A selection of Fastelavnsboller from Alice Bakery in Copenhagen, Denmark

'Fastelavn' is carnaval op z’n Deens

11.2.2021
Author: Tatjana Marck
Foto: Daniel Rasmussen, Copenhagen Media Center

Ieder jaar rond februari vieren de Denen 'Fastelavn', een Deens kinderfeest dat zijn oorsprong kent in het christelijke geloof en staat voor de veertigdaagse vasten voor Pasen. Kinderen mogen zich verkleden, snoep uit een houten ton slaan en volop 'fastelavnboller' eten. 

"Boller op, boller ned, boller i min mave, hvis jeg ingen boller får laver jeg ballade..."


"Bollen hoog, bollen laag, bollen in mijn buik, als ik er geen eentje krijg, dan krijg je daarvan spijt..." klinkt aan de deur wanneer kinderen het bekende liedje uit volle borst zingen in de hoop iets lekkers te krijgen.

 
Waar Nederland traditiegetrouw tot in de late uurtjes de polonaise loopt, wordt het Deense carnaval genaamd 'Fastelavn' (Vastenavond) voornamelijk gevierd als feest voor de allerkleinsten. Het is een feest vol tradities met verkleedpartijen, liedjes zingen en vooral heel veel zoetigheden nuttigen. De bekendste traditie die de tand des tijds heeft overleefd is "de kat uit de ton slaan" (slå katten af tønden ). Een houten tonnetje met daarop een afbeelding van een zwarte kat wordt gevuld met snoepjes om deze vervolgens met een houten stok eruit te slaan. De zwarte kat, die symbool staat voor het kwaad, stamt uit een tijd waarin nog geloofd werd in heksen. Wie als eerste de bodem eruit slaat wordt gekroond tot Kattedronning (Kattenkoningin) en wie het laatste restje kapot weet te maken is de Kattekonge (Kattenkoning). 


Hmmm... 'fastelavnsboller'


'Fastelavnboller' zijn er in alle vormen en maten. Het basisrecept is een bolletje gevuld met room met daarbovenop poedersuiker. Deze roombolletjes worden in de week voor ‘Fastelavn’ veelvuldig gegeten en er staan dan ook lange rijen bij de bakkers om deze heerlijke gebakjes in te slaan. Natuurlijk worden ze op de zondag ook thuis gebakken. Wil je dit eens zelf proberen? Wij hebben een recept dat bijna niet kan mislukken.


Recept voor een klassieke 'fastelavnsboller' met banketdeeg, banketbakkersroom en slagroom


Download beeldmateriaal:


Fastelavnsboller (hoofdbeeld)
Beeldbank Wonderful Copenhagen