The cast of The Rain

Toe aan een Deense serie? Nordic Noir op zijn best: 9 aanraders

Foto: Per Arnesen

Spannend, dark en vol goede plots. Wie begint aan Deense krimi's, wil méér. Gelukkig kun je via Netflix, de Nederlandse tv zenders en andere streaming diensten volop Deense series kijken. Zowel de beste nieuwste series als klassiekers die tot de beste nordic noir behoren vind je hier:

Foto:Martin Heiberg - Copenhagen Media Center

De Deense serie Borgen (2010-2013)

Als jij een beter politiek televisiedrama kent, dat het verhaal vertelt over een coalitie regering en de menselijke verhalen tegelijkertijd, dan zouden wij deze graag zien. De Deense serie Borgen laat zien dat een serie over politici absoluut niet saai hoeft te zijn. Een serie over macht, invloed en wat je soms moet opgeven om te krijgen wat je wilt. Hoe ver zou jij gaan? Als je naar de datum kijkt, lijkt het misschien een 'oudje', maar deze Nordic Noir klassierker scoort een 8.5 op IMDB. Binge watchen, iemand? 

De Deense serie The Killing (Forbrydelsen) (2007-2012)

Deze Deense serie heeft zelfs een remake gehad in Amerika. Sarah Lund, met haar iconische trui, is de detective en hoofdpersoon in The Killing. Meer dan de titel hoeven we hier niet vrij te geven, al in aflevering 1 raak je in een snel tempo vanaf het puntje van je stoel vertrouwd met waar de titel naar wijst. Deze Nordic Noir cult-serie heeft verschillende prijzen in de wacht gesleept in o.a. het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland.  

The cast of The Rain

Foto:Per Arnesen

De Deense serie The Rain (2018-2020)

Deze voor Netflix gemaakte drama uit drie series gaat over hoe je moet overleven in een post-apocalyptisch Denemarken, nadat een virus (Puur toeval dit...) iedereen heeft weggevaagd. Het virus komt in dit geval uit de regen en er is een vaccin, maar broer en zus Simone en Rasmus, plus een andere groep overlevenden, moeten deze vinden. 

De Deense serie 1864 (2014)

Deze dramaserie over de Sleeswijkoorlog in 1864 gaat niet alleen over de Pruisisch-Deense oorlog waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord; het gaat ook over twee broers die zich aanmelden als soldaat voor in het leger net voordat de oorlog uitbreekt. In de serie volg je hun ervaringen en de verschrikkingen van de oorlog. Episch en tragisch, het was de duurste Deense serie die ooit werd gefilmd toen het werd gemaakt.

Foto:Ribe Vikingecenter

De Deense serie Vikings (2013-  )

Duidelijk een van de favorieten van de kijkers is de serie Vikings. Maar liefst een 8.5 scoort deze op IMDB, gebaseerd op meer dan een half miljoen (!) reviews. Dit soms erg bloederige HBO-drama vertelt het verhaal van de Viking-krijger Ragnar Lothbrok en het lot van zijn nakomelingen na zijn dood. Het is gefilmd in Ierland, niet in Denemarken, maar Lothbrok's zoon Ivor the Boneless en Hvitserk worden beide gespeeld door Deense acteurs, net als de slavin Margarethe. Kun je geen genoeg van Vikings krijgen? Vanaf 2022 kun je op Netflix de sequel Vikings Valhalla zien. 

De Deense serie Ride upon the storm (Herrens Veje, 2017- )

Lars Mikkelsen won een Emmy voor zijn vertolking van een priester in deze tv-serie van Adam Price (die ook Borgen creëerde). Mikkelsen zelf vond god tijdens het filmen en het vertelt een krachtig verhaal, vol liefde, lust en de grote vragen over het leven.

The Øresund Bridge connects Denmark and Sweden

Foto:Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

De Deense serie The Bridge (Broen) (2011-2018)

De beste Deense serie volgens de beoordelingen? The Bridge (Broen) is met een 8.6 de absolute winnaar. De Deense krimi is duister, spannend en vol plots die je niet ziet aankomen. De samenwerking tussen de Deense en Zweedse politie komt centraal te staan wanneer een lichaam wordt gevonden op de brug tussen Zweden en Denemarken en de dader wordt gezocht. De briljante detective Saga laat je niet snel los. 

De Deense serie The Sommerdahl Murders (2020-  ) 

Er ontstaat een driehoeksverhouding tussen Dan Sommerdahl, zijn vrouw Marianne Sommerdahl en hun beste vriend Flemming Torp terwijl ze proberen moorden in en rond het mooie Helsingør op te lossen. Wil je ook graag reizen naar de filmlocaties uit de serie? Wij hebben we allermooiste The Sommerdahl Murders locaties hier voor je op een rij gezet. 

Foto:Daniel Overbeck - VisitNordsjælland

De Deense serie Hvide Sande (White Sands) (2020- )

In de Deense misdaadserie Hvide Sande (White Sands) worden een undercover-expert en een rechercheur voor moordzaken in het geheim naar de Deense kustplaats Hvide Sande gestuurd om de moord op een jonge Duitse man op te lossen terwijl ze zich voordoen als een getrouwd stel.

Bezoek de locaties...

Wil je zelf ontdekken waar die inspiratie voor Nordic Noir vandaan komt? Bezoek de regio's en plaatsen waar bovenstaande Deense top series zijn opgenomen:

Helsingør in Noord-Seeland
Hamlet's castle, Kronborg, in Helsingør
Aan de rand van The Bridge: Kopenhagen
Two women sitting at Nyhavn in Copenhagen
Hvide Sande aan de Deense Noordzeekust
Bild von Lyngvig Leuchtturm bei Hvide Sande
Extra: In de voetsporen van The Lord of the Rings
Mols Bjerge in Regio Aarhus