Twan Huys in Reisgenøten

Dieuwertje vertelt over Reisgenøten

Foto: © Leonie Berkenbosch

Dieuwertje kende Denemarken alleen nog maar van een weekendje Kopenhagen. Maar voor het nieuwe tv-programma ‘Reisgenøten’ mocht ze met zes bekende gasten Denemarken ontdekken. 

Had je van tevoren een bepaald beeld van hoe Denemarken eruit zou zien?

“Eigenlijk helemaal niet. Je hoort altijd dat het heel erg veel op Nederland lijkt en dat is tot een zekere hoogte ook wel zo. Maar er is veel meer ruimte en het is schoner en relaxter dan Nederland, omdat het In Denemarken veel stiller en rustiger is. Denemarken heeft ook delen die heuvelachtiger, meer glooiender zijn dan ik had verwacht. Je kan ook veel verder kijken, zonder dat er grote gebouwen staan of dat er autosnelwegen zijn, en dat vond ik heerlijk.”

Carry Tefsen in Reisgenoten

Foto:https://api.www.visitdenmark.nl/sites/visitdenmark.com/files/2020-12/1280x900-nl-press-reisgenoeten-1-2020.jpg

Wat waren de bijzondere momenten die je met je gasten hebt beleefd?

“Met Carry was ik in Skagen voor de zonsondergang. Bij de kerk waar ik met haar ben geweest, hadden we een bijzonder gesprek, waarin zij vertelde over haar vader die eigenlijk nooit naar haar kwam kijken toen ze had besloten om te gaan dansen en op te treden. Die vond dat allemaal niets.

Met Maik de kanotocht, waarbij hij natuurlijk volkomen uit zijn comfortzone was, omdat hij altijd maar drukte om zich heen wil en een echte stadsjongen is. Als je samen met hem gaat kanoën in de natuur, dan zie je toch iets met hem gebeuren.

Bij Twan was het wandelen, wandelen, wandelen en wildkamperen. Iedereen kent hem natuurlijk als een harde journalist, maar hij is ook iemand die verschrikkelijk veel geeft om de natuur en om de kleine details.

Het vliegeren met Robert! Hij is altijd maar aan het werk en soms moet je even iets anders, zoals samen met mij even buitenspelen, in dit geval samen vliegeren. Dat was helemaal niet zo makkelijk, maar we hebben zo vreselijk gelachen.

Met Leontien samen op de fiets het landschap ontdekken en de gesprekken over anorexia.

Het geweldige project, de moestuin, waar ik met Ronald ben geweest. Samen hebben we een heerlijk gerecht voorbereid met alle kruiden en groente van het seizoen.

Het was gewoon een feestje om te doen!”

Leontien van Moorsel in Reisgenoten

Foto: © Leonie Berkenbosch

Is er nog iets anders dat je is bijgebleven?

“Nou, de hele goede nieuwe keuken komt natuurlijk voor een groot deel uit Denemarken. Maar tijdens de opnames had ik wel meer vis verwacht dan dat ik eigenlijk heb gegeten. Ik dacht dat veel Denen dit dagelijks eten en dacht dan ook: Kom maar op met dat lekkere gezonde en lichte eten… en dan krijg je vlees. Dat is toch grappig! Het was best zware kost met ook veel zoetigheid en taarten. Heerlijk, maar dit had ik eigenlijk niet verwacht.” 

Zou je nog een keertje terug willen?

“Ik wil zeker nog een keer terug gaan. Ik ben ook al meteen gaan kijken of ik met een groep vriendinnen een wandeltocht kan maken en dat onze bagage dan vervoerd wordt en zo. Ik houd heel erg van de natuur, van wandelen, van buiten zijn, dus wat dat betreft is dit een ideaal land om ernaartoe te gaan. En het is ook zo dichtbij en makkelijk te bereiken.”

Wat zou je de lezer nog mee willen over Denemarken als vakantiebestemming?

“Stel je gewoon open en ga er vooral op uit. Onderneem dingen en blijf niet alleen in Kopenhagen, want Denemarken is veel meer dan dat. En als je houdt van wandelen, fietsen of rondtrekken, dan is het echt een ideaal land met een hele diverse natuur, met heuvels, met prachtige grillig kusten, veel grilliger dan de onze, en dat maakt het juist zo mooi. En er is heel veel water, dus ja, een prachtige plek om te bezoeken.”