Koningin Margrethe II van Denemarken

2022 markeert het gouden regeringsjubileum van Koningin Margrethe II van Denemarken

14.1.2022
Author: Tatjana Marck
Foto: Per Morten Abrahamsen

Vandaag, precies 50 jaar geleden op 14 januari 1972, werd Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid, dochter van Koning Frederik IX en Koningin Ingrid, gekroond tot staatshoofd van Denemarken, de Faeröer Eilanden en Groenland.

Dit gouden regeringsjubileum wordt op de dag zelf klein gevierd met onder andere de kranslegging bij het graf van haar vader en moeder in de kathedraal van Roskilde.  

Ter gelegenheid van dit bijzondere regeringsjubileum heeft het Deense hof een register geopend via de website van het Deense Koningshuis waarbij iedereen de gelegenheid krijgt om de Deense koningin persoonlijk te feliciteren.  

Postzegels en herdenkingsmunten 
Ter ere van het jubileum zijn een drietal nieuwe Deense postzegels uitgebracht. De nieuwe postzegels tonen koningin Margrethe in 1972 en nu; tussen de twee afbeeldingen in is het koninklijke wapen weergegeven: het symbool van Koninkrijk Denemarken. Ook de Deense Nationale Bank heeft drie verschillende herdenkingsmunten ontworpen. Deze zijn geïnspireerd op de Deense papierknipkunst en minimalistische beeldhouwtraditie, een verwijzing naar de creatieve kant van de koningin die zelf ook kunstzinnig is aangelegd.  

Koninklijke Jacht Dannebrog 90 jaar 
Een activiteit gerelateerd aan dit jubileum is de viering van het 90-jarig bestaan van het koninklijke jacht “Dannebrog”. Dannebrog is de drijvende residentie die de koninklijke familie door middel van een jaarlijkse rondreis naar de Denen brengt om hen op diverse plaatsen in het land te ontmoeten. Wanneer het jacht niet in gebruik is, is het te bewonderen in de haven van Kopenhagen. In het M/S Museet for Søfart (Maritiem Museum) in Helsingør - ten noorden van Kopenhagen - is ter ere van de twee jubilea een nieuwe expositie te bewonderen. 

Op de website van kongehuset.dk is een speciale pagina ingericht met de meest recente informatie over de viering van het 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Margrethe II. Hier is het officiële portret van de koningin te downloaden, alsook het logo van het 50-jarig regeringsjubileum.  

Vanwege de huidige COVID-19 restricties heeft het Deense hof een groot aantal evenementen verplaatst naar de zomer van 2022. Dit zijn onder andere de opening van de tentoonstelling “A Queen’s Jewel Case”, onderdeel van The Royal Danish Collection in het Amalienborg Museum, de wisseling van de wacht bij Paleis Amalienborg waar de koninging samen met leden van het Deense Koningshuis op het bordes zal verschijnen, een gala performance in de Old Stage van het Royal Danish Theatre en een gala banket in Paleis Christiansborg.