The Infinite Bridge in Aarhus

Het weer in Denemarken

Foto: Daniel Brandt Andersen

Ben jij benieuwd naar wat voor weer je treft tijdens jouw bezoek aan Kopenhagen of de rest van Denemarken? Ook vind je hier informatie over wat de beste tijd is om naar Denemarken te reizen.

Klimaat in Denemarken

Het klimaat in Denemarken kan worden vergeleken met het klimaat in Nederland en wordt bepaald door de warme golfstroom. Het klimaat in Denemarken is daarom zachter dan in de andere Scandinavische landen.

Denemarken heeft dezelfde vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. De lentemaanden april en mei zijn mild en hebben al meer zonuren en de zomermaanden juni, juli en augustus zijn het warmst.
Denemarken heeft meer zonuren (700 uren) dan Nederland (600 uren) in de zomer.
De herfst loopt van september tot november en kent over het algemeen meer wind en regenval dan de andere maanden. De vaak vrij milde wintermaanden van december tot maart zijn gemiddeld kouder met soms vorst en - net als in Nederland - zelden dagen met sneeuw. 

Temperatuur in Denemarken

Denemarken heeft een gemiddelde zomertemperatuur rond de 20˚C en een gemiddelde temperatuur (jaarrond) van 11˚C. Statistisch gezien zijn januari en februari de koudste maanden met een gemiddelde temperatuur van 2˚C en juli en augustus zijn de warmste maanden, met 20.5˚C. In de dagelijkse praktijk is de temperatuur gemiddeld ca. 2˚C graden lager dan in Nederland op diezelfde dag.

Winter bathers in West Jutland, Denmark

Foto:Mette Johnsen

Zeewatertemperatuur in Denemarken

Denemarken wordt omgeven door kust en het nemen van een duik in zee is erg populair. De temperatuur van het zeewater ligt in juni en juli tussen 17˚C en 22˚C. In augustus kan de zeewatertemperatuur oplopen tot 25˚C.

Beste reistijd voor Denemarken

Het gehele jaar door kun je in Denemarken vakantie vieren. Het voorjaar en najaar en ook augustus zijn het laagseizoen waarin de Denen zelf minder vakantie houden. Er zijn meer accommodaties beschikbaar, kortere wachttijden voor attracties en vooral in de accommodatieprijzen kun je dit laagseizoenvoordeel merken. Juli is het hoogseizoen voor de Denen zelf om vakantie te vieren. Veel Denen vieren dan ook vakantie in eigen land, wat daardoor op zijn beurt weer speciale ervaringen biedt voor wie graag meer onder de locals is tijdens zijn vakantie. 

Dit vind je misschien ook interessant

A lighthouse in a summer landscape full of flowers, bovbjergfyr, Denmark
Zomervakantie
Tivoli Japanese Tower and The Golden Tower in spring
Highlights Denemarken
Felsformation "Kamelköpfe" auf Bornholm
19 natuurparels in de Deense natuur om te ontdekken
A mother and child looking at the water from a summer house on Djurland in East Jutland.
Vakantiehuizen Denemarken
Fietsvakantie bestemmingen, Denemarken, Tour de France route 2022
Fietsen in Denemarken