na een groot succes kun je dit jaar genieten van de tweede Food on Fire editie. Laat je tijdens dit originele kookfestival gericht op kampvuurgerechten inspireren door lezingen, smaakbelevenissen en workshops. Dit jaar nemen chefs uit heel Denemarken het tegen elkaar op in een heuse kookwedstrijd op open vuur! Portie hygge gezocht? Wees erbij op 14 september 2024 in Sorø (Seeland).

Plan je reis:

Waar naartoe? Ontdek alle bestemmingen in Denemarken
A girl in a yellow dress walks down a rose-lined Copenhagen street
Waar overnachten? Ontdek de beste accommodatie voor jou!
Family playing at holiday home, North Zealand in Denmark
Waar eten? Een culinaire gids om de smaak te pakken te krijgen
Smørrebrød from restaurant Aamanns Establishment, Copenhagen
Wat doen? Bezienswaardigheden die je niet mag missen
Ontmoet de Vikingen in Ribe VikingeCenter in Denemarken