Verder naar inhoud
Rosenborg Castle in King's Garden, Copenhagen.

10 dingen om naar uit te kijken in 2023

Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center

Wat worden jouw hoogtepunten tijdens je vakantie in Denemarken? Dit zijn de nieuwste attracties en bezienswaardigheden die je hier kunt bezoeken vanaf 2023 🤩 📷 Bereid je voor op architectuur highlights: Kopenhagen is door UNESCO verkozen tot de World Capital of Architecture 2023!

Lijst
Kaart
Rundetaarn Copenhagen
Foto: Thomas Høyrup Christensen - Copenhagen Media Center

Kopenhagen: UNESCO Wereldhoofdstad van de Architectuur

Verwacht unieke evenementen en 'open huis'-belevenissen achter deuren die normaal gesloten blijven. Het Dansk Arkitektur Centre (DAC) is je startpunt voor alles wat er gebeurt op architectuurgebied. Bewonder ook de tentoonstelling Made in Denmark en download de DAC app: dé tool om tijdens je tocht door Kopenhagen architectuur, verborgen juweeltjes, nieuwe iconen en hippe buurten te ontdekken.

Lees meer
Foto: © Isbjerget (2013) – CEBRA, JDS Architects, Louis Paillard and SeARCH. Photographer: Dennis Borup Jakobsen

Aarhus verwelkomt dé Ocean Race

Mochten we in 2022 al 's werelds grootste wielerevenement, de Tour de France, verwelkomen op onze fietspaden - dit jaar is het de beurt aan onze waterwegen. De veeleisende Ocean Race (voorheen Volvo Ocean Race) laat zeilers in een maandenlange race de wereld rond gaan. Op 29 mei 2023 komt de zeilwedstrijd in de prachtige haven van Aarhus aan voor een welverdiende stop. Gedurende de 11-daagse stop, verandert het havenplein in één groot feest en zijn de schepen te bewonderen.

Lees meer
Regan Vest
Foto: Lars Horn and Nordjyske Museer

Ondergronds museum

Ben je wel eens in een ondergronds museum geweest? In het nieuwe Koude Oorlogsmuseum REGAN Vest ervaar je vanaf 2023 deze extra dimensie terwijl je de geschiedenis induikt. REGAN Vest is gebouwd in de jaren '60 als schuilplaats voor de koningin en de regering in het geval van een nucleaire oorlog. De indrukwekkende - en lang geheim gehouden - bunker van 5.500 m² vormt het middelpunt van het museum met het originele interieur - van de ministers- en dokterspraktijk tot de slaapzaal. Boven de grond brengt Virtual Reality in het als vier zwarte dozen vormgegeven bezoekers- en tentoonstellingsgebouw een andere bijzondere ervaring.

Lees meer
noma, world's best restaurant
Foto: Ditte Isager

Noma 20 jaar!

In november viert het legendarische restaurant Noma alweer het 20-jarige jubileum. En wat is er veel te vieren na deze twee decennia. Als een van 's werelds meest invloedrijke restaurants én vijf maal bekroond te zijn met de titel 'Beste Restaurant ter Wereld' is er nu een nieuwe pop-up aangekondigd: Kyoto. De locatie van de pop-up is al net zo veelbelovend als de menukaart. Wil je alvast thuis de smaak van Noma te pakken krijgen? Ter ere van het jubileum kun je vanaf 8 november 2022 de lancering van het nieuwe boek, Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean in huis halen.

Lees meer
Sciencemuseerne
Foto: Ole Rømer Observatoriet

Ole Rømer Observatory

Maak een uitstapje naar... de maan! Ok, het is dan wel door een telescoop, maar het uitzicht op het fascinerende landschap blijft magisch. Ook de planeten Mars, Jupiter en Saturnus bieden een uniek kijkje. Het Ole Rømer Observatorium ligt net buiten Aarhus en ondergaat tot de heropening in de zomer van 2023 een ware metamorfose waardoor naast het uitzicht het interieur en exterieur al net zo veelbelovend worden. De gebouwen worden teruggebracht in hun oorspronkelijke stijl en het natuurgebied rondom het museum, Kongelunden, wordt omgetoverd tot een Science Park, waar overdag en 's nachts kennis kan worden gemaakt met astronomie.

Lees meer
Marriott Nordhavn
Foto: Core Hospitality

Marriott aan zee

Nog zo'n highlight aan de architectuur horizon waar je niet omheen kunt. De afgelopen jaren is er een explosie van nieuwe hotels in Denemarken geweest, variërend van hotels met honderden kamers tot bijzondere éénkamer hotels. 2023 zet de trend voort met de opening van twee nieuwe Marriott aanwinsten. In het prominente - aan zee gelegen - ronde gebouw in de wijk Nordhavn in Kopenhagen vind je vanaf 2023 een Green Key Residence Inn (met 89 kamers) en het allereerste Fairfield-pand van Marriott in Europa (met 222 kamers).

Lees meer
Copenhagen Opera House
Foto: Wonderful Copenhagen

Kopenhagen Opera Park

Over architectuur gesproken... In 2023 wordt Kopenhagen nog een beetje groener: met een nieuwe highlight aan het water - het Opera Park. Het park, toepasselijk genoemd naar de locatie naast het mooie Royal Danish Opera House, is geïnspireerd op de 19e-eeuwse romantische parken én heeft een café en wintertuin. Het park ligt bovenop een (ondergrondse) parkeergarage, is ontworpen door de Deense architectengroep COBE en gericht op duurzaamheid: het is gebouwd met systemen om regenwater te (her)gebruiken en van duurzame, recyclebare materialen.

Lees meer

Bijzonder overnachten aan zee

Denemarken heeft een sterke traditie van hotels aan zee, de zogenaamde badehoteller: luxe toevluchtsoorden langs de kust met een focus op ontspanning en lekker eten. In 2023 opent een nieuw seaside boetiekhotel in Gilleleje, aan de Deense Rivièra (foto) in Noord-Seeland, niet ver van Kopenhagen. Zeg maar... The Hamptons van Denemarken. Het Gilleleje Sø- og Havbad Hotel doet haar naam eer aan en het voormalige uit 1939 omgevormde stadhuis met 40 kamers voorziet in een buitenzwembad, spa, restaurant en dakterras.

Lees meer
Eilanden vakantie, ontdek de 444 idyllische eilanden van Denemarken
Foto: Stefan Asp

Bornholm komt dichterbij

Heb je altijd al naar Bornholm gewild? Dit meer exotische stukje Denemarken met ruige kliffen en prachtige stranden is vanaf 2023 dankzij de grootste hogesnelheidsveerboot ter wereld, de Express 5, beter bereikbaar. De vaarroute eindigt in Rønne op Bornholm en begint in het Zweedse Ystad - waar je ook met de trein vanuit Kopenhagen eenvoudig naartoe reist. Tot het zo ver is, kun je ook altijd de boot pakken vanuit Køge (Denemarken), Ystad (Sweden) of het Duitse Sassnitz.

Lees meer
Foto: © Utzon Center (2008) – Jørn Utzon & Kim Utzon. Photographer: Rasmus Hjortshøj

Deense architectuur om zelf te ontdekken

Zin in een unieke tocht om de Deense architectuur te verkennen? Ontdek de werken van de internationaal bekende architect Jørn Utzon. Hij creërde ook het Sydney Opera House, dat in 2023 zijn 50e verjaardag viert. In Denemarken vind je onder meer de Bagsværd-kerk, de indrukwekkende Paustian shop in Kopenhagen, het Musikhuset in Esbjerg en het Utzon Center in Aalborg (foto) van zijn hand. Heb je de smaak te pakken? Ook deze 10 fantastische Deense bouwwerken van Bjarke Ingels liggen door heel Denemarken verspreid om jou te verwonderen.

Vind nog meer inspiratie

13 leuke dingen die je in Denemarken in de herfst wilt doen
Een stel geniet van een herfstwandeling door het bos in Noord-Jutland in Denemarken
Ontdek Denemarken in de winter
Dark Sky, Møns Klint
Ontdek de mooiste bestemmingen in Denemarken
Drøsselbjerg Strand met pier in Seeland, Denemarken
18x Bijzonder overnachten in Denemarken
Løvtag treehouse
Vind een accommodatie in Denemarken
The outside of Svinkløv Badehotel, a beachside spa hotel in Denmark
Bezienswaardigheden voor op je bucketlist
Fietsvakantie Denemarken? Ontdek deze mooiste fietsroutes

Share your wonders: