Mols Bjerge in Djursland

Mols Bjerge Trail gecertificeerd als Leading Quality Trail

15.4.2021
Author: Tatjana Marck
Foto: National Park Mols Bjerge

In minder dan een jaar na de lancering van de nieuwe wandelroute, is de Mols Bjerge Trail door de European Ramblers Association gecertificeerd als Leading Quality Trail.

Er zijn in Europa slechts 20 paden die deze erkenning dragen. De wandelroute voldoet aan de gestelde eisen voor prachtige natuur, duidelijk gemarkeerde paden, gemakkelijke toegang, goede logistiek, een goed onderhouden website en mogelijkheden voor bagagevervoer.

Mols Bjerge Trail is een 60 kilometer lange wandelroute in het Deense Nationaal Park Mols Bjerge en bevindt zich in Jutland, ten oosten van Aarhus. Tijdens de laatste IJstijd, 18.000 jaar geleden, stopte de verplaatsing van het ijs in wat nu het nationale park is. Verschillende punten langs de route bieden panoramische uitzichten over de baai en het schilderachtige gletsjerlandschap bestaande uit glooiende heuvels, ketelgaten (kuilen gevormd door ijs dat van de gletsjer afkomstig was), kloven en valleien. Daarnaast zijn er wilde paarden te bewonderen die vrij in deze "Deense bergen" grazen.

De bewegwijzerde wandelroute leidt van het historische stadje Ebeltoft - met 's werelds langste houten slagschip Fregatten Jylland en het grootste glaskunstcentrum van het land Glasmuseet Ebeltoft - naar de kasteelruïne van Kalø en is opgedeeld in drie dagtochten van elk 20 kilometer. Accommodatie langs de route bestaat uit shelters in de vrije natuur en natuurkampeerplaatsen. De start- en eindpunten van het parcours zijn verbonden met een openbare busdienst. 

Mols Bjerge Trail is de tweede wandelroute in Denemarken die geselecteerd is als Leading Quality Trail - Best of Europe. Sinds 2015 is de wandelroute Gendarmestien (Gendarmepad) in Zuid-Jutland in deze lijst opgenomen. De Danish Ramblers Association, die 32 kwaliteitsgecertificeerde natuurpaden in Denemarken heeft, heeft vijf wandelroutes in Nationaal Park Mols Bjerge gecertificeerd.


Link naar interactieve kaart: mols.geoguideapp.com/webmap  

Beeldmateriaal

Foto 1 (Credit: National Park Mols Bjerge)

Foto 2 (Credit: National Park Mols Bjerge)

Foto 3 (Credit: Mathias Juul Dahl)