Wintertips uit Denemarken

20.10.2020
Foto: Mette Johnsen

Denen weten als geen ander hoe donker en guur de wintermaanden kunnen zijn. In plaats van zich terug te trekken in een diepe winterslaap, hebben zij allerlei manieren gevonden om zich juist in deze periode op te laden. Hier een paar insider tips om eens uit te proberen.

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding
Wind, regen of sneeuw, dat zijn allemaal geen excuses om binnen te blijven. Denen trekken er regelmatig op uit in de natuur. Dat je soms nat kan worden tijdens een wandeling is geen probleem. Je moet er gewoon voor zorgen dat je de juiste kleding aan hebt.

Warm worden in Viking-stijl
Het is niet de eerste gedachte die je hebt als je gaat winterdippen in zee, maar ervaren zwemmers weten dat juist een verkoelende duik in het koude water het lichaam en daarmee het interne kacheltje binnen no-time activeert. Het is de kunst om dit proces rustig op te bouwen. Bij voorkeur in het najaar wanneer de zee haar zomerse warmte langzaam verliest en je helemaal gewend bent als de winter eenmaal toeslaat.

Deense series marathon
Mocht je er nog niet bekend mee zijn en wil je toch liever een paar dagen binnen blijven, dan ontkom je niet aan een marathon Deense series kijken. Sinds The Killing uit 2007 heeft het genre Nordic Noir aan populariteit gewonnen en zijn series als Borgen, The Bridge, Follow the Money en The Sommerdahl Murders de ideale manier om heerlijk onderuitgezakt op de bank te ontspannen.

Op koopjesjacht naar Deens Design
Denemarken kent vele ontwerpers die mooie en tijdloze items hebben ontworpen. Veel Denen verzamelen servies van Royal Copenhagen, dierenfiguurtjes van Kay Bojesen of bloemenvazen van Kähler en Holmegaard. Het maakt ze blij om ze in huis te hebben. Aan het begin van het jaar is er volop uitverkoop. Wie weet slaag je er ook in zo’n designitem te scoren, zodat deze kan pronken in je huiskamer.

Start je kerst al in november
De aanloop naar kerst kan bij de Denen niet vroeg genoeg beginnen. Zodra de avonden langer worden gaat het kriebelen en komen allerlei kersttradities boven drijven. Overal worden lichtjes ontstoken en in elke huiskamer zie je wel een kaars branden. Het hoogtepunt is kerstavond, het moment waarop het hele gezin geniet van een traditioneel kerstdiner en tot in de late uurtjes cadeautjes worden uitpakt.

Ultieme Deense hygge
Hygge zit ingebakken in het Deense DNA en is vooral in de donkere wintermaanden een noodzakelijke overlevingsstrategie. De betekenis van dit woord komt het meest overeen met knusheid en gezelligheid, maar kan eigenlijk op allerlei manieren tot uiting komen. Hygge kun je samen of alleen doen, zolang je je maar bewust bent van het hier en nu. Pluk kruiden in het bos om aan je schnaps toe te voegen, praat bij met je vrienden of probeer het bovenstaande lijstje uit. In essentie gaat het erom dat je aandacht schenkt aan datgene wat je op dat moment aan het doen bent en daarmee oog hebt voor de kleine alledaagse wonderen om je heen.


Download beeldmateriaal:

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding
© Jakob Hansson, Sondrup Forest

Warm worden in Viking-stijl
© Mette Johnsen, Klitmøller in Thy

Deense series marathon
© Viggo Lundberg, Øresund Bridge

Op koopjesjacht naar Deens Design
© Kim Wyon, Illums Bolighus Copenhagen