Verder naar inhoud
Take the S-train to explore more of Denmark's capital area

Openbaar Vervoer Kopenhagen en Denemarken

Foto: Niclas Jessen

Denemarken heeft uitstekende openbaar vervoer opties, zoals: bussen, treinen, de metro, fietsen, taxi's en zelfs havenbussen. Reis je in Kopenhagen? Er zijn dagkaarten en kortingskaarten, die vooral voor reizigers handig zijn om vooraf te weten. 

Kom je met de auto naar Kopenhagen? Check dan onderstaand onder het kopje 'Met de auto naar Kopenhagen' voor onze tips 


| Openbaar Vervoer Kopenhagen |

Vanaf de luchthaven naar Kopenhagen Centrum

Reizen van het vliegveld in Kopenhagen naar Kopenhagen centrum gaat modern en snel. In minder dan 15 minuten ben je met het openbaar vervoer in het stadscentrum. Wil je naar het Centraal Station of bijvoorbeeld Tivoli? Pak dan de trein. De metro brengt je snel en zonder overstappen naar station Nørreport, midden in hartje Kopenhagen.  

Aankomst op het Centraal Station van Kopenhagen

Reis je met de trein of een Flixbus vanuit Nederland naar Kopenhagen Centraal Station? Ook nu ben je middenin de stad en kun je gemakkelijk overstappen op ander openbaar vervoer, waaronder andere treinen, bussen en dichtbijzijnde metrolijnen.

Openbaar Vervoer Kopenhagen Centrum 

Het openbaar vervoer in Kopenhagen is efficiënt, comfortabel en gemakkelijk. De meeste tickets zijn te gebruiken in alle vormen van het openbaar vervoer in en rond de stad, waaronder de metro, treinen, bussen en havenbussen. Het reguliere transportnetwerk van Kopenhagen rijdt 14 uur per dag en vertrekt meerdere malen per uur, daarnaast zijn er treinen, metro's en bussen die 's nachts en in de vroege ochtenduren rijden.

Openbaar Vervoer dagkaart & meerdaagse reiskaarten: City Pass

Ben je van plan om veel door Kopenhagen en misschien ook de regio te reizen? De City Pass geeft dan voordeelkorting. De kaart is geldig vanaf het moment dat het is afgestempeld en biedt onbeperkt reizen met de bus, trein en metro door het aangegeven gebied. Een 24-uur kaart kost ongeveer €11 voor volwassenen en ongeveer €5 voor kinderen tot 16 jaar. Ook meerdaagse kaarten voor 48, 72, 96 en 120 uur zijn beschikbaar. Kies uit verschillende afstanden en prijzen:

City Pass Small Kopenhagen centrum incl. de luchthaven van Kopenhagen (Københavns Lufthavn) (zone 1-4)

City Pass Large Kopenhagen regio (Hovedstadsområdet) incl. Kopenhagen Centrum (zone 1-99)

City Pass X-Large Kopenhagen, heel Seeland (Sjælland) en bijbehorende nabije eilanden (zone 1-299)

City Pass Vest West-Seeland (Vestsjælland) (zone 101-199)

City Pass Syd Zuid-Seeland (Sydsjælland) (zone 201-299)

Koop hier de gewenste Kopenhagen Openbaar Vervoer kaart (alleen in het Deens). Of lees verder over de City Pass. Onder beide links vind je een kaart met de zones en reisgebieden.

De meerdaagse tickets zijn ideaal voor wie graag dagtrips vanuit Kopenhagen maakt. 

Bijkomend voordeel: 2 kinderen tot 12 jaar mogen gratis meereizen op de gekochte City Pass.

Child in front of driver-less Copenhagen Metro, Denmark
Foto: Viggo Lundberg
Take the S-train to explore more of Denmark's capital area
Foto: Niclas Jessen

Openbaar Vervoer dagkaart plus korting op bezienswaardigheden

Een alternatief voor de City Pass, is de Copenhagen Card. Met de Copenhagen Card ontvang je voor één vaste prijs naast toegang tot 89 attracties ook gratis openbaar vervoer in Kopenhagen en de omringende regio. Ideaal als je al weet dat je verschillende bezienswaardigheden wilt zien! Ook voor reizen met kinderen is de Copenhagen Card erg handig: 1 volwassene kan gratis 2 kinderen tot 12 jaar meenemen op de kaart - zo loopt de voordeelkorting heel snel op. 
Koop de Copenhagen Card online of bij een van de vele Verkooppunten (zie de 'Sales points' onder hun FAQ sectie). De Copenhagen Card is beschikbaar als 24-uur dagkaart of als een meerdaagse kaart voor 48, 72, 96 of 120 uur.

Bussen, treinen en metro Kopenhagen 

In Denemarken vind je alleen in Kopenhagen metro faciliteiten. Het is het nieuwste onderdeel van het openbaar vervoer netwerk en brengt je via vier verschillende metrolijnen overal binnen en rondom de stad. De onbemande toestellen rijden de hele dag regelmatig, vaak zelfs om de 3 minuten. Zondag t/m donderdag tussen middernacht en 05:00 uur zijn er minder diensten, ongeveer elke 20 minuten. Kaartjes kun je direct online kopen. Let op: welk kaartje je nodig hebt voor de metro in Kopenhagen, hangt af van het aantal zones dat je reist - bekijk de zones hier op de kaart. Weet je (nog) niet hoeveel zones je gaat reizen? De (gecombineerde) dagkaarten voor openbaar vervoer bieden uitkomst.  

De bussen in Kopenhagen rijden regelmatig en sommige buslijnen gaan (bijna) 24 uur per dag door.

Voor de reisplanner en tickets voor bussen, de S-trein, havenbussen en de metro in Kopenhagen - en een groot deel van Seeland - kun je terecht op de DOT website.    

De havenbussen zijn veerboten van hetzelfde bedrijf als de wegbussen en tickets zijn ook hier geldig. De havenbussen zijn een geweldige manier om Kopenhagen vanaf het water te zien. De routes voeren langs enkele van de beroemdste bezienswaardigheden, zoals De Kleine Zeemeermin, Nyhavn, Christianshavn en het operagebouw. Kies uit havenbus 991 of havenbus 992 of de korte overtocht van Nyhavn naar het operahuis met havenbus 993. (Na het selecteren van de vertrek/eindplaats kun je via de 'Kort' optie ook de gehele vaarroute zien.)

Wist je dat...💡 Alle havenbussen in Kopenhagen varen op groene stroom? Ook zijn er vele e-bussen"

Cruise around Copenhagen with the harbour buses

Foto:Astrid Maria Rasmussen - Copenhagen Media Center

Kopenhagen met de fiets ontdekken

Kopenhagen is een van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld en heeft een groot, goed ontwikkeld netwerk van fietspaden. Deze leidt kriskras door de stad, zodat je overal per fiets kunt komen. Op veel plaatsen kun je fietsen huren en er zijn mogelijkheden om de fiets mee te nemen in de trein of metro. Lees hier meer over fietsen in Kopenhagen.

Met de auto naar Kopenhagen

Kom je met de auto naar Kopenhagen? Er zijn tal van eenrichtingsstraten en voetgangersstraten, waardoor het moeilijk is om een parkeerplaats te vinden. Er zijn enkele parkeergarages. De parkeerbedragen zijn - net als voor straatparkering - fors. Verschillende hotels in en nabij Kopenhagen hebben eigen parkeerplekken. Een goed alternatief is om de auto buiten het centrum te parkeren en vandaar het openbaar vervoer te pakken naar Kopenhagen Centrum. Parkeer je toch in de binnenstad? De eenvoudigste manier om te betalen is met een parkeerapp, zoals de EasyPark app. Gratis parkeren in Kopenhagen geldt, ter ondersteuning van duurzaamheid, voor (volledig) elektrische auto’s: elektrische auto’s mogen gratis parkeren op de openbare parkeerplekken in de hoofdstad (dus géén parkeergarages).

Let op: binnen Kopenhagen en Denemarken zijn er zogeheten milieuzones (low emission zones). Check vooraf of jouw voertuig voldoet aan de eisen.

Waar kun je in Denemarken tot slot je elektrische auto opladen? Hoeveel kost het? En welke parkeerregels gelden er in Denemarken? Via deze (helaas alleen nog Deenstalige) praktische website vind je alle belangrijkste informatie. Ook zonder vertaalfunctie is de website de moeite waard, zo staat er direct op de homepage een handige overzichtskaart met laadstations.

People walking outside the Royal Danish Playhouse "Skuespilhuset" with city bikes, Copenhagen

Foto:Martin Heiberg

| Openbaar Vervoer Denemarken | 

Denemarken reisplanner en Openbaar Vervoer tickets kopen

De Deense reisplanner Rejseplanen helpt je je reisroute uit te stippelen door heel Denemarken. Na het selecteren van de gewenste start- en eindbestemming, zie je op een routekaart welk deel je per welke openbaar vervoer soort reist. Nog handiger is, dat je direct ook online je tickets voor de reis kunt kopen - ook wanneer dit voor dezelfde reis een trein-, bus- én/of bootovertocht betreft. Gebruik ook de gelijknamige app. Tip: reis je vanaf het Centraal Station in Kopenhagen? Hiervoor type je als vertrekplaats/aankomstplaats 'København H' in (waarin de 'H' staat voor Hovedbanegård)

Reisplanner voor de trein in Denemarken 

DSB is de nationale treinmaatschappij in Denemarken. Via de reisplanner kun je treinroutes uitstippelen en direct online tickets (en zitplaatsen) bestellen. 

 

| De belangrijke Openbaar Vervoer websites op een rij | 

  • DOT: Reisplanner en openbaar vervoer tickets voor Kopenhagen en Seeland
  • DSB: Reisplanner en openbaar vervoer tickets voor treinreizen door heel Denemarken
  • Rejseplanen: Reisplanner en openbaar vervoer tickets voor Kopenhagen en heel Denemarken - ongeacht het vervoerstype (bus, trein, boot etc) 

Dit vind je misschien ook interessant

Tolwegen, bruggen en veerdiensten in Denemarken
Hoe kun je naar Denemarken reizen? Lees alles over bruggen, tol en reizen per boot
Kopenhagen: de gezelligste hoofdstad van Noord-Europa
Boating in Christianshavn, Copenhagen, in the summer
Hotels, hostels en bijzonder overnachten in en rond Kopenhagen
THE KRANE luksushotell i Nordhavn, København
Bestemmingen in Denemarken
To jenter leker på stranden ved Møns Klint, Sydsjælland, Danmark

Share your wonders: