VisitDenmark
The cast of The Rain

Deense series

Als je alles wat je op tv zou zien geloven, zou je kunnen denken dat Denemarken een land is vol met drugsbendes, moordenaars en criminelen. Gelukkig voor ons is verbeeldingskracht een belangrijk onderdeel van het werk van een Deense scenarioschrijvers. 

Hier vind je een aantal van onze favoriete Deense series. Zit jouw (komende) lievelingsserie er ook tussen?

Christiansborg Castle is hoem to the Danish Parliament
Christiansborg

Borgen (2010-2013)

Als jij een beter politiek televisiedrama kent, dat het verhaal vertelt over een coalitie regering en de menselijke verhalen tegelijkertijd, dan zouden wij deze graag zien. Nu moet je niet denken dat een serie over politici saai is, want dat is deze serie zeker niet. Een serie over macht, invloed en over de dingen die je moet opgeven om te krijgen wat je wilt. 

The Killing (Forbrydelsen) (2007-2012)

Een topserie die ook een remake heeft gehad in Amerika. Sarah Lund, met haar iconische trui, is een detective en de hoofdpersoon in The Killing. Deze cult-serie heft verschillende prijzen in de wacht gesleept in o.a. het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland.

 
The cast of The Rain

The Rain (2018-2020)

Deze voor Netflix gemaakte drama uit drie series gaat over hoe je moet overleven in een post-apocalyptisch Denemarken, nadat een virus (Puur toeval dit...) iedereen heeft weggevaagd. Het virus komt in dit geval uit de regen en er is een vaccin, maar broer en zus Simone en Rasmus, plus een andere groep overlevenden, moeten deze vinden. 

1864 (2014)

Deze dramaserie over de Sleeswijkoorlog in 1864 gaat niet alleen over de Pruisisch-Deense oorlog waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord; het gaat ook over twee broers die zich aanmelden als soldaat voor in het leger net voordat de oorlog uitbreekt. In de serie volg je hun ervaringen en de verschrikkingen van de oorlog. Episch en tragisch, het was de duurste Deense tv-serie die ooit werd gefilmd toen het werd gemaakt.

Vikings at Ribe Vikingecenter

Vikings (2013- )

Dit bloeddorstige HBO-drama is op sommige momenten erg bloederig en vertelt het verhaal van de  van Ragnar Lothbrok als Viking-krijgsheer, en het lot van zijn nakomelingen na zijn dood. Het is gefilmd in Ierland, niet in Denemarken, maar Lothbrok's zoon Ivor the Boneless en Hvitserk worden beide gespeeld door Deense acteurs, net als de slavin Margarethe.

Ride upon the storm (Herrens Veje, 2017- )

Lars Mikkelsen won een Emmy voor zijn vertolking van een priester in deze tv-serie van Adam Price (die ook Borgen creëerde). Mikkelsen zelf vond god tijdens het filmen en het vertelt een krachtig verhaal, vol liefde, lust en de grote vragen over het leven.

The Øresund Bridge connects Denmark and Sweden

The Bridge (Broen) (2011-2018)

Wanneer een lichaam wordt gevonden op de brug tussen Zweden en Denemarken (hierboven afgebeeld), moeten de Zweedse en Deense politie samenwerken om de dader te vinden.