LOLA Ausstellung im Museum Stiftsmuseet auf Lolland-Falster

LOLA! tot leven gewekt met kauwgom uit Stenen Tijdperk

30.3.2021
Foto: Tom Björklund

De nieuwe permanente tentoonstelling LOLA! op het Deense eiland Lolland laat de archeologische opgravingen zien die naar boven zijn gekomen tijdens de bouw van de nieuwe Fehmarnbelt-tunnel.

Aan de hand van DNA-reconstructies uit een 5700 jaar oud stukje kauwgum is het meisje “Lola” dat leefde in het Stenen Tijdperk tevoorschijn gekomen. 

De eilanden Lolland-Falster bereiden zich voor op een toekomst waarin een nieuwe weg- en spoortunnel, dat gepland staat voor 2029, Denemarken met Duitsland moet verbinden. Naast de bouwwerkzaamheden vinden op de bouwplaats ten oosten van Rødbyhavn ook archeologische opgravingen plaats. De opgegraven objecten geven archeologen belangrijke inzichten in het leven van kolonisten uit het Stenen Tijdperk. Het is de meest uitgebreide opgraving ooit van een neolithische vindplaats in Denemarken. 

Een van de vondsten, een klein stukje berkenpek, werd door het meisje 5700 jaar geleden gebruikt als kauwgom. Dankzij de houtteer konden wetenschappers het DNA-profiel en uiterlijk van het meisje reconstrueren en daarmee kennis opdoen over haar gezondheid en dieet. Zo wisten de wetenschappers te ontrafelen dat voordat zij op haar kauwgom kauwde, zij wilde eend en hazelnoten had gegeten, drager was van de ziekte van Pfeiffer en geen melk kon verdragen. De onderzoekers noemden het meisje met blauwe ogen en donkere huid “Lola” dat tevens de naam van de tentoonstelling kreeg.  

De dynamische tentoonstelling LOLA! opende in 2020 in het Stiftsmuseet in Maribo, onderdeel van Museum Lolland-Falster. Zolang de opgravingen nog plaatsvinden, zal de tentoonstelling worden aangevuld met nieuwe vondsten en verhalen. Er staat inmiddels ook een nieuw museum gepland in Nykøbing Falster. Het architectenstudio ETN Arkitekter heeft een plan gemaakt met als basis een cultureel centrum aangevuld met faciliteiten voor events en congressen. Deze zal in 2023 geopend worden.