One of Thomas Dambo's hidden giants, Lille Tilde, in Vallensbæk Mose near Copenhagen

Reusachtige trollen verstopt in de Deense natuur

28.5.2021
Author: Tatjana Marck
Foto: © Lille Tilde by Thomas Dambo. Photo: Abdellah Ihadian

Tien nieuwe reusachtige trollen zijn op geheime locaties in Denemarken verstopt. De metershoge sculpturen, ontworpen door recyclekunstenaar Thomas Dambo en een team van vrijwilligers, liggen verscholen in het bos, langs het water, boven op een auto... de trollen zijn overal.

Je moet alleen goed zoeken. Dé manier om deze reusachtige trollen te vinden is door met de speciale trollenkaart op zak de natuur in te trekken en je te laten verrassen. 

De Deense recyclekunstenaar Thomas Dambo (1979) was genoodzaakt om in 2020 door Covid-19 halsoverkop naar Denemarken terug te reizen en twee weken in quarantaine te gaan. Deze dagen vielen hem zwaar, mede door de onzekerheid over zijn wereldwijde projecten en zijn plotseling lege agenda. Uiteindelijk heeft deze periode hem inspiratie gegeven voor het starten van een nieuw project op eigen bodem: een speurtocht naar reusachtige trollen, corona-proof, verstopt in de Deense natuur. Hiermee was het project “Den Kæmpestore Troldefolkefest” (Het Grote Trollenfestival) geboren. 

Op verschillende plekken in Denemarken kun je met behulp van Damdo’s trollenkaart op zoek gaan naar de tien eigenzinnige karakters van “Den Kæmpestore Troldefolkefest”, alsook andere trollen verscholen in de Deense natuur. Een leuke activiteit voor grote en kleine avonturiers die van de gebaande paden af durven te gaan. Hieronder zijn meest recente project: 


“Den Kæmpestore Troldefolkefest”  

Kaptajn Nalle 

Kapitein Nalle is de eerste trol van de serie. In Nordhavn nabij Kopenhagen trekt Nalle een bootje voort. Hij bevindt zich in een oud industrieel gebied, waar Dambo zijn werkplaats heeft. 

Pil Tusindtunge 

De trol met de ‘duizend tongen’ kan zowel met mensen als de natuur praten. Zij ligt verborgen op het eilandje Egholm, nabij Aalborg. Overdag verzamelt zij stenen met daarop wensen van voorbijgangers. Iedereen mag een steen in Pil’s mandje gooien, waarop zij met de dieren in het bos overlegt of de wensen vervult kunnen worden of niet. 

Hans Hulehånd  

Op het eiland Funen, in een bos tussen Skibhusene en Stige Ø, houdt de trol Hans Hulehånd zich schuil. Hans heeft het huisje volledig in zijn ‘handpalmen’. Wil je hem vinden, pak de fiets want de speurtocht is 5 kilometer lang. 

Stærke Storm 

De sterke trol Storm zit in het bos rond Ørnsø bij Silkeborg en is verdrietig omdat de bomen in de vallei gekapt zijn. Dit heeft ervoor gezorgd dat de andere bomen gebukt gaan onder de wind. Storm heeft zijn positie gekozen en zit standvastig voor deze bomen om ze te beschermen tegen weersinvloeden.   

Bjarke Cirkelsten 

Naturpark Amager, even buiten Kopenhagen, heeft een nieuwe bewoner, Bjarke en zijn cirkel van stenen. Bjarke is vernoemd naar een bos helper van het bedrijf Amager Skovhjælpere. 

Ask fra Ashøj 

Boven op de heuvel Ashøj - met 93 meter het hoogste punt van Thy - zit de grootste trol van Denemarken Ask te mediteren. Hij zit heel stil, met een steen in de ene hand en een stok in de andere. 

Anker Drømmefanger 

Anker de dromenvanger woont op een geheime plek op het eiland Fanø. Anker is erg geïnteresseerd in het milieu en zou graag zien dat mensen afval op het strand en in de natuur inzamelen en aanbieden voor hergebruik. 

Runde Rie 

Ronde Rie zit gefocust aan de waterkant van Lynghøjsøer en heeft haar visgerei mee in de hoop een visje te vangen. Spring bij mooi weer in het water en zwem een rondje met Rie op de achtergrond. 

Lange Liv 

De lange Liv zit op een eiland in Kopenhagen. Ze is bang om de zee in te gaan en het eiland te verlaten, omdat zij - zoals zoveel trollen - bang is dat de vissen haar oor in zullen zwemmen. Dit kietelt nogal.  

Ivan Evigvår 

Ten zuiden van Kopenhagen staat de drie meter hoge Ivan standvastig met een bord en een staf in zijn handen. Op het houten bord is een inscriptie te lezen. De staf heeft Thomas van een lokale visser gekregen. Ivan is de laatste trol van de serie. 
 

Thomas Dambo heeft nog veel meer reusachtige trollen gemaakt. Wil je ze allemaal ontdekken? Bekijk de trollenkaart: trollmap.com of bezoek zijn website: thomasdambo.com

 

Beeldmateriaal: 

Hoofdfoto 'Lille Tilde'
© Abdellah Ihadian, 'Lille Tilde' (Six Forgotten Giants)