Go under ground at the cisterns in Copenhagen

Griezelig Denemarken

12.10.2020
Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Denemarken is een eeuwenoud koninkrijk met veel gezellige plekjes die de tand des tijds hebben doorstaan. Toch zijn er naast de knusse en kleurrijke huisjes in pittoreske dorpjes en stadjes ook plekken te vinden waar de rillingen van over je rug lopen. 

Deze griezelige locaties liggen verspreid over het hele eilandenrijk en zijn niet voor angsthazen weggelegd. 

Dragsholm Slot: Het meest spookachtige kasteel van Europa

Dragsholm Slot op het eiland Seeland in Odsherred verbergt een duister verleden. Het is de thuisbasis van meer dan 100 geesten en poltergeisten. Het 13e-eeuwse kasteel diende vroeger als gevangenis voor nobele gevangenen, maar wordt tegenwoordig gebruikt als hotel. Gasten kunnen, zodra de avond valt, een privérondleiding over het terrein krijgen en met een beetje geluk een van de geesten ontmoeten.

Heksenjacht museum HEX!

De bekendste Deense heks Maren Spliids woonde in Ribe, het oudste Scandinavische stadje. In het nieuwe museum wordt niet alleen haar persoonlijke verhaal verteld (ze werd in 1641 veroordeeld tot de brandstapel), maar de toentertijd heersende cultuur in Europa van bijgeloof, vervolging en het lot van degene die de duivel zouden hebben gediend.

De onderwereld van The Cisterns

In de wijk Frederiksberg in Kopenhagen liggen onder het groene gras van Søndermarken’s park enorme stortbakken verscholen. Deze waterreservoirs, die vanaf de jaren 1860 in gebruik werden genomen en de stad van 16 miljoen liter drinkwater hadden voorzien, hebben na het verdwijnen van hun functie decennialang de kans gekregen om een koude, vochtig en donkere onderwereld te creëren, die nog wel het meest lijkt op die van de catacomben.

Het verlaten attractiepark Fyn Time Fyn

Fun Time Fyn is een sinistere plek. Dit verlaten attractiepark op het eiland Funen in Aarup was ooit de thuisbasis van lachende, spelende kinderen, maar is nu volledig door de natuur opgeslokt. De glijbanen vergaan langzamerhand en algen bedekken de boten aan het meer. Het is de ideale plek om duistere gedachten te voeden en spookverhalen te bedenken.

Halloween in Tivoli

Gedurende een paar weken in oktober en november verandert het populaire familiepark Tivoli in Kopenhagen in een waar paradijs voor zombies, geesten en andere monsters. Overdag zijn meer dan 20.000 pompoenen te bewonderen.

Ontsnappen uit het Samsø Labyrint

Het grootste labyrint ter wereld ligt op het eiland Samsø. Dit enorme doolhof met grillige bomen bestaat uit talloze doodlopende paden en verwarrende wendingen die je op het verkeerde spoor brengen.

Het Medisch Museum

Een bezoekje aan Het Medisch Museum in Næstved is niet voor bangeriken. Het museum toont menselijke organen en lichaamsdelen, foetussen op sterk water en medische instrumenten uit een tijd dat pijnloze operaties nog niet bestonden. De 17e eeuwse praktijken laten weinig aan de verbeelding over.

Naturlejren Auderød: Een verlaten militaire basis

De verlaten militaire trainingskamp Naturlejren Auderød sloot haar deuren in 2008. Ondanks de sluiting werd het behouden als een soort tijdscapsule waarin verstofte telefoonboeken en oude koffiemokken nog steeds op hun originele plekken staan. Het is één van de filmlocaties voor de Netflix serie ‘The Rain’ met een overwoekerd leeg zwembad als trekpleister.
 

Download beeldmateriaal:


Dragholms Slot
HEX! Museum 
The Cisterns
Fun Time Fyn
Halloween in Tivoli
Samsø Labyrint
Het Medisch Museum
Naturlejren Auderød